ЕКОНОМІЧНІ ВИТРАТИ УКРАЇНИ У ВІЙНІ З РОСІЄЮ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

ЕКОНОМІЧНІ ВИТРАТИ УКРАЇНИ У ВІЙНІ З РОСІЄЮ

11.05.2022 02:10

[2. Economic sciences]

Author: Хмелюк Альона Василівна, кандидат економічних наук, доцент, кафедра фінансів та обліку, Дніпровський державний технічний університет; Шварц Вікторія Володимирівна, студентка гр. ФБС-21-1д, Дніпровський державний технічний університет


Світовий соціум, економічний та соціальний розвиток України та Європи змінився 24 лютого 2022 року. Від нині, будь-які наукові дослідження, ми вважаємо будуть фокусуватися як ті, що відбулися до цієї дати та після неї. Як уже відомо, світ здригнувся, хоча як потім скажуть, що світові та вітчизняні політики знали, біля 4-ї години за київським часом (не ми порівнюємо його з А.Гітлером, він сам взяв початок вторгнення за основу; поширення фашизму відбувається однаково) 24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про «воєнну операцію» з метою так званою «демілітаризації та денацифікації  України». Буквально за  кілька хвилин після представлення відео в мережу, розпочалися ракетні удари по всій Україні, у тому числі поблизу Києва. Російські війська почали широкомасштабне вторгнення до України. Наступ відбувся поблизу Харкова, Херсона, Чернігова, Сум, перетнувши кордони з Росії, Білорусі та тимчасово окупованого Росією Криму. Вважаємо, що разом із Росією війну проти України веде Білорусь: адже саме з її прикордонних районів завдають ракетних ударів по території України, здійснюються вильоти бойової авіації для завдання ракетно-бомбових ударів по території України, відбувається передислокація війська та його забезпечення. 

Розруха, постійні обстріли, на окупованих територіях голод, викрадання дітей та вивезення їх на території Росії. Люди на окупованих територіях майже весь час знаходяться у підвалах. Обстріли окупанти ведуть не тільки по інфраструктурі, але на жаль, і по мирному населенню. Обстрілюють житлові будинки, навчальні заклади, лікарні, пологові будинки, дитячі будинки, аеропорти, військові об’єкти України. Гине велика кількість людей, вбивають навіть маленьких дітей, не говорячи вже про військових.

Так, за даними Ukraine Now на 10 травня росіяни вбили 226 дітей та поранили 416 [1]. Знищуючи націю фізично, окупанти роблять все, що у тих хто залишиться в живих не було майбутнього. Так, за даними цього ж таки джерела 1508 закладів освіти пошкоджено, 102 з них зруйновані повністю [1].

Сьогодні Українська економіка зіткнулася з небаченим за всю свою історію шоком. Повномасштабне військове вторгнення північних сусідів завдало потужного удару по всіх ланках економічної системи нашої держави. Знизилося виробництво основних видів продуктів, зокрема тієї, що становить основу експорту потенціалу України. Крім того, заблоковані порти, а відтак і левова частка зовнішньої торгівлі. Так, близько 4,5 млн. т зерна заблоковано у портах України через війну. Нищиться транспортно-логістична, соціальна, маркетингова та інженерна інфраструктура цілих регіонів. Відбувається відтік кадрів за кордон  та їх часткова передислокація на захід держави, що тимчасово виникає з активного економічного життя сотні тисяч, або й мільйони людей.

Знищено велику кількість інфраструктури України. Знищено або пошкоджено до 30% інфраструктури, що коштуватиме 100 млрд. дол. Зокрема, було зруйновано або пошкоджено понад 300 мостів, понад 8 тисяч кілометрів доріг мають бути відремонтовані або відновлені, а десятки мостів було підірвано. 

За словами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля економічні втрати перевищують1 трлн. доларів [1]. Звичайно, такий розрахунок здійснено методом експертних оцінки і варіаційні коливання в сторону збільшення на практиці можуть бути значно більшими, крім того війна ще не закінчилась.

Через вторгнення військ на територію України, за оцінками  ООН, щонайменше 11,6 млн. людей покинули свої домівки. Більше 4,6 млн. знайшли прихисток в інших країнах. А 8 млн. людей переїхали в регіони в середині країни (дані на кінець квітня). 

Звичайно, війна вплинула і на продовольчий ринок. Провівши власні спостереження, я склала таблицю на ціни головних продуктів харчування.

Таблиця 1 – Динамічні зміни споживчих цін в Україні





   Джерело: особисті розрахунки авторів за даними Держкомстату України [2]

Отже, споживчі ціни в повоєнному березні на 2,75% випереджають ціни минулорічного березня. Ціни на продукти харчування зросли на 6,2% в порівнянні з лютим цього року, а динаміка випередження склала 4,02%. Найсуттєвіші темпи збільшення демонструє охорона здоров’я та власне продукти харчування. Враховуючи побутові потреби населення, нами було проведено моніторинг цін на деякі продукти харчування (результати в табл. 2).

Таким чином, звичайно маємо значні розбіжності цін з офіційними даними статистики. Але, особистий моніторинг цін, як на нашу думку більш об’єктивно відображає реальну динаміку цін на продукти харчування в Україні. Найвищі темпи збільшення цін приходяться на хліб та сіль відповідно темпи збільшення 41,7% та 50,0% відповідно. Як на наше переконання, це не межа збільшення, ціни на продукти харчування будуть збільшуватися. Реальне їх зниження може забезпечити тільки закінчення війни, звичайно нашою перемогою та відбудова країни і економіки.

Таблиця 2 – Особистий моніторинг цін на продукти харчування в Дніпропетровській області





   Джерело: особисті розрахунки авторів за даними власного спостереження

Слід зауважити, що в Дніпропетровській області великий, малий та середній бізнес  відновили свою роботу на скільки це можливо. Економічний розвиток України поступово відновлюється. Економіка повернеться на темпи росту довоєнного періоду, це буде тяжкий шлях, але спочатку відродиться, відновиться, а далі підуть неймовірні темпи збільшення обсяг виробництва продукції, товарів, робіт та послуг. Ми абсолютно впевненні, якщо говорити про післявоєнний час, то економіка України підніметься не тільки до рівня довоєнного, а у рейтингах світу. Все буде Україна.

Література

1. Ukraine now ua

2. Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL:http://ukrstat.gov.ua.








Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення