ОСОБЛИВОСТІ АРХІТЕКТУРИ RISC-V - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ОСОБЛИВОСТІ АРХІТЕКТУРИ RISC-V

09.12.2022 19:59

[1. Інформаційні системи і технології]

Автор: Гречмак Дмитро Вікторович, студент, Харківський національний університет радіоелектроніки, м Харків


RISC-V не містить нових технологій. Він був задуманий розробниками з Каліфорнійського університету Берклі в 2010 році. RISC-V — це архітектура набору інструкцій (ISA), що ґрунтується на принципи скороченого набору команд (RISC). RISC-V є унікальним і навіть революційним, тому що це звичайна безкоштовна ISA з відкритим вихідним кодом, на яку можна переносити програмне забезпечення, розробляти апаратне забезпечення та створювати процесори для його підтримки.

Щоб зрозуміти, чому RISC-V такий доступний — навіть крім його найпривабливішої функції з відкритим вихідним кодом — ми можемо ближче розглянути інші його важливі атрибути.

• Це перевірений ISA та відповідає встановленим принципам проектування RISC.

• Має простий, стабільний дизайн, орієнтований на програмне забезпечення (маленька фіксована база з модульними фіксованими розширеннями).

• Підтримується компіляторами різних мов (наприклад, колекція компіляторів GNU та операційна система Linux).

• Пропонує широкий спектр апаратної підтримки від мікроконтролерів до систем на модулях, систем на чіпі та програмованих вентильних матриць.

• Прискорює розробку проекту на ринок завдяки співпраці та повторному використанню IP з відкритим кодом.

Архітектура набору інструкцій (ISA) є частиною абстрактної моделі комп’ютера, яка визначає, як ЦП керується програмним забезпеченням. ISA діє як інтерфейс між апаратним і програмним забезпеченням, вказуючи як на те, що здатний робити процесор, так і на те, як це робиться.

Оскільки розробники та виробники всіх типів і розмірів продовжують використовувати RISC-V, програмне забезпечення, апаратне забезпечення та процесори, створені для цієї ISA з відкритим вихідним кодом, зростатимуть. RISC-V стане повсюдним і, за прогнозами, прокладе «шлях до наступних 50 років комп’ютерного дизайну та інновацій».

Перевірений характер RISC-V з відкритим вихідним кодом має вирішальне значення, оскільки він дозволяє невеликим розробникам і виробникам проектувати та створювати апаратне забезпечення без витрат на ліцензування пропрієтарних ISA та виплати роялті. У результаті компанії будь-якого розміру можуть впроваджувати інновації та створювати, випускаючи на ринок найкращі продукти для розвитку галузі та користі для споживачів.

Література

1. V Tkachov Cellular Technology Based Overlay Networks for the Secure Control of Intelligent Mobile Objects: Models and Numerical Study/ V Tkachov, A Kovalenko, V Kharchenko, M Hunko // ICTERI 2021: Information and Communication Technologies in Education, Research, and Industrial Applications. – Kherson, Ukraine, October 2, 2021. – Pp. 42-63.

2. V Tkachov Cellular Technology Based Overlay Networks for the Secure Control of Intelligent Mobile Objects/ V Tkachov, A Kovalenko, V Kharchenko, M Hunko // ICTERI 2021: Information and Communication Technologies in Education, Research, and Industrial Applications. – Kherson, Ukraine, October 2, 2021. – Pp. 480-490.

3. M Hunko. Application Architecture For Obtaining Data From Scientometric Databases / M Hunko, V Tkachov, O Liashenko, J Rabčan // 2022 IEEE 3rd KhPI Week on Advanced Technology (KhPIWeek). – Kharkiv, 2022.

4. Tkachov V. Principles of Constructing an Overlay Network Based on Cellular Communication Systems for Secure Control of Intelligent Mobile Objects / Vitalii Tkachov, Andriy Kovalenko, Mykhailo Hunko and Kateryna Hvozdetska // Информационные технологии и безопасность. Материалы XIX Международной научно-практической конференции ИТБ-2020. – К.: ООО "Инжиниринг", 2020. – С. 51-55.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення