РЕАЛІЗАЦІЯ ВЕБ-ОРІЄНТОВАНОГО ПРОГРАМНОГО РІШЕННЯ ДЛЯ НАВЧАННЯ СТУДЕНТІВ ПРОГРАМУВАННЮ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

РЕАЛІЗАЦІЯ ВЕБ-ОРІЄНТОВАНОГО ПРОГРАМНОГО РІШЕННЯ ДЛЯ НАВЧАННЯ СТУДЕНТІВ ПРОГРАМУВАННЮ

12.10.2021 22:02

[1. Information systems and technologies]

Author: Матвійчук Є.Є., студент, кафедра автоматизованих систем управління, Національний університет «Львівська політехніка», м. Львів


Сучасні веб-орієнтовані програмні рішення за природою є клієнт-серверними системами. Клієнтом у цьому випадку є веб-застосунок, який завантажується, запускається та функціонує у браузері комп’ютера. Сервером виступає застосунок, який працює на віддаленому комп’ютері. Його роль – опрацювання запитів користувача, робота з базою даних.

Для реалізації веб-орієнтованого програмного рішення для навчання студентів програмуванню було обрано наступні програмні засоби та мови програмування.

Клієнтська частина була розроблена з використання мов HTML, CSS та TypeScript. У якості архітектури веб-додатку було використано SPA (Single Page Application) – принцип, в якому веб-сторінка завантажується один раз, а подальші дії користувача оброблюються засобами JavaScript та не потребують перезавантаження сторінки. Дані для відображення завантажуються з сервера у форматі JSON, використовуючи мережевий протокол HTTP/HTTPS та AJAX запити або спеціальний засіб сучасних браузерів – fetch api. Також було застосовано модульну архітектуру додатку та розділення на шари представлення, бізнес логіки та доступу до даних.

Для реалізації серверної частини було створено WEB API за допомогою мови програмування C# та фреймворку .NET Core 5. ASP.NET Core – вільне та відкрите програмне забезпечення для створення веб застосунків, що є частиною .NET Core [7]. Фреймворк .NET Core, створений компанією Microsoft, розроблявся для запровадження сумісності з операційними системами Linux, Windows та macOS. На основі цієї технології можна створювати портативні додатки. ASP.NET Core включає в себе фреймворк MVC, який об’єднує технології MVC, Web API та Web Pages [1]. Побудований фреймворк на принципі низької зв’язності компонент, тому функціонал готових продуктів легко розширювати користувацькими бібліотеками, які називаються NuGet-пакети.

Також було застосовано принципи побудови REST API, використано розділення коду на шари представлення, бізнес логіки та доступу до даних. Застосовані популярні шаблони проектування Dependency Injection та Inversion of Control, Repository Pattern. Використано бібліотеки AutoMapper для приведення моделей між архітектурними шарами додатку та бібліотеку EntityFrameworkCore для спрощення побудови бази даних та виконання запитів до бази даних. Для побудови моделі даних було використано підхід Code First – принцип, за яким контроль за версіями схеми бази даних здійснюється у вигляді міграцій, ідея яких полягає у представленні моделей даних у виглядів класів .Net, які накладаються на модель даних SQL, співставляються та автоматично генерується код, який нівелює різницю між ними.

Для збереження та управління даними користувачів було використано Microsoft SQL Server. Мова, що використовується для запитів – Transact-SQL. SQL Server 2005 має вбудовану підтримку .NET Framework. Завдяки цьому, процедури бази даних, що зберігаються, можуть бути написані на будь-якій мові платформи .NET з використанням повного набору бібліотек, доступних для .NET Framework. На відміну від інших процесів, .NET Framework виділяє додаткову пам'ять і будує засоби керування SQL Server, не використовуючи вбудовані засоби Windows. Це підвищує продуктивність порівняно із загальними алгоритмами Windows, оскільки алгоритми розподілу ресурсів спеціально налагоджені для використання у структурах SQL Server. [2]

На рис. 1 наведена діаграма зв’язків бази даних.



Рис. 1. Діаграма зв'язків бази даних

Література:

1. Прайс М. C# 7 и .NET Core. Кросс-платформенная разработка для пофессионалов. – СПб.: Питер, 2018. – 640 с.

2. Ben-Gan I. Microsoft SQL Server 2012 T-SQL Fundamentals. – California, Microsoft Press, 2016. – 413 p.

________________ 

Науковий керівник: Фабрі Людвіг Павлович, кандидат технічних наук, доцент, Національний університет «Львівська політехніка»



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення