ПЕРСПЕКТИВНІ НАПРЯМКИ ВЗАЄМОДІЇ АКБ «ІНДУСТРІАЛБАНК» З ЮРИДИЧНИМИ ОСОБАМИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ПЕРСПЕКТИВНІ НАПРЯМКИ ВЗАЄМОДІЇ АКБ «ІНДУСТРІАЛБАНК» З ЮРИДИЧНИМИ ОСОБАМИ

16.11.2022 01:22

[2. Економічні науки]

Автор: Соколовська Світлана Юріївна, магістрант, Сумський національний аграрний університет, м. Суми; Геєнко Михайло Миколайович, кандидат економічних наук, професор, Сумський національний аграрний університет, м. Суми


Слід відмітити, що на нашу особисте переконання, пріоритетом для АКБ «Індустріалбанк» має стати розбудова системи іпотечного кредитування. У організації іпотечного кредитування банківська установа має великий досвід і може адаптувати його на території України.

Розвиток іпотечного кредитування можливий у 3-х напрямках:

1) розвиток житлового іпотечного кредитування, де АКБ «Індустріалбанк» виступає кредитором поліпшення житлових умов сільського населення;

2) розвиток земельного іпотечного кредитування, де АКБ «Індустріалбанк» надає іпотечні позики на довготривалій основі на викуп земельних ділянок агровиробниками з урахуванням законодавчих обмежень;

3) розвиток земельного іпотечного кредитування на основі іпотеки зі зворотнім ануїтетом, де АКБ «Індустріалбанк» виступає посередником між агроформуваннями та сільським населенням, що хоче продати земельну частку (пай).

За принципом державно-приватного партнерства у організації іпотечного кредитування сільського населення повинна приймати участь і держава шляхом компенсації відсоткових ставок або ж оплати частини позики для молодих людей, що погоджуються працювати у сільській місцевості і розвивати аграрний сектор економіки. Термін кредитування повинен бути не менше 25 років без першого внеску або ж з мінімальним першим внеском. 

Звернення до світової практики державно-приватного партнерства показує, що понад 50% успішних прикладів реалізації проектів здійснюється за участю грошово-кредитних інститутів: державних банків (Китай), державних інфраструктурних банків (Великобританія та США), спеціалізованих банків з державною участю (Німеччина, Франція) та Банків розвитку. При цьому наявність розвиненого інституційного середовища в країнах дозволило вдосконалити механізми державно-приватного партнерства за участю банківських установ, завдяки чому вдалося істотно змінити роль держави у процесі взаємодії та розширити сферу її застосування. Зокрема, у Китаї, до 50% всіх інфраструктурних проектів фінансуються з стійкою ресурсної бази державних банків, утвореного випуску облігацій і депозитів від населення, гарантованого Міністерством фінансів. Переведення створеної інфраструктури компаній на самофінансування за рахунок продажу акцій на IPO і грошових потоків від платних послуг готових об’єктів інфраструктури в сукупності забезпечують повернення виданих банками кредитів.

Другий напрямок – це безпосередньо організація іпотечного кредитування на придбання аграрними підприємствами земельних часток (паїв). В даному випадку втручання органів державної влади повинно бути мінімальним і організація процесу повинна здійснюватися на ринкових умовах. 

При організації земельного іпотечного кредитування на основі іпотеки зі зворотнім ануїтетом АКБ «Індустріалбанк» виступає посередником між агроформуваннями та сільським населенням, що хоче продати земельну частку (пай). Кошти за придбані паї банківська установи виплачує безпосередньо власниками щомісячними рівними сумами протягом від 5 до 10 років, а підприємство у свою чергу сплачує за користування позикою, отримує право власності на земельну частку (пай) та не сплачує орендну плату. При чому, виплата основної суми боргу відбувається у вересні-листопаді кожного, коли формується основна виручка за реалізовану продукцію.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення