ОЦІНКА ТЕНДЕНЦІЙ ЕКСПОРТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ЛЬВІВЩИНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ОЦІНКА ТЕНДЕНЦІЙ ЕКСПОРТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ЛЬВІВЩИНИ

06.10.2022 13:09

[2. Економічні науки]

Автор: Швець Каріна Ігорівна, студентка, кафедра аналітичної економії та міжнародної економіки, Львівський національний університет імені Івана Франка, м. Львів


Починаючи з 2015 р. в Україні, зокрема у Львівській області,  спостерігається спад економічної активності, яке супроводжується нестабільними траєкторіями руху ВВП, продукції промисловості, сільського господарства, інвестицій, споживчих витрат та показників зовнішньої торгівлі.

Таблиця 1 -  Динаміка основних макропоказників Львівської області, реальні зміни у % до попереднього року [1]





Дані табл. 1 свідчать, що темпи зміни експорту у Львівській області кореспондують із зростанням ВВП, а зменшення темпів його приросту у 2018-2019 рр. багато в чому пов’язано із різким зниженням експортних поставок за умов посилення політичної нестабільності в країні.

Таблиця 2 - Експорт товарів Львівської області у 2015 та 2020 рр.,

тис. дол. США [1]






За даними таблиці 2 спостерігається найбільш суттєве збільшення обсягу експорту товарів Львівської області до Угорщини, Нідерландів та Бельгії у 2020 році порівняно з 2015 р. Крім цього, таблиця свідчить про активну експортну діяльність Львівської області саме до країн ЄС. 

За географічною структурою експорту товарів Львівської області у 2020 році у % значенні лідером є Польща, Нідерланди та Німеччина – 28.19, 34.40 і 10.41% відповідно загальної суми експорту товарів Львівської області у 2020 році. Структура експорту послуг за країни дещо різниться від структури експорту товарів за країнами, що можна спостерігати у табл. 2. Найбільш суттєве збільшення обсягу експорту послуг Львівської області до Нідерландів, Данії і Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії у 2020 році порівняно з 2015 р. Натомість, спостерігається зменшення обсягу експорту послуг Львівської області до Німеччини та Італії у 2020 році порівняно з 2015 р.

За географічною структурою експорту послуг Львівської області у 2020 році у % значенні лідером є Польща, Німеччина та Мальта – 18.1, 15.2 і 14.0% відповідно загальної суми експорту товарів Львівської області у 2020 році.

Проаналізувавши частку експорту у ВВП Львівської області впродовж 2015-2019 рр., що також називається експортною квотою і показує відкритість економіки певного регіону, можна зробити висновок, що економіка Львівської області є відносно закритою, адже частка експорту або експортна квота Львівської області становить 13.1-16.6% (низький показник експортної квоти), що властиво для країн та регіонів, які розвиваються.

Література

1. Головне управління статистики у Львівській області. URL:  http://www.lv.ukrstat.gov.ua/




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення