ФІНАНСОВІ МОЖЛИВОСТІ І ПЕРЕДУМОВИ ПОВОЄННОГО ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ УКРАЇНИ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

ФІНАНСОВІ МОЖЛИВОСТІ І ПЕРЕДУМОВИ ПОВОЄННОГО ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ УКРАЇНИ

09.01.2024 13:56

[2. Economic sciences]

Author: Ушакова Оксана Анатоліївна, кандидат економічних наук, Відокремлений структурний підрозділ закладу вищої освіти «Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна» Рівненський інститут; Оліфірук Алла Василівна, здобувач освіти спеціальності 071 «Облік і оподаткування», ІІІ курс, Відокремлений структурний підрозділ закладу вищої освіти «Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна» Рівненський інститут


ORCID: 0000-0001-6161-7344 Ушакова О.А.

ORCID: 0009-0002-8699-7798 Оліфірук А.В.

Умови воєнного стану в Україні змусили значно змінити структуру доходів і видатків Державного бюджету, кошти якого почали спрямовуватися, в першу чергу, на оборону держави та соціальний сектор. Заплановані видатки упродовж 2022 року зросли у два рази – до 2,7 трлн грн (75 млрд дол. США), а дефіцит Державного бюджету України збільшився майже у 6 разів – до 911 млрд грн (25 млрд дол. США). У 2023 році дефіцит Державного бюджету України продовжував зростати (+400 млрд грн). Закрити розрив між доходами і видатками дозволяє грантова та кредитна підтримка міжнародних партнерів, купівля військових облігацій підприємцями, банками і населенням, а також продовження сплати податків бізнесом, який, попри ризики, швидко почав оговтуватися від воєнних шоків [1]. Головними економічними викликами розвитку України в умовах післявоєнного відновлення є еміграція з України та майбутня міграція в Україну, а також невизначеність [2].

Щоб вирішити ці виклики, важливо розглядати комплексний підхід, який включає в себе ефективну політику залучення і утримання талантів, покращення бізнес-клімату, реформи в галузі освіти та розвитку, а також збереження і підтримку української діаспори, яка може стати важливим ресурсом для розвитку країни, надсилаючи ремітенси, інвестуючи в українські підприємства та сприяючи міжнародному партнерству. Ключовою частиною такого підходу має бути розробка сталих стратегій, які враховують потреби та інтереси різних груп населення, а також сприяють сталому соціально-економічному розвитку України.

Обов’язковою ланкою концепції реформування вітчизняної економіки в умовах воєнного стану і, з огляду на пріоритети її повоєнного розвитку, є зміна цілей структурної економічної політики держави. Замість практики державної підтримки бюджетоформуючих й експортоорієнтованих галузей, які визначають сировинний характер української економіки, уряд має стимулювати розвиток малого бізнесу, заохочуючи інвестування у стартапи і реалізацію інноваційних проєктів [5, с. 114].

Уряд у 2022 році вже запровадив низку важливих регуляторних новацій, покликаних зменшити фіскальне навантаження на бізнес і стимулювати розвиток малого підприємництва; відбулась певна лібералізація митного законодавства [1]. З метою покращення бізнес-середовища на внутрішньому ринку й інвестиційної привабливості України регуляторні урядові ініціативи мають поглиблюватися за допомогою: оптимізації адміністративних процедур, зокрема зменшення бюрократичних обтяжень для бізнесу; підвищення кваліфікації та необхідної перекваліфікації працівників задля сприяння інноваціям і підвищенню конкурентоспроможності готової продукції вітчизняних підприємств; підтримки сприятливого ділового клімату, включаючи захист прав власності, забезпечення правової стабільності та прозорості.

Це особливо важливо в умовах постійної залежності економіки України від міжнародних кредитів та грантів, а отже значного і невпинного зростання зовнішнього боргу. У 2023 році можливості міжнародної співпраці і підтримки для забезпечення стабільності та відновлення країни було розширено. Станом на 31.12.2022 сукупний зовнішній борг України становив 71398,6 млн дол. США, а на аналогічну дату 2023 року збільшився на 35,26% (за даними Міністерства фінансів України [3]).

Таким чином, з огляду на значні соціальні та економічні втрати внаслідок воєнних дій, повоєнний економічний бум в Україні можливий лише в тому разі, якщо заходи економічної політики держави реалізовуватимуться в руслі чіткої і послідовної стратегії, спрямованої на дерегуляцію економіки, створення сприятливого інвестиційного клімату [4, c. 68] на основі підвищення ефективності використання людського капіталу, зокрема висококваліфікованих фахівців, фінансових і матеріальних ресурсів, а також на боротьбу з корупцією.

Основним пріоритетом такої стратегії має стати зміна бюджетних орієнтирів держави без посилення економічного тиску в умовах спрямування значної частини фінансових ресурсів на оборону, врахування потреб населення і бізнес-середовища. Важливо також забезпечити відкритий діалог між урядом, бізнесом і громадськістю для прийняття об’єктивних та ефективних рішень, адже невизначеність і непрозорість прийняття рішень на різних рівнях державного управління негативно впливають на рівень довіри як внутрішніх, так і зовнішніх інвесторів.

Література

1. Війна змінила все: які виклики подолали громадяни та бізнес минулого року і до чого готуватися у 2023 році URL: https://www.unian.ua/economics/other/viyna-zminila-vse-yaki-vikliki-podolali-gromadyani-ta-biznes-minulogo-roku-i-do-chogo-gotuvatisya-u-2023-roci-12101166.html.

2. Економіка війни та повоєнний економічний розвиток України: проблеми, пріоритети, завдання. URL: https://www.prostir.ua/?news=ekonomika.

3. Зовнішній державний борг України. URL: https://index.minfin.com.ua/ua/finance/debtgov/foreign/2023/.

4. Мельник М. В. Бюджет України: актуальні проблеми. Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення (випуск 71): матеріали Міжнародної наукової інтернет-конференції. м. Тернопіль, Україна – м. Переворськ, Польща. 18-19 жовтня 2022 року. Редкол.: О. Патряк та ін. ГО «Наукова спільнота». WSSG w Przeworsku. Тернопіль. ФОП Шпак В.Б. С. 63–69.

5. Телегін В. В. Проблеми функціонування економіки України в умовах воєнного стану та шляхи повоєнного їх вирішення. Сучасні аспекти модернізації науки: стан, проблеми, тенденції розвитку: матеріали XXIV Міжнародної науково-практичної конференції. За ред. І. В. Жукової, Є. О. Романенка. м. Орхус. Данія. ГО «ВАДНД». 07 вересня 2022 року. С. 108–118.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення