ПРОЕКТ СТАНДАРТУ ПЕРЕДАЧІ МЕДИЧНИХ ДАНИХ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

ПРОЕКТ СТАНДАРТУ ПЕРЕДАЧІ МЕДИЧНИХ ДАНИХ

11.05.2022 15:56

[1. Information systems and technologies]

Author: Афанасьєва Анна Миколаївна, студентка, Харківський національний університет радіоелектроніки, м. Харків


Зважаючи на активний розвиток дистанцій технологій в усіх сферах життя, не виключаючи медичну сферу також. В медичній сфері гостро по-стає питання конференційної та безпечної передачі даних пацієнтів. Сьогодні існує декілька всесвітніх протоколів передачі даних запроваджених в медичній сфері, які вважаються загальноприйнятими. У світі досить багато організацій, що займаються питаннями телемедицини. Існує велика кількість різних стандартів для передачі різних видів медичної інформації: HL7, ASTM, ASC, X12, DICOM тощо.  Але слід зазначити, що ці методи були розроблені ще наприкінці минулого століття, тому деякі з них є неактуальними. Деякі з них все ще підтримується в актуальному стані, але все ж таки ця сфера потребує нового підходу до безпечної передачі даних.

Розглянемо декілька з вищенаведених протоколів.

Health Level 7 (HL7) – це один із базових протоколів взаємодії медичних додатків та пристроїв, який широко застосовується на різних рівнях: від спілкування лабораторного пристрою з базою даних та до взаємодії між різними медичними установами.

Протокол HL7 має кілька версій: 

• HL7 v1.x – застаріла версія, що практично не використовується в даний час;

• HL7 v2.x – текстовий протокол, простий у реалізації та використанні;

• HL7 v3.x – набагато складніший протокол з гнучкою та багатою семантикою, підтримкою шифрування та електронного підпису;

• HL7 FHIR (Fast Healthcare Interoperability Resources) – новий, простий, що базується на відкритих стандартах протокол.

Протокол ASTM широко застосовується в лабораторному обладнанні та дозволяє в автоматичному режимі отримувати дані про вимірювання, а також супутні дані (дату, ім'я та прізвище, максимальні та мінімальні значення, номер вимірювання тощо). Серед найпопулярніших лабораторних комплексів підтримуються: AXSYM, ELECSYS 2010, Hitachi 7600, DIAGNOSTICA STAGO – STR-R, Thermo Clinical Labsystems KoneLab та інші.

Протокол X12 — це стандарт електронного обміну даними, розроблений для електронного обміну машиночитаемою інформацією між підприємствами. Розробка протоколу X12 була затверджена Американським національним інститутом стандартів (ANSI) у 1979 році для розробки єдиних стандартів для міжгалузевого електронного обміну діловими операціями, тобто електронного обміну даними. Результатом став стандарт X12. Спочатку X12 призначався для обробки великих партій транзакцій. Однак його було розширено, щоб охопити обробку в режимі реального часу (транзакції надсилаються окремо, оскільки вони готові до відправки, а не утримуються для групування).

З переваг стандартів можна зазначити швидкість передачі даних при тому вигляді шифрування, що використовувалося. З недоліків можна зазначити доволі високий відсоток помилок при передачі даних в мережах з обмеженнями на пропускну спроможність каналу.

Література

1. Ruban, I. Securing the Internet of Things via VPN technology / I. Ruban, M. Hunko, K. Hvozdetska // 2021: Fifth International Scientific and Technical Conference "COMPUTER AND INFORMATION SYSTEMS AND TECHNOLOGIES". — 2021. — С. 94-95.

2. VM, Tkachov Increasing the fault tolerance of the application that determines the occupancy of the communication line / Tkachov VM, Hunko MA. // ДП" ПДПРОНДІАВІАПРОМ". — 2021.  — С. 80.

3. Tkachov V. Architecture of overlay network with nested vpn tunneling / M. Hunko, V. Tkachov, M. Bondarenko // "Сучасні напрями розвитку інформаційно комунікаційних технологій та засобів управління" : матеріали Дев'ятої міжнар. наук.-техн. конф., 9–10 квітня 2020 р. – Харків, 2020. – С. 36.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення