ДОСЛІДЖЕННЯ МОДЕЛІ ЄМНІСНОГО ПЕРЕТВОРЮВАЧА НА ОСНОВІ ГЕНЕРАТОРА З ФАЗООБЕРТАЮЧОЮ ЛАНКОЮ В КОЛІ ЗВОРОТНОГО ЗВ'ЯЗКУ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

ДОСЛІДЖЕННЯ МОДЕЛІ ЄМНІСНОГО ПЕРЕТВОРЮВАЧА НА ОСНОВІ ГЕНЕРАТОРА З ФАЗООБЕРТАЮЧОЮ ЛАНКОЮ В КОЛІ ЗВОРОТНОГО ЗВ'ЯЗКУ

14.09.2021 21:22

[3. Technical sciences]

Author: Бенедицький В.Б., старший викладач, кафедра біомедичної інженерії та телекомунікацій, Державний університет «Житомирська політехніка», м. Житомир; Коренівська О.Л., к.т.н., доцент, кафедра біомедичної інженерії та телекомунікацій, Державний університет «Житомирська політехніка», м. Житомир


В даний час в промисловості широко застосовуються дистанційні вимірювання різних величин. Багато з цих величин перетворюються в переміщення, і тоді задача зводиться до дистанційного виміру величини ходу вимірювального елемента. В останні роки все більша увага приділяється створенню ємнісних перетворювачів переміщень. Ємнісні перетворювачі переміщення мають цілу низку переваг порівнянні з іншими перетворювачами переміщення. 

В роботі розглядається вплив зміни відстані d0 між електродами (обкладками) конденсаторів на параметри та характеристики генератора [1]. З цією метою проводиться аналіз фазообертаючої ланки, що забезпечує фазовий зсув +180° (рис.1).



Рис.1 – Фазообертаюча ланка, що забезпечує фазовий зсув +180°

Ємнісний перетворювач представляє собою плоский конденсатор, який складається з двох паралельних металічних пластин площиною S0 кожна, які розташовані на відстані d0 одна від одної і побудовані конструктивно таким чином, що відстань d0 може змінюватися на величину ±dx.

Отримані аналітичні вирази залежності відносної частоти від переміщення dx перетворювача при умові, коли один із конденсаторів використано в якості перетворювача переміщень.

Графічне зображення отриманих даних приведені на рис2.



Рис.2 – Залежності відносної частоти від переміщення dx

Проведено моделювання в середовищі Micro-Cap [2]. При виконані моделювання були отримані наступні результати:

при умові зміни значення ємності C1, що відповідає переміщенню на ±50% відносно d0, частота генератора змінювалася в діапазоні від 0,89 до 1,21 відносно f0.

при умові зміни значення ємності C2, частота генератора змінювалася в діапазоні від 0,92 до 1,16 відносно f0.

при умові зміни значення ємності C3, частота генератора змінювалася в діапазоні від 0,94 до 1,11 відносно f0.

Підсумовуючи отримані результати, можна впевнено сказати, що використання ємності C1 в якості перетворювача краще ніж інші ємності.

Література:

1. Волощук Ю.І. Сигнали та процеси у радіотехніці: Підручник для студентів вищ. навч. закладів у 4-х т. – X.: ТОВ «Компанія СМІТ», 2005. – Т. 4: 496 с.

2. Амелина М.А., Амелин С.А., Программа схемотехнического моделирования Micro-Cap 8. – М., Горячая линия – Телеком, 2007.– 464 с. ил.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення