ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ МОРСЬКОГО ПРОФІЛЮ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ МОРСЬКОГО ПРОФІЛЮ

23.06.2022 17:38

[1. Інформаційні системи і технології]

Автор: Ракитська Наталя Михайлівна, старший викладач кафедри інженерних дисциплін, Дунайський інститут Національного університету «Одеська морська академія»


Як це зазвичай буває з різними методами навчання, онлайн-навчання та викладання мають свої переваги та недоліки залежно від навчального середовища, типу навчального закладу, стилів навчання учнів, типів предметів, що викладаються, та багатьох інших факторів. Кожен, починаючи від викладачів, студентів та органів управління освітою, перебуває в дилемі щодо ефективності онлайн-занять та дистанційного навчання. У них виникає багато запитань щодо того, як онлайн-навчання є чудовою революційною альтернативою традиційному навчанню та багатьом іншим. Намагаючись відповісти на ці запитання щодо онлайн-навчання, ми хотіли б ретельно зважити його переваги (за) і недоліки (проти) з особливим акцентом на онлайн-навчанні, яке впроваджується в морську освіту. 

Під час Пандемії навчання довелося адаптувати до нової реальності, і виникла гостра потреба у створенні нових методів викладання предметів, які дозволили б учням і викладачам триматися подалі від класів і бути в безпеці, але водночас, бути ефективним і здатним приносити ефективні результати. 

П. Гаутам [4] у своїй статті, яка зосереджується на плюсах і мінусах онлайн-освіти, стверджує: «Одним із найбільш часто використовуваних термінів після пандемії є термін «нове нормальне». Новою нормою в освіті є збільшення використання онлайн-засобів навчання. Пандемія COVID-19 запустила нові способи навчання. У всьому світі навчальні заклади шукають онлайн-платформи навчання, щоб продовжити процес навчання студентів. Вона стверджує, що нова реальність спонукає педагогів прийняти нові стилі та методи, що цей процес триватиме «з онлайн-навчанням в основі цієї трансформації». Вона також стверджує, що наразі цифрове навчання стало необхідним ресурсом для студентів і шкіл у всьому світі. Онлайн-навчання тепер застосовне не тільки для навчання вчених, але воно також поширюється на навчання позакласних заходів для студентів. Автор прогнозує, що виходячи з цієї тенденції, попит на онлайн-навчання значно зріс, і це буде продовжуватися і в майбутньому. 

Нині потреба в онлайн-дистанційному навчанні зростає, оскільки люди живуть у постійно мінливих і складних міських чи сільських умовах. Вже доведено, що одним із найбільш гнучких способів передачі та отримання нових знань є Інтернет. Дистанційні онлайн-курси знижують фінансові витрати та роблять освіту доступною, особливо для маргіналізованих груп, таких як люди у віддалених сільських районах, люди з обмеженими можливостями, люди похилого віку тощо. 

Морські спеціалісти та моряки також можуть скористатися дистанційним онлайн-навчанням, оскільки вони проводять більшу частину свого часу на морі і не можуть відвідувати очні лекції та тренінги. Морська промисловість є одним із ключових факторів розвитку світової промисловості та торгівлі. Само собою зрозуміло, що існує постійна потреба в компетентній робочій силі в управлінні, бізнесі та промисловості, включаючи тих, хто керує сучасними суднами та портовим обладнанням для перевезення та обробки вантажів. 

За словами С. Баука [2], морська промисловість повинна ефективно реагувати на зростаючі вимоги міжнародної торгівлі та поточні зміни в судноплавному бізнесі та промисловості, особливо в контексті віртуального інтелекту та передових технологій. Моряки є першими, хто впроваджує конвенції та правила, розроблені морськими організаціями. Ось чому надзвичайно важливо надати морякам ефективні способи навчання, які б покращили їхню компетенцію та в кінцевому підсумку підвищили б безпеку та ефективність навігації та захисту морського середовища. 

М. Масаку [3] у своєму дослідженні щодо переваг онлайн-навчання для моряків стверджує, що «покращення компетенцій моряків усіма засобами допомогло б підвищити безпеку та ефективність навігації та захисту морського середовища. Міжнародна морська організація (ІМО) повідомила, що людський фактор і погана компетентність є одними з основних причин аварій на морі. Ефективна морська освіта (MET) може значно подолати проблему людських помилок і допомогти йти в ногу зі швидкими змінами в морі. Судна настільки хороші, як і офіцери, які ними керують. З цієї причини, згідно зі звітом IMO, «потреба в досвідчених моряках, здається, є глобальною проблемою для морської ефективності, особливо у світлі змінних тенденцій судноплавства, збільшення розмірів і швидкості суден, збільшення вантажопідйомності, а також попиту для морського транспорту». Вправності в морській освіті можна досягти лише шляхом надання найефективніших моделей доставки, включаючи онлайн-дистанційне навчання в Інтернеті. Якщо ці онлайн-методи визнаються ефективними та продуктивними, навчання на симуляторах та веб-засобах слід вважати прийнятними та визнаними засобами навчання для більшості предметів морської освіти. 

На думку П. Гаутама [4], однією з переваг онлайн-навчання є його ефективність. Онлайн-навчання надає викладачам безмежні можливості проводити лекції найефективнішим способом, використовуючи ряд інструментів, таких як відео, PDF-файли, підкасти, платформи Moodle, онлайн-бібліотеки та інші ресурси, і вчителі можуть варіювати їх, щоб зробити свій урок ефективнішим порівняно з традиційними. уроку, коли користуються лише традиційними підручниками. У своїй статті вона також робить висновок, що «систему онлайн-навчання з її набором опцій та ресурсів можна персоналізувати багатьма способами. Це найкращий спосіб створити ідеальне середовище навчання, яке відповідає потребам кожного учня». Крім того, онлайн-навчання може сприяти різноманітним стилям навчання з аудіо чи візуальними перевагами. Таким же чином деяких студентів, які люблять соціальну діяльність, можна навчати у великій групі онлайн, або, для тих, хто не любить відволікатися, можуть бути ізольовані та навчатися по-різному, використовуючи різні функції Zoom або будь-які інші іншу онлайн-платформу. Багато дослідницьких досліджень підкреслюють здатність ODL покращувати результативність навчання за рахунок збереження інформації, підвищення рівня успішності та рівня задоволеності студентів [1]. Крім того, на основі М. Масаку [3] «Система електронного навчання не лише передає студентам традиційні теоретичні знання, але також може надати численні зображення, аудіо та відео файли, щоб зробити навчальні курси живими та цікавими. Це дозволяє студентам отримувати задоволення від навчання і створює відносно невимушене середовище та атмосферу для навчання». Це також може допомогти перегляду іспитів, надаючи доступ до точного матеріалу в порівнянні з залежністю від пам’яті та частково повними конспектами лекцій. 

П. Гаутам [4] у своїй статті стверджує, що «Електронне навчання полегшує внесення змін або оновлення знань, коли вони стають доступними. Практичні заняття та лекції можна проводити швидше, хоча час підготовки лектора займає значно більше часу». Крім того, як було виявлено в численних дослідженнях, він зменшує відволікання інших студентів, оскільки лекції можуть початися і закінчитися раніше, і не витрачається час на повільніших/необізнаних інших. Студенти можуть зосередитися лише на тому, що вони вважають корисним, а не намагатися все усвідомити та зрозуміти. Це допомагає забезпечити послідовну освіту, зменшує проблеми, пов’язані з непорозумінням і спрощує поширення нових концепцій. 

На основі досліджень, розглянутих у цій статті, переваги та недоліки дистанційного онлайн-навчання слід ретельно вивчити та врахувати при плануванні переходу від традиційних способів викладання предметів до онлайн-цифрових платформ [5]. Щоб уникнути перешкод і проблем у цьому процесі, необхідно належним чином інвестувати в технічну інфраструктуру навчального закладу, комп’ютерну підготовку персоналу та студентів, ІТ-підтримку, а також отримати відповідні додатки та платформи LMS. Змішаний тип навчання зарекомендував себе як ефективний у перехідний період, особливо в морській освіті. Беручи до уваги всі вищенаведені фактори, дистанційне онлайн-навчання, незважаючи на обмеження, може бути найкращою альтернативою традиційному навчанню в класі, враховуючи його економічність, ефективність, доступність і зручність для клієнтів і вчителів.

Список використаної літератури:

1. Баук С., Радлінгер Р. Щодо веб-орієнтованого електронного навчання в морському вищому навчальному закладі: приклад. Робочий документ Дурбанського технологічного університету, Дурбан. 2018.

2. Баук С. Щодо хмарного навчання на факультетах морських досліджень у Південній Африці та Чорногорії. Робочий документ Дурбанського технологічного університету, Дурбан. 2019.

3. Масаку М. Поліпшення морської освіти за допомогою онлайн-дистанційного навчання в середовищі, що розвивається. 2020.

4. Гаутам П. Переваги та недоліки онлайн-навчання https://elearningindustry.com/advantages-and-disadvantages-online-learning (дата звернення: 22.06.2022). 

5. Esterhuyse M, and Scholtz B.: Бар’єри для електронного навчання в країні, що розвивається: дослідницьке дослідження. 2015.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення