СУЧАСНІ ПРИСТРОЇ ТА ТЕХНОЛОГІЇ ІДЕНТИФІКАЦІЇ ОСОБИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

СУЧАСНІ ПРИСТРОЇ ТА ТЕХНОЛОГІЇ ІДЕНТИФІКАЦІЇ ОСОБИ

16.11.2022 13:33

[1. Інформаційні системи і технології]

Автор: Федькович Вікторія Богданівна, студентка, Західноукраїнський національний університет, м. Тернопіль


Поява смартфонів – мобільних телефонів, обчислювальна потужність яких сьогодні наближається до стаціонарних комп’ютерів – стало символом одного з найважливіших проривних кроків у розвитку інфокомунікацій, які якісно вплинули на життя людини. На базі смартфонів за останні кілька років з’явилися нові види електронної техніки (планшети, смарт-браслети, смарт-годинники та інші гаджети), які активно використовуються практично у всіх видах життєдіяльності людини. При цьому в більшості випадків подібні пристрої використовуються для забезпечення можливості людини бути завжди «на зв’язку» за допомогою різних технологій (GSM, LTE, Wi-Fi, Bluetooth і т.д.). Даний факт дозволяє об’єднати подібні пристрої в єдиний клас – мобільні пристрої зв’язку.

Згідно зі статистикою [1], представленої Міжнародним Союзом Електрозв’язку (США), станом ще на 2016 рік у світі використовувалося близько 7 377 млн. мобільних пристроїв зв’язку, враховуючи, що населення Землі станом на 2022 рік становить вже 8 млн. чоловік. При цьому, мобільні пристрої зв’язку становлять понад 50% продажів всієї побутової електроніки в світі. Очевидно, що при такому стані ринку доступність даного роду гаджетів збільшується, в тому числі з-за зниження їх вартості. На сьогоднішній день у багатьох людей є кілька подібних пристроїв, наприклад ноутбук, планшет, смартфон та ін.

З одного боку, в такій ситуації, цілком логічним видається посилення споживчого ставлення до мобільних пристроїв зв’язку та їх значного зниження в списку матеріальних благ людини. З іншого боку, незважаючи на ефект масовості і посилення споживчого ставлення до гаджетів, останнім часом спостерігається зворотний ефект - персоналізація гаджетів. Поява соціальних мереж, месенджерів, розвиток безконтактних технологій оплати призводить до того, що людині не хочеться часто міняти пристрій зв’язку. Для нього важлива можливість постійної комунікації. Саме тому люди все частіше асоціюють конкретні мобільні пристрої як невід’ємний аксесуар, «прив’язуючи» їх до різних облікових записів, банківських карток та т.д. Втрата або крадіжка гаджетів нерідко викликає у сучасної людини серйозний дискомфорт, на час «вибиваючи його з життєвої колії». Таким чином, в суспільстві все частіше помітна тенденція - ретельніше і дбайливіше ставитися до забезпечення збереження особистого мобільного пристрою зв’язку, нерідко дозволяє ідентифікувати себе в середовищі інфокомунікацій.

Видавництво Nature.com опублікувало звіт [2] про дослідження американських і бельгійських вчених, в якому оцінювалася можливість ідентифікації людини в суспільстві на основі даних про її місцезнаходження в часі і в просторі. При цьому основним інструментом дослідження були мобільні пристрої зв’язку. Протягом 15 місяців накопичувалася і аналізувалася анонімна інформація про час і місце дзвінків і SMS-повідомлень 1,5 млн. абонентів. На основі отриманих даних будувалися індивідуальні «сліди» (траєкторії) пересування людей. Результати дослідження показали, що в 95% випадків достатньо знати всього 4 просторово-часові точки з відкритих джерел (Facebook, Twitter, Foursquare, LinkedIn і т.п.) для ідентифікації та деанонімізація людини серед мільйонів інших. 

Отже, одним з найбільш значущих результатів даного дослідження є підтвердження факту персоналізації мобільних пристроїв зв’язку в сучасному світі і можливості розгляду їх в якості сучасних засобів ідентифікації особи.

Література

1. ITU Statistic // Committed to connected the world [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.itu.int/en/ITU-D/Statistics/Pages/stat/default.aspx.

2. Montjoye Y.-A. de Unique in the Crowd: The privacy bounds of human mobility / Y.-A. de Montjoye, C.A. Hidalgo, M. Verleysen, V.D. Blondel // Scientific Reports. – 2013. – Vol. 3. – Doi 10.1038/srep01376 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.nature.com/articles/srep01376.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення