РОЗВИТОК ТОРГІВЛІ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВІЙНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

РОЗВИТОК ТОРГІВЛІ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВІЙНИ

15.11.2022 22:12

[2. Економічні науки]

Автор: Лукашова Людмила Віталіївна, доктор економічних наук, доцент, професор кафедри торговельного підприємництва та логістики, Державний торговельно-економічний університет, м. Київ


За оцінками Міністерства економіки падіння ВВП в Україні за три квартали 2022 року становить близько 30% [1]. За другий квартал 2022 р. український експорт впав на 45,8%, імпорт - на 34,9%, а непрямі витрати, завдані сфері торгівлі, склали $23,3 млрд. дол. Попри загальну негативну тенденцію, пов’язану з військовими діями на території України, можна виділити ряд економічних чинників, що позитивно впливають на розвиток сучасної торгівлі, а саме:

- реалізація «Зернової ініціативи». У серпні-вересні 2022 року через порти Великої Одеси експортовано 5,5 млн. тон агропродукції. У вересні кількість експортованої продукції зросла більше, ніж удвічі, а обсяг українського експорту у грошовому еквіваленті виріс на понад 23% у порівнянні з серпнем цього року, що є рекордним значенням з початку війни.

- розблокування портів та зростання обсягів українського експорту. У вересні 2022 року обсяги експорту зросли на 32% порівняно з серпнем до 9,66 млн. т. [2]

-  стабілізація цін на пальне. За рахунок налагодження логістичних ланцюгів постачання нафтопродуктів та оперативної диверсифікації постачальників відбулося певне врівноваження внутрішнього ринку, що сприяло зниженню інфляційного тиску на економіку країни на тлі падіння зовнішніх цін, особливо на енергоносії.

- запровадження енергетичного безвізу з ЄС. Перспективами енергетичного безвізу для розвитку української торгівлі є: можливість продажу електричної енергії з усієї території України до країн ENTSO-E; можливість продажу надлишків електричної енергії за двосторонніми договорами на спотових ринках за кордон; розширені можливості продукування і продажу зеленої електричної енергії, можливість продажу електроенергії до країн ЄС за максимально вигідними цінами за рахунок комерційних перетоків.

- запровадження транспортного безвізу з ЄС. Окрім спрощення транскордонних перевезень запровадження транспортного безвізу допоможе прискорити національний експорт до ЄС і транзитом через Європу. 

- запровадження ЄС тимчасових торговельних преференцй та призупинення застосування митних платежів для України. Тимчасові торговельні преференції мають ряд переваг для українських експортерів: економія витрат щодо сплати ввізних мит, спрощення процедур експорту до ЄС, збільшення конкурентних переваг відносно імпорту з третіх країн, можливість розширення присутності на ринку ЄС та включення до його виробничих ланцюгів. Окрім ЄС, у 2022 році безмитний доступ до ринків надали Велика Британія, Канада, Австралія та США (на ринок металів) [3].

- запровадження митного безвізу з ЄС. Відбулося приєднання до Конвенції про процедуру спільного транзиту та Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами, яке забезпечило зняття квот і обмежень, передбачених Угодами про вільну торгівлю та Угодою про асоціацію між Україною та ЄС, що сприятиме збільшенню експорту через західні кордони України. 

- отримання доступних кредитів. З початку дії програми (лютий 2020 року) банки видали бізнесу 50,1 тисяч кредитів на 153,5 млрд грн. [4]. Нещодавно уряд розширив програму доступних кредитів на зруйновані внаслідок бойових дій підприємства. Отримати кредит на відновлення виробничих потужностей можна під 9% терміном до 5 років на суму до 60 млн. грн.

- покращення очікувань бізнесу щодо перспектив своєї економічної діяльності. 46,1 у вересні проти 44,1 у серпні.

Серед негативних факторів, які впливають на розвиток торгівлі в Україні доцільно виділити:

- дії окупантів. Станом на 10.09.2022 р. сума збитків від військової агресії росії, підтверджена Світовим Банком, становить понад 340 млрд. дол. [5]. 

- несприятливі погодні умови для збору сільськогосподарської продукції. Через затяжну дощову погоду в окремих регіонах України у вересні знизилися темпи збору зернових культур, що негативно позначилося на обсягах зібраного врожаю і в подальшому знайде відображення у вигляді зменшення обсягів експорту агропродукції.

Втім, слід зазначити, що сфера торгівлі в нинішніх складних умовах господарювання продовжує демонструвати високі адаптаційні здібності, що в подальшому забезпечить швидке відновлення ритейлінгу та дистрибуції у поствоєнний період.

Література

1. Офіційний сайт FINBALANCE. URL.: https://finbalance.com.ua/news/minekonomiki-otsinyu-padinnya-vvp-za-tri-kvartali-na-30.

2. Rail. insider.  URL.: https://www.railinsider.com.ua/rozblokuvannya-portiv-dozvolylo-majzhe-na-tretynu-zbilshyty-eksport-ukrayiny/. 

3. Всеукраїнське професійне юридичне видання: Юридична газета onine. URL.: https://yur-gazeta.com/golovna/torgovelni-preferenciyi-es-dlya-ukrayini-chas-novih-mozhlivostey-dlya-eksportu-v-umovah-viyni.html.

4. Мультимедійна платформа іномовлення України УКРІНФОРМ. URL.: https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3568776-zbitki-ukraini-vid-vijni-narazi-stanovlat-ponad-340-milardiv-smigal.html.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення