ПРОБЛЕМА ЗАЛУЧЕННЯ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ В УКРАЇНІ ПІД ЧАС ВІЙНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ПРОБЛЕМА ЗАЛУЧЕННЯ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ В УКРАЇНІ ПІД ЧАС ВІЙНИ

19.09.2023 09:45

[2. Економічні науки]

Автор: Мелюс Дарина Дмитрівна, студент, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара


Залучення іноземних інвестицій є важливим питанням для економічного розвитку країни. Особливо гостро ця проблема стоїть в Україні, яка перебуває у стані війни. Збільшення обсягів іноземних інвестицій забезпечує надходження валюти до державного бюджету, створює нові робочі місця та сприяє трансферу сучасних технологій і обладнання. Іноземні інвестиції сприяють посиленню процесу інтеграції національної економіки у світову. Всі ці фактори обумовлюють актуальність цієї теми [1].

Воєнний час вимагає мобілізації людських, фінансових та матеріальних ресурсів для підтримки функціонування економіки та забезпечення ефективної національної оборони на всіх фронтах. Іноземні інвестиції сприяють відновленню та розвитку національної економіки під час та після війни.

Військова агресія росії має негативні наслідки для потенційних інвесторів. Адже територія та населення росії в рази перевищують територію та населення України. Український народ і країна потребують значної фінансової підтримки для протистояння агресору [2,4].

Українська економіка перебуває у вкрай складній ситуації, але завдяки героїчному опору українських громадян, які борються в міжнародному співтоваристві за свою свободу і національні інтереси, Україна сформувала позитивний імідж і створила сприятливі умови для залучення іноземних інвестицій. Також, криза - це ще й нові можливості. Сьогодні головним стає інтелектуальний потенціал української нації. У всьому світі він відомий як такий, що має здатність до розробки новітніх фінансових інструментів і моделювання економічно-господарських процесів.

Завдяки своєму географічному розташуванню Україна є важливим транзитним пунктом для торгівлі. Транспортні вузли України доступні для всіх видів транспорту. Україна має великий потенціал завдяки своєму розташуванню на перехресті Європи, Азії та Близького Сходу, входженню до Нового Шовкового шляху та виходу до моря. Україна є одним з найпривабливіших бізнес-центрів Європи та найбільш конкурентоспроможним з точки зору витрат. В країні запроваджено спрощену юридичну процедуру ведення бізнесу, а держава, зі свого боку, гарантує безпеку інвестицій [3].

Таким чином, Україна має сприятливі умови для залучення іноземних інвестицій у найближчому майбутньому. Єдність українського народу та відповідні заходи, що вживаються українським керівництвом, створюють сприятливий імідж України на міжнародній арені.

Однак існує низка факторів та сфер, які є ключовими для покращення процесу залучення іноземного капіталу в національну економіку, але потребують вдосконалення, наприклад зміцнення правового поля, відновлення зруйнованих потужностей та  розбудова  потужної  інноваційної  інфраструктури.

Якщо ці та інші фактори будуть реалізовані вчасно, вони можуть стати поштовхом для притоку інвестицій в Україну.

Література:

1.Не спізнитися на «український потяг». URL: https://www.epravda.com.ua/columns/2022/07/18/689232/

2.Панкова Л. І. Аналіз тенденцій та перспектив залучення іноземних інвестицій в умовах економіки війни. URL: https://reicst.com.ua/pmt/article/view/2022-6-03-02

3.Інвестування  в  Україну  під  час  війни.  URL: https://trans.info/ua/investuvannya-v-ukrayinu-pid-chas-viyny-327240

______________________________________________________________________

Науковий керівник: Бобирь Ольга Іванівна, кандидат економічних наук, доцент, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення