СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ НА РИНКУ ПРАЦІ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ НА РИНКУ ПРАЦІ В УКРАЇНІ

16.11.2022 02:23

[2. Економічні науки]

Автор: Біленко Олена Вікторівна, кандидат економічних наук, доцент, Національний університет «Запорізька політехніка», м. Запоріжжя; Соляна Тетяна Миколаївна, здобувачка ОС «бакалавр», Національний університет «Запорізька політехніка», м. Запоріжжя


Ринок праці є важливим елементом соціальної ринкової економіки, оскільки визначає можливості й умови зайнятості та, відповідно, рівень економічного і соціального добробуту населення. Різноманітні політичні, соціально-економічні процеси в країні справляють безпосередній вплив на кон’юнктуру національного ринку праці. Водночас, ринок адаптується до нових реалій, з’являються нові тенденції та тренди, які швидко змінюються. Тому аналіз ситуації, що склалася на ринку праці, потребує постійного розширення кола досліджень, оскільки є інформаційною базою для розроблення державної політики в трудовій сфері. 

Аналіз статистичних даних ринку праці України у 2010 - 2021 роках [1] доводить спадну динаміку чисельності зайнятого населення (з 18436,5 тис. осіб у 2010 до 14957,3 тис. осіб у 2021 році) та збільшення рівня безробіття (з 8,8% у 2010 до 10,3% у 2021 році), що є наслідком погіршення економічної, політичної ситуації в країні, ліквідації багатьох підприємств, масового скорочення персоналу. Пандемія Covid-19 привнесла упродовж 2020-2021 років ще більше негативних змін: дисбаланс на ринку праці, зменшення чисельності працюючих, підвищення рівня бідності. Рівень безробіття почав стрімко зростати у квітні 2020 року, із введенням жорсткого карантину. Чисельність безробітних осіб у 2019 - 2020 роках зросла на 186,4 тис. осіб,  або на 1,3%. Найбільше постраждали такі сектори економіки: транспорт, готельний та ресторанний бізнес, мануфактура та дрібна комерція.

Для адаптації до таких умов світовий та вітчизняний ринок праці запровадили нові методи регулювання. У тренді були гнучкий графік роботи, перекваліфікація та підвищення кваліфікації працівників, спричинені оптимізацією чисельності персоналу та високою конкуренцією на ринку праці; зріс попит на послуги доставки, а найбільш затребувана вакансія у період пандемії - продавці - консультанти. 

У 2022 році почалася війна. Упродовж перших двох місяців військових дій в Україні втрачено, за оцінками МОП, 4,8 млн. робочих місць, що дорів-нює 30% довоєнної зайнятості; 1,2 млн. осіб – біженці, які виїхали в сусідні країни, 3,6 млн – безробітні, які живуть в Україні [2]. 

За вісім місяців ринок праці встиг адаптуватися до нових реалій і навіть почав поступове відновлення. Спостерігаються нові тенденції на сучасному ринку праці в Україні. Основними є: зростання конкуренції; найбільший попит та зарплата у сферах ІТ, продажів та маркетингу, реклами та PR; актуальною формою є дистанційна зайнятість; спеціалісти стали пропонувати свої кандидатури на вакансії нижче, ніж свій рівень кваліфікації; найнижчі зарплати в автомобільному бізнесі та сільському господарстві,  фармацевтиці й медицині. Наявні зміни в структурі пропозиції робочих місць та їх дислокації: у регіонах, які є зоною активних бойових дій, значно знизився як попит на робочу силу, так і пропозиція, на заході України, навпаки, збільшилася частка вакансій. Найбільш актуальними професіями після війни будуть ті, які працюватимуть на відновлення внутрішнього ринку країни [3].

Отже, війна та пандемія стали причиною значних змін на ринку праці, котрі мають  як негативний, так і позитивний вплив на подальший розвиток ринку праці в Україні. Після війни ринок праці залежатиме від активності відбудування і розвитку національної економіки. 

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Рівень безробіття в Україні. Мінфін : веб-сайт. URL: https://index.minfin.com.ua/ua/labour/unemploy/2020/  (дата звернення 10.11.2022)

2. The impact of the Ukraine crisis on the world of work: Initial assessments / International Labour Organization. URL: https://www.ilo.org/europe/publications/WCMS_844295/lang--en/index.htm (дата звернення 10.11.2022).

3. Актуальний аналітичний огляд ринку праці воєнного часу у цифрах та фактах. Дослідження GRC.UA. URL: https://novadoba.kiev.ua/2022/05/05/10300 (дата звернення 10.11.2022). 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення