ІНТЕГРАЦІЯ УКРАЇНА-ЄС У СЕКТОРІ ЕНЕРГЕТИКИ: ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ІНТЕГРАЦІЯ УКРАЇНА-ЄС У СЕКТОРІ ЕНЕРГЕТИКИ: ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ

09.12.2021 22:55

[2. Економічні науки]

Автор: Домбровська Ю.М., студентка, кафедра аналітичної економії та міжнародної економіки, Львівський національний університет ім. Івана Франка


Європейська інтеграція України — одна з ключових вимог Революції гідності та цивілізаційний вибір, який зробила Україна. Для нашої держави європейська інтеграція означає докорінну зміну та використання нових модерних підходів, які дозволятимуть розвивати економіку, право, сучасні технології, залучати нові інвестиції, створювати нові робочі місця, ставати конкурентоспроможними та розширювати свою частку на світових ринках. Звісно, Україна орієнтується на європейську економіко-правову модель у ході побудови своєї стратегії розвитку.

Інтеграція України до ЄС має секторальний характер. Це означає, що потрібно детально вивчати усі проблеми, які існують у кожній із сфер економіки, аби якнайповніше виконувати поставлені завдання та відповідати певним вимогам ЄС. 

Енергетична сфера є надзвичайно важливою в економіці України та може стати так званим «локомотивом» соціально-економічних змін.

Для повної секторальної інтеграції України і ЄС має бути ухвалене рішення, що Україна може впроваджувати енергетичне законодавство ЄС не в адаптованому, а в автентичному вигляді з зобов’язаннями і правами, ідентичними з країнами-членами ЄС [1].

Інтеграція енергетичного сектору України має ряд перспектив. Підключення до європейської мережі є ключовим у реформуванні енергетичного сектору України, що допоможе балансуванню енергетичної системи та зменшить залежність від Росії. В результаті синхронізації енергосистем українські виробники електроенергії отримають доступ до нових платоспроможних ринків, а українські трейдери та постачальники електричної енергії зможуть диверсифікувати ресурсний портфель, тим самим посилюючи ринкову конкуренцію і забезпечуючи збалансовану роботу різних сегментів ринку електричної енергії України [2].

Для імплементації Угоди про енергетичну інтеграцію України потрібно досягти взаємного співробітництва України та ЄС у різних сферах, зокрема розвивати прогнози та сценарії, а також удосконалювати статистичну облікову систему енергетичного сектора, створити ефективний механізм вирішення потенційних кризових ситуацій, модернізувати та посилити наявну енергетичну інфраструктуру, розвивати конкурентоспроможні, прозорі і недискримінаційні енергетичні ринки, що базуватимуться на правилах та стандартах ЄС [3].

Підсумовуючи, варто зазначити, що Україна має ряд переваг від запровадження енергетичного законодавства ЄС вже на даному етапі. Імпорт газу відбувається стабільно на прозорих ринкових умовах. Процес оновлення угоди має бути використано для інтеграції в секторі газу та електроенергії. Наша держава має докласти чимало зусиль для впровадження Зеленого курсу Європи. 

Використана література:

1. Центр Разумкова. СЕКТОРАЛЬНА ІНТЕГРАЦІЯ УКРАЇНИ ДО ЄС: ПЕРЕДУМОВИ, ПЕРСПЕКТИВИ, ВИКЛИКИ / Центр Разумкова. – Київ: Заповіт, 2020. – 24 с.

2. Інтеграція української та європейської енергомереж: що це дасть Україні? [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://energysecurityua.org/ua/novyny/intehratsiia-ukrainskoi-ta-ievropeyskoi-enerhomerezh-shcho-tse-dast-ukraini

3. Співробітництво в енергетичній сфері [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://ukraine-eu.mfa.gov.ua/posolstvo/galuzeve-spivrobitnictvo/energetika

________________ 

Науковий керівник: Полюга Д.М., к.е.н., доцент, Львівський національний університет ім. Івана Франка



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення