СУЧАСНІ АВТОМАТИЗОВАНІ СИСТЕМИ БУХГАЛТЕРСКОГО ОБЛІКУ ТА ОПОДАТКУВАННЯ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

СУЧАСНІ АВТОМАТИЗОВАНІ СИСТЕМИ БУХГАЛТЕРСКОГО ОБЛІКУ ТА ОПОДАТКУВАННЯ

16.04.2022 23:08

[2. Economic sciences]

Author: Пілевич Дмитро Станіславович, кандидат економічних наук, доцент, кафедра облікових технологій та бізнес-аналітики, Державний податковий університет, м. Ірпінь; Томша Ауріка Олегівна, здобувач другого (магістерського) рівня, Державний податковий університет, м. Ірпінь


Використання бухгалтерської інформації в господарській діяльності будь-якого підприємства є основним вектором прийняття управлінських рішень. Для реалізації цього інформаційного процесу потрібні відповідні форми організації роботи, технічні засоби, методи і способи перетворення даних, а також персонал певної кваліфікації. Усе це і становить автоматизовану інформаційну систему обліку та оподаткування, яка є невід’ємною частиною інформаційної інфраструктури підприємства.

Автоматизована система бухгалтерського обліку та оподаткування – це система, в якій інформаційний процес бухгалтерського обліку та оподаткування автоматизовано за рахунок застосування спеціальних методів обробки даних, що використовують комплекс обчислювальних, комунікаційних та інших технічних засобів, з метою отримання і доставки інформації, необхідної фахівцям-бухгалтерам та експертам з оподаткування, для виконання функцій управлінського і фінансового обліку та оподаткування[1, с.55].

Організаційно автоматизована система обліку та оподаткування реалізується через створення автоматизованих робочих місць облікових працівників, залежить від організації обліку (централізованої та децентралізованої), оподаткування й організаційної структури бухгалтерії підприємства. Автоматизована система обліку та оподаткування, обробляючи інформацію, розв’язує завдання бухгалтерського обліку та оподаткування. Сукупність цих завдань становить функціональну частину автоматизованої системи обліку та оподаткування.

Основними першопричинами для впровадження автоматизації бухгалтерського обліку можна назвати фізичне та моральне старіння комп’ютерних засобів, що призначені для ведення обліку в підприємствах, до того ж, централізована форма обробки інформації є занадто витратною.

Автоматизація бухгалтерського обліку дає такі результати:

– економічність бухгалтерського обліку досягається за рахунок оптимізації оподаткування;

– зменшується ризик виникнення різноманітних помилок, що в свою чергу, «рятує» від санкцій та штрафів зі сторони податкової;

– інформаційні потоки впорядковуються, адже при автоматизації обліку можна отримати будь-яку інформацію натисканням всього декількох клавіш;

– підвищується оперативність бухгалтерського обліку.

Підприємства використовують комп’ютерні ресурси в залежності від масштабів їх діяльності та особливостей.

Наприклад, великі (а також середні) підприємства для автоматизації бухгалтерського обліку використовують власний чи готовий софт, або ж мають програмне забезпечення, що розроблене групою спеціалістів.

Зараз ринок програмних продуктів пропонує велику кількість програм, призначених для автоматизації бухгалтерського обліку. Одними з найбільш поширених та адаптованих є: .

BAS Бухгалтерія. Рішення «BAS Бухгалтерія» дозволяє повністю автоматизувати бухгалтерський та податковий облік, включаючи підготовку обов’язкової (регламентованої) звітності, в організаціях, що здійснюють будь-які види комерційної діяльності.

За рахунок гнучкої настройки інтерфейсу і можливості інтеграції з сервісами ІТС, система «BAS Бухгалтерія» є потужним інструментом для вирішення всіх завдань фінансової служби підприємства.

«1С:Бухгалтерія 8» забезпечує вирішення всіх задач, що стоять перед бухгалтерською службою підприємства, якщо бухгалтерська служба повністю відповідає за облік на підприємстві, включаючи, наприклад, виписку первинних документів, облік продажів тощо. Крім того, інформацію про окремі види діяльності, торгові і виробничі операції можуть вводити співробітники суміжних служб підприємства, які не є бухгалтерами. В такому випадку за бухгалтерською службою залишається методичне керівництво і контроль за настройками інформаційної бази, що забезпечують автоматичне віддзеркалення документів в бухгалтерському і податковому обліку.

SAP. Ознаками, що характеризують цей продукт є такі: велика функціональність; інтеграція всіх бізнес-процесів підприємства; модульний принцип побудови, як дозволяє ізольоване використання окремих компонент систем або їх комбінації, якщо це необхідно з точки зору виробничо-економічних умов; розвинута система звітності, в якій кожна операція потрапляє до різних видів звітності; незалежність продукту від конкретної галузі; відкритість, можливість формування власних програмних продуктів в середовищі системи; підтримка різних мов; доступ в систему протоколюється відповідно до прав користувача; сучасні технологічні підходи на базі архітектури клієнт-сервер; система налаштовується засобами, що доступні користувачу, до конкретних особливостей підприємства, зміни можливі протягом всього часу експлуатації продукту.

Малі підприємства, а також ті, що почали діяльність нещодавно, мають певні проблеми із впровадженням потрібних технічних засобів та програмного забезпечення.На це впливає ряд причин:значні витрати при придбанні комп’ютерної техніки та софту, потрібно навчити персонал, що займає час, механізація обліку.Керівник не повинен спиратися на «модність» програм, що забезпечують автоматизацію обліку, а треба розуміти труднощі та вигоди на які можна розраховувати при впровадженні автоматизації.

Тобто, в основу бухгалтерських інформаційних систем, налаштованих на системний облік із застосуванням загального режиму оподаткування, закладені функціональні компоненти, які в комплексі виконують розрахунки, заповнення та обробку первинних документів, накопичення підсумкових результатів та формування звітних форм.

Треба зазначити, що на ринку немає універсального програмного продукту, який був би придатним до використання на підприємствах будь-якої форми власності та сфери діяльності. Отже, при виборі автоматизованої системи обліку необхідно враховувати реальні потреби та можливості підприємства. Крім того, розробники пропонують налагодження своїх систем у відповідності зі специфічними вимогами замовників.

Список використаних джерел:

1. Краєвський В. М., Титенко Л. В., Паянок Т. М., Параниця Н. В., Богдан С. В. Управлінські інформаційні системи в обліку та оподаткуванні: навчальний посібник Ірпінь: Університет ДФС України, 2020. 288 с. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення