СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ ТЕХНОЛОГІЇ БЛОКЧЕЙН В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ ТЕХНОЛОГІЇ БЛОКЧЕЙН В УКРАЇНІ

17.01.2022 15:01

[2. Економічні науки]

Автор: Яценко В.В., к.т.н., доцент, кафедра економічної кібернетики, доцент, Сумський державний університет, м. Суми; Чванкін Ю.Р., студент, Сумський державний університет, м. Суми


В наш час майже всі чули про блокчейн-технологію і вона дуже  швидко поширюється. Технолгія blockchain будується за певними правилами як безперервна послідовність блоків, що містять інформацію. Більшість копій блокчейнів зберігаються на багатьох різних комп’ютерах незалежно один від одного. Термін вперше з’явився як назва для повністю реплікованої розподіленої бази даних, реалізованої в системі біткойн, і тому блокчейни часто називають транзакціями в різних криптовалютах, але технологію блокчейну можна поширити на будь-який взаємопов’язаний інформаційний блок. Метою роботи є дослідження стану та перспектив розвитку блокчейн-технології в Україні.

Технологія блокчейну може використовуватися у різних областях – фінанси, менеджмент, логістика, медицина тощо. Зараз технологія розробляється і використовується багатьма відомими ІТ-компаніями: Microsoft IT (сервіс Azure Blockchain, який дозволяє компанії розгортати одну мережу на основі Hyperledger Fabric, або багатокористувацьку мережу Ethereum), Oracle (хмарний сервіс Blockchain), IBM (оптимізовані рішення на основі Hyperledger Development). IBM є одним з продавців, які пропонують блокчейн як послугу, яка дає змогу вести бізнес у багатьох галузях таких як промисловість та послуги. 

Наявність блокчейну в сервісі або в послузі гарантує, що процес не порушується і результат залишається без змін. Це гарантує незмінність даних та  особливий спосіб їх зберігання. Він передбачає, що якщо інформація буде замінена або видалена, інші елементи в блокчейні також потрібно буде змінити, як зазначено в кожному наступному блоці до попереднього.

Україна представлена в списку з 14 країн, які визнані лідерами по впровадженню цієї технології за даними Blockchain Research Institute. Між Україною та міжнародною технологічною компанією Bitfury Group підписано угоду про переведення всіх електронних державних даних на блокчейн. В Україні є досвід використання вказаної технології у сфері державного управління – впроваджена блокчейн-система голосування «NaRada» [1].

Підтримкою курсу на впровадження та поширення технології блокчейн є ухвалення  Верховною Радою у вересні 2021 р. у другому читані і в цілому законопроєкту  №3637 «Про віртуальні активи». Законопроєкт встановлює в Україні механізм правового регулювання сфери віртуальних активів. Він дозволить українським блокчейн-компаніям легалізувати власні бізнес-процеси та офіційно працювати з банківською системою. Крім того, таку можливість матимуть і громадяни, які отримують доходи від операцій з віртуальними активами.

Після криптовалют і цифрового фінансування, корпоративний, державний і приватний сектори є флагманами у використанні блокчейну. І це цілком логічно: в епоху швидкісної оцифровки та комерційних космічних подорожей вже було неможливо «записати» все на папір і зберігати тони фізичних архівів. Завдяки блокчейн можна реалізувати багато різних проектів не тільки в бізнесі, а і в державному плані, зокрема це боротьба з корупцією в державному секторі та в банківській сфері. 

Міністерство цифрової трансформації, яке має оцифрувати країну, вже розробило дорожню карту для цифрових активів. Для України визнання операцій з блокчейном  – показ світові своїх фінтех-амбіцій і ефективний спосіб залучення іноземних інвестицій. Україна поступово і впевнено наближається до високих позицій у світі в напрямку впровадження інноваційних бізнес ІТ інструментів. 

Література

1. Солодовнік О. О., Докуніна К. І. Технологія блокчейн: суть і перспективи використання в системі державних фінансів України. Business Inform 3:126–131. https://doi.org/10.32983/2222-4459-2021-3-126-131



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення