ПЕРЕДУМОВИ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ПЕРЕДУМОВИ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ

16.11.2022 00:42

[2. Економічні науки]

Автор: Скорозвон Артем Олександрович, магістрант, Сумський національний аграрний університет, м. Суми


Регіон є невід’ємною складовою частиною адміністративно-територіального устрою та економіки нашої держави. Поєднання усіх соціально-економічних, природних, географічних, демографічних та інших особливостей регіону забезпечує його економічний розвиток у масштабі всієї держави.

Долаючи негоди та функціонуючи в кризових умовах, а також розвиваючись, кожен окремий регіон працює над розвитком усієї держави в цілому. Забезпечення сталого розвитку регіону було і завжди буде вкрай актуальною проблемою. Дуже важливий державний інтерес полягає у інтенсифікації економічного розвитку регіону. 

Кожен окремо визначений регіон у складі держави робить свій вагомий унікальний внесок у її соціальне, економічне, культурне, політичне життя. Тому розвиток регіонів, як окремих одиниць, а також складових єдиного цілого є одним із головних інтересів держави.

Сукупність найсильніших економічних рис організації діяльності всередині регіонів складає господарський комплекс усієї країни, отже посилення економічного зростання кожного окремого регіону призведе до зростання економіки держави в цілому.

 Передовий світовий досвід свідчить про те, що держава є здатною до існування, стійкою у разі, коли її складові адміністративно-територіальні одиниці (регіони) є економічно спроможними, соціально благополучними та політично  стабільними [1, с. 54].

Отже, можна зазначити, що дослідження проблем розробки концепцій і варіантів соціально-економічного розвитку регіонів та інших адміністративно-територіальних одиниць, які б враховували наявні у їх межах ресурси та пріоритетні шляхи для їх оптимального використання є найбільш актуальним питанням сьогодення.

Незважаючи на наявні досягнення, усі країни світу мають на меті ще більше зростання економічного потенціалу, що веде за собою зростання рівня життя та добробуту населення. Економічний розвиток може мати як якісний, так і кількісний прояв. Кількісний прояв полягає у забезпеченні економічного зростання, а якісний має відображення тоді, коли економічна система набуває нових характеристик, змінює свою структуру на більш оптимальну або взагалі набуває нового змісту.

Розвиваючи економічну активність можливо підняти рівень добробуту місцевого населення. Це пов’язано з тим, що економічний розвиток у регіоні створює такі передумови, які ведуть до підвищення доходів громадян, поліпшення якості освіти, медичного обслуговування, а також культурного рівня та політичної свідомості, викликають зростання рівня самоповаги [2, с. 31-32].

Інакше кажучи, економічний розвиток забезпечує створення підґрунтя  для розвитку соціальної сфери. Отже, поряд з економічними показниками слід розглядати і соціальний рівень життя, так як він є не менш важливою характеристикою розвитку регіону.

Прогрес розвитку регіону слід розглядати як з боку економічного розвитку, так і з боку розвитку соціальної сфери, бо у разі відриву цих понять одне від одного можна вважати, що переважає застарілий принцип «виробництво заради виробництва».

Якщо ж розглядати аспект «економічного розвитку»  як інструмент у досягненні цілі «підвищення якості соціального розвитку», то можна вважати, що поняття «економічний розвиток» плавно перетікає у поняття «соціально-економічний розвиток», доповнюючи його, не змінюючи суті дослідження і більш детально розкриваючи суть проблеми.

Економічна ж складова соціально-економічного розвитку є матеріальним фундаментом, що веде до підвищення добробуту населення [3, с. 73]. 

Регіони мають окремо визначені природно-географічні риси та пов’язані з цим природні ресурси. Внаслідок чого, регіональне господарство має таку господарську орієнтацію, що притаманні його природно-географічним особливостям.

Наявність на підвідомчій території регіону достатньої кількості природних ресурсів, їх якість та кількість відіграють в економіці регіону надважливу роль. А їх відсутність призводить до збільшення витрат на їх закупівлю та транспортування. Географічні особливості регіонів також вносять свої корективи у забезпечення логістичних потреб відповідної території.  Все це ставить у більш вигідне становище багатші на природні ресурси регіони.

Таким чином, розбіжності у стані розвитку різних регіонів призводять до необхідності реалізації різнопланового, диференційованого підходу до здійснення державної політики у питаннях забезпечення їх соціально-економічного розвитку. Важливим також є питання залучення територіальних громад та інших органів місцевого самоврядування, а також бізнесу та громадськості при плануванні своєї соціально-економічної діяльності з метою забезпечення врахування їх інтересів. На сьогоднішній день, регіони або інші адміністративно-територіальні одиниці мусять здійснювати свій економічний розвиток використовуючи такий вид господарської діяльності, що не суперечитиме принципам державної політики та сприятиме створенню позитивних умов для життя місцевого населення, матиме на меті не тільки економічне зростання, а й підвищення рівня екологічної безпеки.

Література

1. Гуцуляк Г. Д. Соціально-економічні та екологічні проблеми в Україні і напрями їх вирішення // Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Природно-ресурсний потенціал в системі просторового розвитку. Л.: ІРД НАН України, 2014. С. 50-55.

2. Максимова Т. С. Формування механізму діагностування та прогнозування економічного і соціального розвитку регіонів: Дис. д-ра екон. наук. Д., 2014. 447 с.

3. Дорогунцов С. І., Хвесик М. А., Горбач Л. М., Пастушенко П. П. Екосередовище і сучасність: Монографія. Т.1.: Природне середовище у сучасному вимірі. К.: Кондор, 2016. 424 с.

______________________

Науковий керівник: Пилипенко В.В., кандидат економічних наук, професор, Сумський національний аграрний університет, м. Суми



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення