ЦИФРОВІ ФІНАНСИ, ЯК ДРАЙВЕР ЦИФРОВІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

ЦИФРОВІ ФІНАНСИ, ЯК ДРАЙВЕР ЦИФРОВІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ

19.09.2023 10:03

[2. Economic sciences]

Author: Костюченко Анна Миколаївна, викладач, спеціаліст вищої категорії, Відокремлений структурний підрозділ «Фаховий економічний коледж Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана», м. Київ


Сучасні виклики, які постають перед фінансовим сектором, зумовлюють впровадження методів та засобів забезпечення економічної безпеки держави, посилення її монетарного суверенітету та спроможності Національного банку України підтримувати цінову та фінансову стабільність, як запоруку стійкого економічного відновлення та зростання. Одним з основних засобів вирішення даної проблеми, на думку Національного банку, є запровадження е-гривні.

Задекларованою метою запровадження е-гривні є сприяння цифровізації економіки, розширення безготівкових розрахунків та зменшення їхньої вартості, зростання рівня прозорості розрахунків, а також зростання довіри до національної валюти.

Е-гривня – це електронна форма грошової одиниці України, емітентом якої є Національний банк. Вона є прямим зобов’язанням НБУ. Ключове призначення е-гривні  – ефективно виконувати всі функції грошей, доповнюючи готівкову та безготівкову форми гривні. 

Використання е-гривні має бути зручним та доступним для всіх верств населення, юридичних осіб, державних органів, банків та небанківських надавачів платіжних послуг.

Національний банк у вересні 2021 року відкрив проєкт "Е-гривня", метою якого є визначення потреби широкомасштабного випуску в Україні цифрової форми гривні. У жовтні 2022 року ДП “УКРАЇНСЬКИЙ ІНСТИТУТ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ” (УКРПАТЕНТ) було зареєстровано торговельну марку "е-гривня" та "e-hryvnia", яка належить Національному банку.

Наразі Національний банк розглядає та опрацьовує такі можливі варіанти використання е-гривні, від яких залежатимуть її дизайн та основні характеристики:

•е-гривня для роздрібних безготівкових платежів із можливим функціоналом “програмованих” грошей;

•е-гривня для використання у сфері, пов’язаній з обігом віртуальних активів;

•е-гривня для забезпечення можливості здійснення транскордонних платежів.

На офіційному Інтернет-представництві Національного банку створено окрему сторінку: https://bank.gov.ua/ua/payments/ehryvnia, де можна буде стежити за новинами щодо е-гривні.

Потенційно е-гривня може бути реалізована на базі DLT-технології, яка посилить безпеку особистих фінансових ресурсів та транзакцій, завдяки захисту криптографічними протоколами, а також забезпечить більшу швидкість обробки транзакцій. Е-гривня дозволить здійснювати грошові операції без ризику втратити гроші внаслідок банкрутства фінансової установи, що їх обслуговує. Водночас технологія блокчейн забезпечуватиме незмінність історії розрахунків та усуватиме ризик фальсифікації, неможливо буде заднім числом змінити записи про транзакції, що відбулись. Це дозволить забезпечити прозорість операцій для детінізації економіки та боротьби з корупцією. 

Впровадження е-гривні має потенціал поліпшити економічну стабільність, зменшити корупцію, підвищити конкуренцію та забезпечити ефективне використання державних ресурсів для розвитку інфраструктури; спростити розрахунки та зекономити кошти під час виплат зарплат і пенсій.

Література:

1. Офіційний сайт Національного банку України  URL : http://www.bank. gov.ua.

2. Коли в Україні зʼявиться е-гривня і що це змінить для ринку URL: https://speka.media/koli-v-ukrayini-zyavitsya-e-grivnya-i-shho-ce-zminit-dlya-rinku-pk27wp

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення