ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ ВІТРЯНИХ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ ТА АНАЛІЗ ЇХ ПЕРСПЕКТИВ У МАЙБУТНЬОМУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ ВІТРЯНИХ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ ТА АНАЛІЗ ЇХ ПЕРСПЕКТИВ У МАЙБУТНЬОМУ

05.09.2021 14:28

[3. Технічні науки]

Автор: Переясловець М.С., студент, кафедра автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технології, Харківський національний університет радіоелектроніки , м. Харків; Шматко С.В., студент, кафедра автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технології, Харківський національний університет радіоелектроніки , м. Харків; Петрова Р.В., кандидат технічних наук, доцент, кафедра автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технології, Харківський національний університет радіоелектроніки , м. Харків


Заради збереження довкілля, зараз є перспективний напрямок у енергетичній області під назвою відновлювана енергетика. Метод перетворення швидкості вітру у електроенергію став одним із пріоритетних завдань у світі порівняно з іншими методами відновлювальної енергетики. На сьогодні для цього методу застосовується вітряна електростанція із прямим перетворенням швидкості вітру в електроенергію за допомогою лопатей, які обертаються під дією швидкості вітру, і за рахунок цього вітрогенератор генерую електроенергію .На разі ціна вироблення електроенергії вітряними електростанціями примірна такаж як ціна вироблення електроенергії невідновлювальними джерелами електроенергії. Але перспектив розвитку у вітряних електростанцій є більше ніж у будь якої наприклад АЕС або інших представників не відновлювальної енергетики. Переваги вітряної енергетики:

-нульова вартість паливної складової, невичерпні джерела енергії і доступний в необмеженій кількості;

-екологічно прийнятна енергетика - виробництво енергії не супроводжується викидом діоксиду вуглецю;

-вітроенергетика не має ризиків, пов'язаних з нестабільністю цін на викопне паливо;

-надійність поставок - вітроенергетика дозволяє уникнути залежності від імпорту енергоресурсів;

-модульний дизайн, швидкий монтаж;

-електропостачання за обсягами стає порівнянним з традиційними способами генерації;

-вітроенергетика не заважає веденню сільського господарства і промислової діяльності поблизу вітростанцій.

-За прогнозом агентства з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів до 2050 року може бути задіяно до 30 ТВт·година вітрової енергії. А загальний потенціал вітрової енергії становить 42 ТВт·година. 

-Вітрогенератор потужністю 1мВТ економе за 20 років близько 29000 тон вугілля або 92000 бареля нафти.

-Технічне забезпечення у процесі експлуатації мінімальне. 

Та не дивлячись на переваги вітряних електростанції перед представниками не відновлювальної енергетики, все ж таки у них є свої недоліки, а саме такі:

-Залежність від зовнішніх умов у конкретний момент. Цю проблему можна вирішити шляхом будування систем збереження енергії значної кількості. Також не треба забувати, що є інші джерела відновлювальної енергетики такі як сонячні, гідро електростанції та інші. І якщо їх усіх поєднати, то це дозволить забезпечити безперебійне постачання електроенергії до населення.  

-Саме спорудження вітрової установки потребує матеріальних затрат. Цей недолік пов’язаний з тим ,що галузь вітряних електростанцій ще не зовсім розвинена, і тому ціна на їх спорудження буде велика. Але з впливом часу ціна на спорудження вітряних електростанцій впаде бо на неї зросте попит. Якщо згадати інші джерела відновлювальної енергетики, то можна побачити, що з впливом часу ціна на їх спорудження впала. Наприклад сонячні батареї впали у ціні за останні 10 років аж в 8-10 разів.

-Від вітряних електростанції є шум який буде заважати людям. Рішення даної проблеми вже є. Наприклад у Європі вже прийняли закон, що відстань від вітряка до жилих будівель не повинна бути менше за 300 метрів, та рівень шуму не повинен перевищувати 45 дБ в день та 35 дБ у ночі.

-Є невелика ймовірність зіткнення птахів або інших літаючих створінь. Рішення цієї проблеми знайшли вченні із Норвезького інституту дослідження природи. Вони запропонували перекрасити лопаті у чорний колір. Звісно, що кількість зіткнень птиць із вітряками не буде нульовою, але значно зменшить кількість цих випадків. Також такий метод вирішення проблеми не дорогий і простий.

Отже, дивлячись на переваги та недоліки вітряної електростанції, можна зробити висновок, що перетворення швидкості вітру у електроенергію є дуже ефективним. Також можна побачити, що з екологічної точки зору вітряна електростанція буде на багато екологічніше за не відновлювальні джерела електроенергії, наприклад АЕС або випалювання вуглю. До цього ж не будуть витрачатися природні ресурси планети.

Література:

1. В.А. Дзензерский, Г.Г. Пивняк ВЕТРОЭНЕРГЕТИКА ИНФОРМАЦИОННО-АНАЛИТИЧЕСКИЙ ОБЗОР ПО АЛЬТЕРНАТИВНОЙ ЭНЕРГЕТИКЕ - Днепропетровск : ДнепропетровскийНГУ. – 2014. – 3-6 с. 

2. Плюсы и минусы ветроэнергетики [Електронний ресурс]-Режим доступу до ресурсу: https://alternativenergy.ru/vetroenergetika/581-plyusy-minusy-vetroenergetiki.html

3. Энергия ветра: преимущества и недостатки [Електронний ресурс]-Режим доступу до ресурсу: http://electricalschool.info/energy/1539-jenergija-vetra-preimushhestva-i.html

4. Меньше трупов:найден способ защитить птиц от ветряков [Електронний ресурс]-Режим доступу до ресурсу: https://www.gazeta.ru/science/2020/08/26_a_13212445.shtml

5. В Європі відновлювана енергетика вперше обігнала вугільну [Електронний ресурс]-Режим доступу до ресурсу: http://rener.com.ua/news/360



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення