ПРОГРАМНИЙ КОМПЛЕКС «ПРОЕКТУВАННЯ АРИФМЕТИКО-ЛОГІЧНОГО ПРИСТРОЮ» - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

ПРОГРАМНИЙ КОМПЛЕКС «ПРОЕКТУВАННЯ АРИФМЕТИКО-ЛОГІЧНОГО ПРИСТРОЮ»

03.09.2021 21:03

[1. Information systems and technologies]

Author: Лінський І.В., студент, кафедра професійної та технологічної освіти і загальної фізики, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича; Лугош Ю.В., асистент, кафедра професійної та технологічної освіти і загальної фізики, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича; Деревянчук О.В., канд. фіз.-мат. наук, доцент, кафедра професійної та технологічної освіти і загальної фізики, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича


В ході виконання курсової роботи потрібно створити арифметико-логічний пристрій (АЛП), що здійснює логічні та арифметичні операції, вирішує задані формули з певною точністю. Для  його проектування необхідно визначитись з розрядністю, що впливає на кількість вхідних біт. Бажано виконувати контроль результату на кожному етапі для запобігання помилки. 

Для реалізації такого контролю було застосовано програмний додаток в Rad Studio X, написаний на мові програмування Delphi, та дубльовано в С++. Основними перевагами такого рішення є відносна легкість реалізації – дані мови програмування дуже схожі на мову програмування Pascal, з якої починається вступ у спеціальність, об’єктна орієнтованість, зручний графічний інтерфейс, невеликий об’єм згенерованих файлів, можливість запуску .exe файлу незалежно від наявності пакету Rad Studio на ПК.

По ходу роботи здійснення перевірки результату в середовищі Proteus є необхідним етапом. Першою ідеєю є проведення тестів прямо в Proteus, і написання програми в сторонньому додатку, здавалось би, зайве, проте таке рішення дає відчутні переваги:

• Код, написаний одного разу, легко змінити під нову умову. Це досягається розподілом задач між класами та методами, що для зміни умови достатньо змінити лише кілька строк:

• Легший контроль за результатом дозволить уникнути помилки в тесті. В нашій програмі наочний вивід результатів у двійковій та десятковій формі. Вхідні дані перетворюються аналогічно. Оскільки десяткові числа зрозуміліші для нас ніж двійкові, це відразу дозволить уникнути явних помилок. Крім того, реалізація функцій перетворення з двійкової в десяткову форму є стандартною, і, помилки, якщо такі будуть, також виявляються на перших етапах роботи програми;

• Для доступу у Rad Studio не потрібно ніякого додаткового обладнання, та й вимоги до оперативної пам’яті чи процесора не дуже значні. Оскільки частину обчислень Rad Studio бере на себе, навантаження на систему набагато менше, ніж в її аналогів;

• Перспективи впровадження сучасних технологій навчання;

• Автоматизація перевірки результатів;

Звісно, програмний продукт повинен доповнювати апаратну схему, а не замінювати її. Отже, розробка схеми АЛП за допомогою комп’ютерної тестової програми є новітнім, прогресивним методом, що створює оптимальні умови для навчання та перевірки пристрою і заслуговує на її широке впровадження в навчальний процес.

Література:

1. Бабич М.П. Комп’ютерна схемотехніка: навчальний посібник / М.П. Бабич, І.А. Жуков – К.: "МК-Прес", 2004. 

2. Карачка А.Ф. Архітектура комп’ютерів: навчальний посібник / А.Ф. Карачка, О.І. Дудко – Тернопіль: Економічна думка, 2009.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення