ОЦІНКА ВІДПОВІДНОСТІ ПАРОВИХ ПРАСОК НОРМАТИВНИМ ВИМОГАМ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

ОЦІНКА ВІДПОВІДНОСТІ ПАРОВИХ ПРАСОК НОРМАТИВНИМ ВИМОГАМ

14.09.2021 21:37

[3. Technical sciences]

Author: Михайлов С.В., к.т.н., доцент, кафедра підприємництва, торгівлі та біржової діяльності, Київський кооперативний інститут бізнесу і права


Ринок України насичений прасками різних торгових марок, конструкції, експлуатаційні характеристики яких мають відмінності. Оцінка відповідності парових прасок нормативним вимогам сучасного асортименту є актуальною.

Побутові електричні праски (праски) належать до електрообладнання, призначеного для використання за номінальної напруги від 50 до 1000 В змінного струму та від 75 до 1500 В постійного струму. Введення прасок в обіг на ринку України здійснюється за умови їх відповідності вимогам Технічного регламенту (ТР) [1]. ДСТУ EN 60335-2-3:2018 визначає вимоги щодо безпеки функціонування прасок [2].

Праски також повинні задовольняти вимогам ТР щодо електромагнітної сумісності, тобто, функціонувати у власній електромагнітній обстановці без створення неприпустимих електромагнітних завад іншому обладнанню [3]. Зазначені завади завжди виникають під час спрацьовування механічного або аналогічного комутатора електричного ланцюга (у праски – терморегулятор).

Важливою нормою для виробників приладів, що проектуються та виготовляються, є вимога щодо врахування сучасного стану розвитку техніки з метою, щоб: 

1) рівень створюваних обладнанням електромагнітних завад не перевищував рівень, за якого радіо-, телекомунікаційне або інше обладнання не може функціонувати за призначенням;

2) обладнання мало такий рівень завадостійкості до електромагнітних завад, очікуваних під час його використання за призначенням, який дає змогу цьому обладнанню функціонувати без неприпустимого погіршення якості його використання за призначенням [2].

Побутові праски, що з’єднуються з джерелом струму незнімним шнуром, мають І клас захисту від ураження електричним струмом. Така сама вимога стосується безшнурових прасок (cordless iron), які з’єднуються з джерелом струму через підставку. З’єднання шнуру до праски може бути у такі способи: Х, Y та Z, при цьому кріплення Z (заміна пошкодженого шнуру неможлива без повної або часткової руйнації приладу) можуть мати дорожні та безшнурові праски. У випадку можливого приєднання безшнурової праски до джерела живлення під час прасування кріплення шнура типу Z не дозволяється.

Підставка для безшнурової праски повинна маркуватися із зазначенням номінальної напруги або діапазону номінальних напруг та номінальної споживаної потужності.

Асортимент прасок складається переважно з приладів з парозволоженням. Зазвичай в таких приладах пара, необхідна для прасування більшості текстильних виробів, утворюється під час контакту води з підошвою праски і виходить зовні крізь отвори підошви (вентильоване парозволоження). 

На ринку присутні також праски з парозволоженням під тиском і з миттєвим парозволоженням, які відрізняються тим, що вода впорскується з ємкості в бойлер, при цьому ємкість для води і бойлер перебувають за атмосферним тиском. Праски з парозвоженням під тиском і з миттєвим парозволоженням повинні мати захист від ризику надмірного тиску, а споживач – від можливої небезпеки опіку парою.

Безпека експлуатації побутових приладів визначається класом захисту від ураження електричним струмом та конструкцією. Згідно з вимогами ДСТУ 60335-1 [4] всі прилади повинні бути сконструйовані так, щоб була виключена можливість випадкового контакту людини зі струмопровідними частинами. Ця вимога поширюється на прилади, які можуть працювати в нормальних умовах експлуатації в різних положеннях і застосовується також у разі зняття з приладів знімних частин. Зазначена вимога виключає можливість застосування роз’єднувачів електричного ланцюга (плавких вставок, механічних пристроїв тощо) гвинтового типу. 

Доступні до дотику металеві частини праски повинні мати заземлення. 

Під час експлуатації електричних приладів виникають умови, що відрізняються від нормальних надмірним впливом факторів навколишнього середовища. До цих факторів належать відносна вологість повітря та волога, яка конденсується на частинах всередині приладу. Наявність сконденсованої вологи, що може осаджуватися на холодних поверхнях приладу, збільшує ризик пошкодження ізоляції, що може призвести до виходу приладу з ладу. Тому прилади, які можуть працювати у середовищах з підвищеною вологістю (наприклад, у ванних кімнатах,), повинні мати щонайменше захист від вертикальних краплин води (виконання ІРХ1).

Наявність рідини в приладах, потрібної для їх нормального функціонування, або рідина, що може витікати з їх пошкоджених частин (шлангів, їх з’єднань, бойлерів тощо) так само не повинні впливати на електричну ізоляцію приладів. 

На відповідність вимогам чинних ТР оцінювали парові праски різних виробників, дві з яких є приладами з вентильованим парозволоженням, інша – з парозволоженням під тиском.  

Праска Loewe Premium Power Station має майже втричі меншу споживану потужність, пристрій для зберігання електричного шнуру; час нагрівання до утворення пари – 3 хв. Функціональною особливістю цієї праски є парозволоження текстильних виробів під тиском до 7 бар, що зумовлено призначенням – прасування з парою високого тиску [5].

Електричний шнур, довжина якого становить 2м, у неробочому стані праски змотується на знімний пристрій, що створює зручність для зберігання праски і запобігає надмірному скручуванню та вигинанню.

Робоча поверхня (підошва) праски має кілька отворів, від яких відгалужуються канавки, призначені для парозволоження текстильних виробів. 

За даними виробника пара під тиском (до 7 бар), що утворюється в бойлері (паровій камері) праски, проходить крізь канавки, що дає змогу легко прасувати текстильні вироби різноманітного волокнистого складу впродовж визначеного часу. Час пароутворення, за даними виробника, становить 3 хв, що суттєво перебільшує показники інших моделей. Така невідповідність зумовлена порівняно невеликою споживаною потужністю (750-850 Вт) праски, що, поряд з відсутністю розбризкувача та пристрою для автовимкнення, є недоліком. Незручність користування праскою Loewe Premium Power Station створює необхідність використання спеціальної підставки, пристрою для закручування запобіжної пробки та лійки. 

В інструкції з експлуатації праски відсутні рекомендації українською мовою.

Праска Tefal FV5615 Turbo Pro має алюмінієву підошву (Durilium AirGlide Autoclean) з нанесеним емалевим (керамічним) покриттям та отворами для виходу пари, розміщеними майже по всій площині робочої поверхні [6]. 

Праска має зручне розташування органів керування на корпусі, налаштування режимів прасування, додаткову функцію самоочищення від накипу. Безпека користування забезпечується елементами вимкнення праски від джерела енергії за умови перебільшення часу у нерухомому стані у горизонтальному та вертикальному положеннях. 

Відмінністю цієї моделі є наявність інструкції користувача, зміст якої виконано графічно, легко сприймається, містить визначення окремих можливих несправностей (у ред. оригіналу) різними мовами, у т. ч. українською.

Для зберігання праски електричний шнур намотується на її корпус, з якого попередньо видаляють залишки води.

Порівняно великі витрати пари (у звичайному режимі 50 г/хв) зумовлюють постійне поповнення бачка водою.

Інший недоліком праски є відсутність мензурки для заливання води в бачок; виробник рекомендує заливати воду з крану, а у випадку користування жорсткою водою – додавати 50% дистильованої води.

Електрична праска RI-C252 REDMOND комплектується електричним шнуром довжиною 3 м, має збільшену ємкість для води (400 мл), завдяки чому можна прасувати на значній відстані від розетки [7,8].

Корпус праски зсунутий стосовно підошви, що, очевидно, зумовлено збільшеною ємкістю водного бачка. Незручності при експлуатації створює вузол уведення електричного шнуру, розміщеного зверху корпусу. 

З обраних для дослідження прасок лише модель RI-C252 REDMOND має сервісну книжку та інструкцію українською мовою; інструкція до моделі Loewe Premium Power Station складено багатьма мовами крім української; інструкція до моделі Tefal FV5615 Turbo Pro виконана у графічному стилі, рисунки зрозумілі і мають текстові пояснення.

Будь-яких суттєвих відхилень від вимог чинних нормативних актів не виявлено.

Література:

1. Про затвердження Технічного регламенту низьковольтного електричного обладнання: Постанова КМУ від 16 грудня 2015 р. № 1067 (із змінами). - [Електронний ресурс] / Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1067-2015-п#n172.

2. Про затвердження Технічного регламенту з електромагнітної сумісності обладнання: Постанова КМУ від 16 грудня 2015 р. № 1077. - [Електронний ресурс] / Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1077-2015-п#Text.

3. ДСТУ EN 60335-2-3:2018 (EN 60335-2-3:2016, IDT; IEC 60335-2-3:2012, MOD) Прилади побутові та аналогічні електричні. Безпека. Частина 2-3. Додаткові вимоги до електричних прасок. - [Електронний ресурс] / Режим доступу: http://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page.html?id_doc=81015.

4. ДСТУ EN 60335-1:2017 Прилади побутові та аналогічні електричні. Безпека. Частина 1. Загальні вимоги (EN 60335-1:2012; А11:2014; АС:2014; А13:2017, IDT; ІЕС 60335-1:2010, MOD). - [Електронний ресурс] / Режим доступу : http://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page?id_doc=74995.

5. Обзор парового утюга Loewe Premium Power Station. - [Електронний ресурс] / Режим доступу:https://tech-choice.net/loewe-premium-power-station-obzor/. Назва з екрана.

6. Інструкція користувача. - [Електронний ресурс] / Режим доступу:https://ftp.dns-shop.ru/bios/U/utug-tefal-fv5615-fioletovyj_instrukcia.pdf. Назва з екрана.

7. Утюг RI-C252 REDMOND. - [Електронний ресурс] / Режим доступу : https://epicentrk.ua/shop/utyug-redmond-ri-c252.html. Назва з екрана.

8. Утюг RI-C252 REDMOND. Руководство по эксплуатации. - [Електронний ресурс] / Режим доступу : https://redmond.company/upload/iblock/7e7/utyug_redmond_ri_c252_instrukciya_po_primeneniyu.pdf.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення