ЕФЕКТИВНІСТЬ ГІДРОЦИЛІНДРІВ ПРИ РОБОТІ МАНІПУЛЯТОРА КРОКОВОГО ТИПУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ЕФЕКТИВНІСТЬ ГІДРОЦИЛІНДРІВ ПРИ РОБОТІ МАНІПУЛЯТОРА КРОКОВОГО ТИПУ

01.09.2021 21:33

[1. Інформаційні системи і технології]

Автор: Гулієва Н.М., канд. техн. наук, доцент, кафедра прикладної механіки та мехатроніки, Луцький національний технічний університет, м. Луцьк; Самчук Л.М., канд. техн. наук, доцент, кафедра прикладної механіки та мехатроніки, Луцький національний технічний університет, м. Луцьк; Пастернак В.В., канд. техн. наук, доцент, кафедра прикладної механіки та мехатроніки, Луцький національний технічний університет, м. Луцьк


Тенденція світових компаній та державних підприємств для виконання спеціальних операцій займаються розробкою мобільних роботизованих комплексів [1]. Виникла необхідність виготовляти універсальні механізми з швидкою заміною, адже на один день їх потрібно використовувати для виконання однієї операції, а на другий – для іншої. Також виникла необхідність у виготовленні механізмів зі збільшенням робочої зони й які б під час руху мали можливість долати перешкоди на шляху [2]. При застосуванні роботизованих комплексів підвищується продуктивність, так як вони можуть виконувати переміщення і позиціонування робочого інструменту швидше людини. Також, на відміну від людини, виконується безперервна робота 24 години на добу без перерв і зупинок. 

Розглянемо роботизований комплекс з гідравлічним приводом захвату маніпулятора, який виконує інструментальне захоплення, утримання та обробку заготовки. Проведенні розрахунки зусилля в гідроциліндрі приводу захвату маніпулятора. Розрахунок проводився в положенні, коли робочий орган знаходився в крайньому нижньому положенні (рис. 1).

Для визначення зусилля Рц.о. складемо суму моментів всіх сил відносної точки повороту захвату – точки А.




Внутрішній діаметр гідроциліндра dц.о. обчислимо в залежності від значень діючого зусилля Рц. і розрахункового тиску рідини в гідросистемі Рр:




При цьому з урахуванням гідравлічних втрат від насоса до циліндра можна прийняти Р = 0,9·Рр. 

Р = 0,9 × 25 = 22,5 Мпа.




За ДСТУ 3455.2-96 dцо = 70 мм; dш = 30 мм [3].

Література:

1. Гулієва Н.М. Мобільний робототехнічний комплекс крокового типу / Н.М. Гулієва, О.С. Рускевич, Т.В. Гордій // Міжнародна наукова інтернет-конференція на тему «Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення» (випуск 53), 16 листопада 2020 року. – Частина 2. – С. 49-50.

2. Губарев А.П. Механотроника: от структуры системы к алгоритму управления: учеб. пособие / А.П. Губарев, О.В. Левченко. – К.: НТУУ «КПИ», 2007. – 180 с.

3. ДСТУ 3455.2-96. Гідроприводи об`ємні та пневмоприводи. Частина 2. Об`ємні гідромашини та пневмомашини. Терміни та визначення (ISO 5598:1985, NEQ).



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення