РОЗРОБКА ПРОГРАМИ ВІЗУАЛІЗАЦІЇ ПРОЦЕСУ РОБОТИ СИСТЕМИ МАСОВОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

РОЗРОБКА ПРОГРАМИ ВІЗУАЛІЗАЦІЇ ПРОЦЕСУ РОБОТИ СИСТЕМИ МАСОВОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ

07.06.2022 11:03

[1. Information systems and technologies]

Author: Кропивницька Віталія Богданівна, кандидат технічних наук, доцент, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, Івано-Франківськ; Кропивницький Віталій Романович, студент, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, Івано-Франківськ


У зв’язку з широким поширенням та використанням систем масового обслуговування, виникає необхідність розробити програмне забезпечення для візуалізації процесу роботи СМО. Структура такої програми складається з двох частин: графічного представлення роботи СМО та частини, яка включає безпосереднє моделювання поведінки вимог в системі. Крім візуального представлення роботи СМО, розроблена програма дає детальний статистичний звіт про результати моделювання, що дозволяє зробити висновок про ефективність функціонування розглянутої системи масового обслуговування.

При розробці програми використовувалися основні принципи об'єктно-орієнтованого підходу. Програма складається із декількох класів, об'єкти яких, в процесі її виконання, взаємодіють між собою. Інтерфейс програми SMO Simulator (рис. 1а) включає два меню: «Пристрій» та «Моделювання». За допомогою яких і здійснюється налаштування та запуск самого процесу моделювання роботи СМО. 





Для проведення моделювання необхідно задати основні параметри, які характеризують систему масового обслуговування, для цього необхідно відкрити вкладку «Налаштування» (рис.1б), що знаходиться в меню «Пристрій».


Після задання необхідних параметрів та натиснення кнопки «Застосувати», в меню «Моделювання» пункт «Запуск» стає активним. При натисненні на нього починається процес візуального представлення поведінки вимого в СМО (рис.2). 







В даному вікні користувач може спостерігати, як відбувається процес моделювання роботи СМО та визначити скільки вимог було обслужено кожним пристроєм окремо та системою загалом, кількість вимог, що отримали відмову в обслуговуванні, який з пристроїв мав найбільший коефіцієнт завантаження.


Тобто користувач, може візуально оцінити як працюють СМО, що відбувається коли поступила вимога, а пристрій зайнятий.


Після завершення моделювання користувачеві відображаються вікна, які містять статистичні дані, стосовно роботи СМО  (рис.3).







Отже, розроблене ПЗ, дозволяє не тільки візуально представити роботу СМО, а й дослідити ефективність її роботи на основі зібраних статистичних даних.





Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення