ОСНОВНІ ВІДМІННОСТІ МЕРЕЖЕВОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

ОСНОВНІ ВІДМІННОСТІ МЕРЕЖЕВОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ

07.12.2021 20:52

[1. Information systems and technologies]

Author: Лисенко Б.С., студент, кафедра автоматизації проектування обчислювальної техніки, Харківський національний університет радіоелектроніки


Сьогодні мережева інфраструктура стала вкрай розвинутою та шикрокою з точки зору типів пристроїв та рівнів моделі OSI на яких вони працюють.

Перерахую основні види: маршрутизатор, комутатор, світч, мережевий шлюз та хаб. Отже, розберемося що для чого потрібною.

Роутер - той пристрій, що роздає в приміщенні інтернет, підключений від інтернет-провайдера. Так ось маршрутизатор та мережевий шлюз це і є роутер. Дане обладнання є основним пристроєм організації мережі. В інженерному середовищі найбільш використовується назва це "маршрутизатор".

До речі, маршрутизатором може бути не тільки приставка, але й системний блок комп'ютера, якщо додати туди ще одну мережеву карту і встановити, наприклад, RouterOS Mikrotik. Далі розпаралелити мережу на безліч пристроїв за допомогою світчу.

Комутатор (світч) служить для розгалуження локальної мережі. Як трійник або мережевий фільтр, куди ми підключаємо свої пристрої, щоби запитати їх електрикою від однієї розетки.

Комутатор не вміє маршрутизувати мережу як роутер. Він не видасть вашому пристрою IP-адресу і без допомоги роутера не зможе випустити вас в інтернет.

У стандартного маршрутизатора зазвичай 4-5 портів для підключення пристроїв. Відповідно, якщо ваші пристрої підключаються проводами та їх більше ніж портів на роутері, то вам потрібний свитч. Можна до одного порту роутера підключити світч на 24 порти і організувати локальну мережу на 24 пристрої.

Хаб виконує самі функції, як і комутатор. Але його технологія розподілу дуже застаріла. Хаб роздає пакети, що приходять від роутера, всім підключеним пристроям без розбору, а пристрої вже самі повинні розбиратися їх це пакет чи ні.

А комутатор має MAC таблицю і тому розподіляє пакети, що приходять, на один конкретний пристрій, який і запитував цей пакет. Отже передача даних комутатором швидше та ефективніше.

В даний час вже рідко де зустрінеш використання хаба, але все ж таки вони трапляються, потрібно бути до цього готовим і обов'язково рекомендувати користувачеві заміну хаба на свитч.

Отже, ми розглянули і побачили основні відмінності мережевої інфраструктуру, побачили актуальність цих пристроїв, де, коли та для яких цілей потрібно їх використовувати.

Література:

1. Hunko M. A. The software tool for identifying the cellular network status of a mobile device under the Android operating system / M. A. Hunko, K. A. Voropaeva // Радіоелектроніка та молодь у ХХІ столітті : матеріали 25-го Міжнародн. молодіжн. форуму, 20-22 квітня 2021 р. – Харків : ХНУРЕ, 2021. – Т. 5, секція 4. – С. 102-103.

2. Гунько М. А. Розробка моделі інтелектуальної мобільної системи для своєчасного запобігання механічних перешкод / М. А. Гунько // "Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення (випуск 49)" : матеріали Міжнар. наук. Інтернет-конф., 10 червня 2020 р. – Тернопіль, 2020. – С. 7–8.

3. Hunko M. A. Method for determining the mobile network line occupancy of Android device / M. A. Hunko, D. V. Hrecmak // Радіоелектроніка та молодь у ХХІ столітті : матеріали 25-го Міжнародн. молодіжн. форуму, 20-22 квітня 2021 р. – Харків : ХНУРЕ, 2021. – Т. 5, секція 4. – С. 104-105.

4. Ruban I. Securing the Internet of Things via VPN technology [Електронний ресурс] / I. Ruban, M. Hunko, K. Hvozdetska // 2021: Fifth International Scientific and Technical Conference "COMPUTER AND INFORMATION SYSTEMS AND TECHNOLOGIES" INFOCOMMUNICATION NETWORKS AND TECHNOLOGIES. – 2021



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення