ДОСЛІДЖЕННЯ ОПТИМАЛЬНОЇ КОНСТРУКЦІЇ ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ СУШІННЯ ПОЖНИВНОЇ СУМІШІ НАСІННИКІВ ТРАВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ДОСЛІДЖЕННЯ ОПТИМАЛЬНОЇ КОНСТРУКЦІЇ ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ СУШІННЯ ПОЖНИВНОЇ СУМІШІ НАСІННИКІВ ТРАВ

06.02.2023 23:23

[3. Технічні науки]

Автор: Солона Олена Василівна, кандидат технічних наук, доцент, завідувач кафедри загальнотехнічних дисциплін та охорони праці, Вінницький національний аграрний університет, м. Вінниця, Україна; Замрій Михайло Анатолійович, аспірант, асистент кафедри загальнотехнічних дисциплін та охорони праці, Вінницький національний аграрний університет, м. Вінниця, Україна


Серед сушарок сільськогосподарського призначення найбільш поширеними є барабанні сушарки, встановлені на комплексах КЗС (СЗСБ-4, СЗСБ-8), та напільні, які комплектуються з повітронагрівачами ВПТ-400, ВПТ-600 або з теплогенераторами ТБ-0,75 [1, 4]. В барабанних сушарках сушіння проходить під дією сушильного агента у циліндричному барабані, що обертається, і час, протягом якого матеріал просушують, майже не контролюється. Час перебування насіння у сушильному барабані складає 15…20 хв, при цьому вологість насіння знижується на 3…5%, що вимагає повторювати процес сушіння на даній сушарці 2…3 рази або встановлювати лінію з декількох машин. Це є одним із основних недоліків барабанних сушарок. Схема однієї з барабанних сушарок, а саме СЗПБ-8, показана на рис.1. [6]





Рис. 1. Схема технологічного процесу сушарки СЗСБ-8

Але головною перешкодою до використання даного типу сушарок, а також широко розповсюджених шахтних та інших сушарок з рухомим, завислим і квазізрідженим станом для роботи з пожнивною сумішшю насінників трав, в тому числі і люцерни, є її підвищені фрикційні властивості, тобто мала сипучість даного матеріалу.  Тому для даного виду матеріалу доцільно використовувати конвективні сушарки з нерухомим шаром матеріалу [2].

У сушарках підлогового типу температура теплоносія складає 45…75°С. Дані сушарки мають переваги перед барабанними у тому, що температура нагріву насіння на вході в сушарку через деякий час стає рівною температурі теплоносія, в результаті чого виключається можливість перегріву, а значить зберігаються посівні якості насіння. Крім цього, умови роботи сушарки дозволяють контролювати температуру нагріву насіння. Схема підлогової сушарки приведена на рис.2. Конструкція сушарки включає в себе паливний агрегат 1 і сушильну камеру 2. Завантаження насіння в сушильну камеру проводять з допомогою самоскидів або навантажувачів. Висоту шару насіневої суміші встановлюють в залежності від її вологості [7].






Рис. 2. Схема сушіння вороху насіння на підлоговій сушарці

За технологічним процесом конвеєрні сушарки аналогічні підлоговим. Вони універсальні по своєму призначенню, для них не має особливих обмежень по вологості, чистоті і сипучості вихідного матеріалу. На відміну від підлогових  сушарок в конвеєрних процес завантаження і вивантаження насіння є механізованим. Лоткові та платформові сушари конструктивно близькі до вентиляційних установок підлогового типу, прості у будові і використовуються як в Україні, так і за кордоном для сушіння невеликих партій насіння трав. Лоткові сушарки ЛС-2, 2ЛСТ-400 (рис.3.) та інші складаються з однієї або декількох лотків (камер) 1, на які насипають ворох насіння трав. Сушильний агент подається вентилятором 2 повітропроводом під лотки, проходить крізь шар насіння, просушуючи його, і виходить зовні.






Рис.3. Схема лоткової сушарки

Платформові сушарки (рис.4) широко використовуються для сушіння зерна і насіння кормових трав у мішках. Вони складаються із платформи 1, під якою розміщені повітропроводи, і металічних решіток 2, на які кладуть мішки з насінням, а також вентилятора 3 і теплогенератора (калорифера).






Рис. 4. Схема платформової сушарки

Переваги лоткових і платформових сушарок полягають в тому, що насіння не перегрівається під час сушіння. Недоліком є низький рівень механізації завантаження і вивантаження; насіння потрібно періодично перемішувати, а мішки перекладати. Наслідки – велика енергоємність процесу та низька продуктивність.

В якості сушильного обладнання для нормалізації вологості пожнивної суміші насінників трав можуть також використовуватись бункери активного вентилювання. Вони досить широко застосовуються при сушінні зернових культур тому що в них  повністю  механізовані процеси завантаження і вивантаження, що дозволяє забезпечити високу економічну ефективність [5]. Схема бункера активного вентилювання представлена на рис. 5. Він складається з електрокалорифера 1 і циліндричного бункера для насіння 2, який виготовлений з перфорованого матеріалу. У верхній частині бункера встановлено завантажувальний пристрій, а в нижній – вивантажувальний. Перфорація на зовнішній циліндричній поверхні дозволяє рівномірно висушувати всю партію матеріалу за висотою.






Рис.5. Схема бункера активного вентилювання

Але при сушінні пожнивної суміші насінників трав, в тому числі люцерни, основна перевага бункерів активного вентилювання, а саме механізовані процеси завантаження і розвантаження, не можуть бути використані в повній мірі через низьку сипку здатність суміші [3]. Окрім того, бункери активного вентилювання мають високу металоємність , що понижує економічну та енергетичну ефективність їх використання. 

Висновки. Аналіз конструкцій та технологічних процесів сільськогосподарських сушарок дозволяє зробити висновок що для такого матеріалу як пожнивна суміш насінників трав, в тому числі і люцерни, найбільш придатними будуть сушильні установки лоткового, платформового та підлогового типу. Вони забезпечать ефективне сушіння невеликих партій пожнивної суміші насінників трав, не потребуючи великих капітальних вкладень та значних виробничих площ.

Список використаних джерел

1. Спірін А.В., Твердохліб І.В. Системний підхід до дослідження технологій збирання насінників люцерни. Молодь і технічний прогрес в АПК: матеріали Міжнародної науково-практичної конференції. Вінниця, 2019. С. 226-227. 

2. Твердохліб І.В. Підвищення ефективності збирання насінників трав. Вісник машинобудування та транспорту. 2017. №2 (6). С. 158-163. 

3. Анеляк М.М., Твердохліб І.В., Спірін А.В., Кузьмич А.Я., Кустов С.О. Основні підходи до обґрунтування технологічних рішень процесу обмолоту, витирання та сепарації насіння бобових трав. Промислова гідравліка та пневматика. 2012. №1(35). С.15-18. 

4. Шейченко В.О., Анеляк М.М., Кузьмич А.Я., Барановський В.М., Інтенсифікація процесу збирання насіння багаторічних трав. Техніка, енергетика, транспорт АПК. 2016. №2 (94). С. 29-33. 

5. Соломка О.В. Обґрунтування технологічного процесу збирання насіння люцерни методом обчісування: монографія. Київ: НУБІП України. 2017. 147 с. 

6. Tverdokhlib I.V., Spirin A.V. Theoretical studies on the working capacity of disk devices for grinding agricultural crop seeds Inmateh. Agricultural Engineering. 2016. Vol. 48. No.1 P. 43–52. 

7. Спірін А.В., Твердохліб І.В., Замрій М.А. Визначення режиму функціонування відцентрово-гравітаційного сепаратора теркового пристрою. Вібрації в техніці та технологіях. 2021. №3 (102). С.64-71.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення