СТАТИСТИЧНА ОЦІНКА ПЕРСПЕКТИВ РОЗВИТКУ РИНКУ ІТ–ПОСЛУГ В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

СТАТИСТИЧНА ОЦІНКА ПЕРСПЕКТИВ РОЗВИТКУ РИНКУ ІТ–ПОСЛУГ В УКРАЇНІ

09.12.2021 20:12

[2. Економічні науки]

Автор: Мацелюх Х.Б., студентка, кафедра аналітичної економії та міжнародної економіки, Львівський національний університет імені Івана Франка


З часів здобуття Україною незалежності вітчизняний ринок IT активно розвивається, та вже у 2004 році було засновано Асоціацію «ІТ Україна», що є найбільшим об’єднанням компаній-розробників програмного забезпечення в Україні (до складу входить ІТ-компаній, які формують 50% всього прибутку галузі в Україні). Українська ІТ-галузь сьогодні успішно конкурує на світовому ринку і є надійним джерелом валютних надходжень, що сприяє підтримці курсу гривні (галузь демонструвала стабільне зростання на 11-26% щорічно) [1]. 

Окрім цього, функціонують регіональні кластери, найбільші з яких розташовані в наступних містах: Київ (близько 50% загальної кількості), Дніпро, Харків, Львів та Одеса. Щодо Львівського IT кластера, то слід зазначити, що вже зараз він об'єднує більш ніж 20 тисяч спеціалістів o IT та залучує до спільної роботи та розвитку більш ніж 160 компаній. Проектна діяльність IT Кластера у Львові є спрямованою на соціально важливі галузі для ІТ індустрії, львівський ІТ Кластер реалізує проекти, які підтримують бренд прогресивного міста. Промоція, освіта, розвиток міжнародних відносин й інфраструктури слугують цьому найкращим прикладом. Львівський ІТ Кластер активно залучає прогресивні компанії до модернізації системи освіти. Нові бакалаврські програми державних університетів працюють в рамках проекту IT Expert. У рамках співпраці ВНЗ ЛНУ ім. Івана Франка та проекту IT Expert модернізовано та створено 8 інноваційних бакалаврських програм в сфері ІТ, до прикладу: «Статистичний аналіз даних», «Інженерія програмного забезпечення», «Кібербезпека» та інші прогресивні освітні програми. [2]

За збереження поточних умов, темпи росту послуг ринку ІТ в найближчі роки становитимуть 20-25%. Проте потенціал України у сфері ІТ-продуктів та послуг є значно більшим. Зростання галузі на 25-30% можливе у найближчій перспективі, якщо уряд сфокусується на цій пріоритетній галузі, що дозволить ринку IT-послуг вийти на якісно новий рівень [3].

По-перше, хоча абсолютна більшість доходів IT-компаній має іноземне походження (понад половина надходить зі Сполучених Штатів, на другому місці — Велика Британія) та на даному етапі необхідно покращити внутрішній ІТ-ринок та стартап-екосистеми, що сприятиме еволюції ринку ІТ-послуг в Україні. Це створить можливість надання послуг внутрішньому споживачу та розширить спектр обслуговування ІТ ринку. Важливо зазначити, що ІТ-індустрія є також єдиною експортною галузь України, що не споживає природних ресурсів та не вимагає значних капіталовкладень [4]. 

По-друге, у молоді наявний значний інтерес до технологій та кар’єрно-професійних перспектив у сфері IT. За деякими оцінками, технічні ВНЗ країни випускають близько 16 тис. молодих фахівців щорічно, тоді як потреби цієї індустрії  —  понад 20 тисяч. Майбутнє галузі безпосередньо залежить від того, наскільки уряду вдасться трансформувати освітню систему, щоб бачити зростання галузі на рівні 20% на рік чи більше. Розв’язання освітнього питання закладе фундамент для подальшого зростання індустрії в довгостроковій перспективі.

По-третє, сьогодні перед IT-спільнотою країни стоїть низка викликів. Головним викликом є проблема збереження поточних податкових умов для галузі. У середньому сума сплачених податків ІТ-компаніями у 2014– 2017 рр. зростала щорічно на 27%. Ця динаміка збереглася й у 2018: за пів року надходження підвищилися на 30.1%. У 2019 та на початку 2020 роках було запропоновано ряд ініціатив та законопроектів, які мають на меті збільшити рівень оподаткування в ІТ секторі. Варто зазначити, що близько 70% фахівців у сфері ІТ працюють за цивільно-правовим договором як самозайняті [5]. Абсолютна більшість цих спеціалістів перебуває на спрощеній системі оподаткування і сплачує єдиний податок. Обсяг його надходжень зростав у середньому на 58.8% протягом 2013–2017 рр. і становив 3.2 млрд грн у 2017. Розмір надходжень до державного бюджету на 1 робітника у сфері ІТ є значно вищим, ніж в середньому по країні. Податок на доходи фізичних осіб, сплачений працівниками ІТ-галузі, у 3.7 рази перевищував середній по країні. Відповідно тому уряд пропонує для ІТ-спеціалістів запровадити поступове збільшення ставки єдиного податку з 5% до 10% у 2025 році [6]. Прийняття такого рішення стане чималою проблемою, оскільки для ІТ-компаній спрощена система оподаткування зі сплатою єдиного податку є одним з основних стимулів, що дозволяє утримувати людський капітал та приваблювати інвестиції в країну, саме тому нова схема сплати податків може завдати нищівних наслідків для індустрії. 

Як висновок, можна твердити, що подальший розвиток ринку ІТ-послуг в Україні можливий за умови сприяння розвитку внутрішнього ринку, гарантування якісної освіти та підготовки конкурентоспроможних ІТ фахівців, важливе значення також матиме покращена система сплати податків та прозорі правила ведення ІТ-бізнесу.

Література:

1. Tech Ecosystem Guide to Ukraine. UNIT. City. 2019. URL: https://data.unit.city/tech-guide/Tech_Ecosystem_Guide_To_Ukraine_En-1.1.pdf (дата звернення: 06.12.2021).

2. Львівський ІТ Кластер. LVIV IT CLUSTER. 2021. URL: https://itcluster.lviv.ua/about-us/about-cluster/ (дата звернення: 06.12.2021).

3. Розвиток української IT індустрії. Аналітичний звіт. Асоціація "IT Ukraine", 2018. URL: https://ko.com.ua/files/u125/Ukrainian_IT_Industry_Report_UKR.pdf (дата звернення: 06.12.2021).

4. Чижов В.А. Проблеми та перспективи управління ІТ-компаніями в умовах соціально-економічної кризи України. Економічна та держава. 2016. № 9. С. 68–71.

5. Портрет ІТ-спеціаліста, 2019. Інфографіка. DOU, 2019. URL: https://dou.ua/lenta/articles/portrait2019/  (дата звернення: 06.12.2021).

6. Лащук Є. Законопроект про розвиток креативних індустрій: читаємо поміж строк. Асоціація "IT Ukraine", 2019. URL: https://itukraine.org.ua/zakonoproekt-pro-rozvitok-kreativnix-%D1%96ndustr%D1%96jchita%D1%94mo-pom%D1%96zh-strok.html  (дата звернення: 06.12.2021)

________________ 

Науковий керівник: Полюга Д.М., к.е.н., доцент, Львівський національний університет імені Івана Франка



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення