ПРОФЕСІЙНИЙ ФУТБОЛ В КОНТЕКСТІ ЕКОНОМІЧНОЇ НАУКИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ПРОФЕСІЙНИЙ ФУТБОЛ В КОНТЕКСТІ ЕКОНОМІЧНОЇ НАУКИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ

02.02.2022 13:02

[2. Економічні науки]

Автор: Рейкін В.С., д.е.н., доцент, професор кафедри менеджменту та адміністрування, Волинський національний університет ім. Лесі Українки, м. Луцьк; Більо І.О., студент-магістр, Волинський національний університет ім. Лесі Українки, м. Луцьк


Професійний футбол як окрема бізнес-індустрія розваг є важливою для світової економічної системи, оскільки демонструє високі темпи розвитку та генерує досить значні обсяги грошових потоків. Професійний футбол – це специфічний вид комерційної діяльності, де спортивна складова збалансована із фінансово-економічною; при цьому не можна однозначно стверджувати, що одна із компонент є пріоритетною. 

Сучасне функціонування індустрії професійного футболу обумовлене двома основоположними інституціональними чинниками: глобалізацією трансфертного ринку футболістів, яка поступово відбулася з 1995 року після відомого судового рішення т. зв. «справи Босмана» [1, с. 473]; суттєвими еволюційними змінами комерційно-господарської діяльності європейських футбольних клубів, обумовлених, насамперед, правилом «фінансового фейр-плей» [2]. Існуючі «м’які» правила фінансового фейр-плей не призвели до ланцюгової реакції банкрутств серед футбольних топ-клубів внаслідок існування надмірних боргів, тому більш жорсткі бюджетні обмеження на законодавчому рівні залишаються віддаленою перспективою. Переваги правила беззбитковості для споживачів послуг залишаються незрозумілими та загалом не вирішують проблему боргових зобов'язань клубів. 

З огляду на існуючу ситуацію у супільстві, що виникла внаслідок глобального впливу фактора «чорного лебедя» у вигляді «COVID-19», варто зазначити, що футбольна індустрія увійшла нині у кризову стадію розвитку, як і вся світова економіка. У кризові періоди споживчі витрати на розваги, як правило, скорочуються в найпершу чергу. Оскільки футбол відноситься до індустрії розваг, саме цей ринковий сектор, зазвичай, зазнає найбільших втрат. Відповідно колишні пікові фінансово-економічні показники індустрії професійного футболу в найближчі 2-3 роки будуть залишатися недосяжним орієнтиром. Наслідки світової пандемії «COVID-19» напевне не стануть фатальними загалом для професійної футбольної індустрії, проте можуть призвести до банкрутств окремих клубів, що мають значні боргові зобов’язання. Подальший розвиток футбольної індустрії, зокрема, повернення її на попередній докризовий рівень, безпосередньо пов’язаний із періодом пандемії, тривалість якої не підлягає прогнозуванню.

Парадоксально, що український професійний футбол менш схильний до різкого погіршення вартісних показників у кризовий період порівняно із європейським ринком та втрачає набагато менше, оскільки надходження до бюджету клубів від продажу квитків, телеправ та клубної атрибутики ніколи не були домінуючими складовими в загальній структурі доходів.

Стосовно довгострокових прогнозів розвитку футбольної індустрії у post-COVID період, передбачаємо, що буде реалізований повноцінний чемпіонат «Супер Ліги», в якому братимуть участь топ-клуби із різних національних чемпіонатів з найбільшими фінансовими можливостями. Організаційне виокремлення футбольних грандів в Суперлігу, а національних чемпіонатів в окремі кластери, – у майбутньому стане логічним еволюційним етапом розвитку професійного футболу. Аналогічні спроби щодо утворення європейської Суперліги у 2021 році можливо оцінювати лише як тимчасову невдачу. Провал цього проекту у 2021 році обумовлений скоріше прорахунками менеджменту за векторами переговорів із FIFA та повної відсутності інформаційної кампанії серед вболівальників, ніж економічною доцільністю. У довготривалій перспективі такий статус-кво не зможе існувати, оскільки суперечить сучасним економічним тенденціям та глобальній інтеграції.

Глобалізаційні процеси загалом призведуть до виникнення явища поліцентризму (за рахунок Азійського та Латиноамериканського регіонів). У майбутньому професійна футбольна індустрія не може надалі опиратися лише на європейський ринок, оскільки він є територіально та фінансово «затісний». Тому з огляду на значну популярність футболу високоймовірною є трансформація топ-клубів та національних чемпіонатів «Великої п'ятірки» у транснаціональні корпорації із максимальними розмірами капіталізації.

Внаслідок глобалізаційних процесів прогнозується створення повноцінного чемпіонату «Супер Ліги» із трансформацією топ-клубів з найбільшими фінансовими можливостями у транснаціональні корпорації; виникнення явища поліцентризму у світовій футбольній індустрії. 

Подальші перспективи наукових досліджень стосуються комплексної верифікації гіпотези тісного взаємозв’язку між спортивними результатами та обсягами фінансування на всіх економічних рівнях, а також оцінки спортивної галузі з позицій глобального та державного регулювання.

Література:

1. Reikin V. Financial and Economic Aspects of Professional Football Industry: Trends Analysis and Development Prospects. Зб. наук. праць «Financial and Credit Activities: Problems of Theory and Practice». 2021. № 1. C. 471-480. https://doi.org/10.18371/fcaptp.v1i36.228089

2. UEFA Club Licensing and Financial Fair Play Regulations. Edition 2012. Retrieved from: ru.uefa.org/MultimediaFiles/Download/Tech/uefaorg/General/01/80/54/10/1805410_DOWNLOAD.pdf



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення