РОЗРОБКА СТРУКТУРНОЇ СХЕМИ ОПЕРАЦІЙНОГО АВТОМАТУ ТА МОДЕЛЮВАННЯ У ВЕБІ ЗА ДОПОМОГОЮ JAVASCRIPT І HTML - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

РОЗРОБКА СТРУКТУРНОЇ СХЕМИ ОПЕРАЦІЙНОГО АВТОМАТУ ТА МОДЕЛЮВАННЯ У ВЕБІ ЗА ДОПОМОГОЮ JAVASCRIPT І HTML

03.09.2021 21:20

[1. Інформаційні системи і технології]

Автор: Мотрук Д.М., студент, кафедра професійної та технологічної освіти і загальної фізики, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича; Деревянчук О.В., канд. фіз.-мат. наук, доцент, кафедра професійної та технологічної освіти і загальної фізики, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича; Кравченко Г.О., викладач вищої категорії, Чернівецький транспортний фаховий коледж


В ході виконання курсової роботи потрібно створити арифметико-логічний пристрій (АЛП), що здійснює логічні та арифметичні операції, вирішує задані формули з певною точністю. Для  його проектування необхідно визначитись з розрядністю, що впливає на кількість вхідних біт. Бажано виконувати контроль результату на кожному етапі для запобігання помилки, та здійснити моделювання роботи пристрою у веб-додатку.

В ході роботи АЛП було розбито на операційний та керуючий автомати. Операційний автомат (ОА) відповідає за виконання логічних та арифметичних операції, керуючий (КА) – за послідовне виконання команд ОА. 

Операційний автомат, який і являє собою схему пристрою, розробляється в кілька етапів:

1) Визначення точності заданого пристрою;

2) Побудова блок-схеми АЛП;

3) Проектування структурної схеми на основі блок-схеми, яка показує нам необхідну елементну базу;

4) Побудова функціональної схеми пристрою.

Керуючий автомат було спроектовано за програмованою логікою. За основу взята блок-схема пристрою, кожній команді якої було надано певний номер. Після створення таблиці переходів, стала зрозуміла структура команд. Для спрощення розробки в роботі використовується природня адресація, де адреса наступної команди формується шляхом додавання одиниці до адреси попередньої. Це дозволило відмовитись від поля з адресою мікрокоманди. Після розробки, було поєднано КА та ОА, і задачею стало перенесення цих створеної схеми в веб-додаток. Це і було зроблено завдяки використанню мов html та javascript.

HTML (англ. HyperText Markup Language мова розмітки гіпертекстових документів) — стандартна мова розмітки веб-сторінок в Інтернеті. Більшість веб-сторінок створюються за допомогою мови HTML (або XHTML).  

JavaScript (JS) — динамічна, об'єктно-орієнтованa мова програмування. Реалізація стандарту ECMAScript. Найчастіше використовується як частина браузера, що надає можливість коду на стороні клієнта (такому, що виконується на пристрої кінцевого користувача) взаємодіяти з користувачем, керувати браузером, асинхронно обмінюватися даними з сервером, змінювати структуру та зовнішній вигляд веб-сторінки. Мова JavaScript також використовується для програмування на стороні серверу (подібно до таких мов програмування, як Java і C#), розробки ігор, стаціонарних та мобільних додатків, сценаріїв в прикладному ПЗ (наприклад, в програмах зі складу Adobe Creative Suite), всередині PDF-документів тощо.

В роботі програмним шляхом створено два вхідних 16-розрядних поля. Також, діє «перемикач» (елемент radiobutton), що дозволяє вибрати виконувану операцію. Повністю врахована структурна схема пристрою, яка дозволяє наочно переглянути взаємодію елементів та фінальний результат.

Отже, поєднання розробки АЛП за засобів веб-програмування — актуальне, оскільки здатна значно спростити процес вивчення предметної області. 

Література:

1. Новіков В.А., Новіков О.В., Матвеєнко В.В. Інформаційні системи та мережі, навчальний посібник - К.: Видавництво Гревцова, 2014 , 448 с.

2. Анісімов А.В. Інформаційні системи та бази даних: Навчальний посібник для студентів факультету комп’ютерних наук та кібернетики. / Анісімов А.В., Кулябко П.П. − Київ. – 2017. – 110 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення