ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ РИНКУ FINTECH В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ РИНКУ FINTECH В УКРАЇНІ

02.12.2021 19:48

[2. Економічні науки]

Автор: Кобзар К.В., студентка, ННІ фінансів, банківської справи, Державний податковий університет


Фінтех (фінансові технології) — це технології, що застосовуються в фінансових службах, або використовуються для того, щоб допомогти компаніям керувати фінансовими аспектами свого бізнесу, включаючи нові програми та додатки, процеси та бізнес-моделі [3].

До напрямів використання фінтех можна віднести:

- Особисті фінанси – мобільні програми, які допомагають користувачеві керувати своїми фінансами, аналізувати витрати, тощо. 

- Грошові платежі та перекази – фінтех-інструменти, за допомогою яких можна виконувати грошові платежі та перекази без звернення до банківських установ. 

- Кредитування – можливість кредитування без участі банків, за допомогою платформ, що працюють на базі розподілених реєстрів та допомагають вигідно співпрацювати кредиторам та позичальникам зі споживчої та бізнес-сфери.

- Інвестиційні платформи (Wealthtech) – роботизовані платформи, які включають в себе цифрових брокерів, роботів-радників, мікроінвестиційні платформи і програми управління особистими фінансами. 

- B2B фінтех – напрямок, що допомагає вирішити проблеми обміну даними у бізнесі та взаєморозрахунків. 

- РегТех – напрям, що дозволяє автоматично адаптувувати бізнес відповідно до змін законодавства та ринкових умов. 

- InsureTech – страхування, що пропонує автоматизовані продукти: мобільні програми, автоматизацію виплат, використання телематики. 

- Краудфандінг – платформи для колективного фінансування, які дозволяють зустрітися виробникам продуктів та інвесторам для подальшої співпраці. 

- Необанки – онлайн банки, які у вигляді мобільних програм, що замінюють послуги класичних банків. (приклади: Monobank, Рокетбанк). 

- Криптовалюта – вид цифрової валюти, що працює без центральної платіжної системи, повністю автоматично. 

- Блокчейн - технологія розподілених реєстрів даних, яку застосовують для укладання розумних контрактів, доказу авторського права, біометричного захисту, торгівлі та укладання угод, розподілу енергії і навіть голосування [2].

Дослідження Deloitte «What makes a successful fintech hub in the global fintech race» [1], виділяє чотири основні складові, які варто розглядати під час побудови сталої фінтех-екосистеми:

- Регулювання та політика: створення нормативного поля, політики та процедур, які стимулювали б розвиток фінтех, за допомогою програм, міжнародних угод, «пісочниці» для тестування інновацій, експертно-консультаційних платформ.

- Попит: стимулювання попиту на фінтех-продукти з боку держави та публічних компаній. Чим більший попит на фінтех-продукти та сервіси, тим швидше буде розвиватися фінтех-екосистема.   

- Таланти: розвиток фінтех-хабу, створення сприятливих умов для інноваторів, підготовка та розвиток талантів у технологічній сфері.

- Капітал: створення доступу до капіталу приватних інвесторів, урядів або корпорацій, збільшення кількості угод з венчурними інвесторами, фінансування ініціатив неприбуткових акселераторів, регуляторних “пісочниць” та інкубаційних програм для підсилення внутрішніх колаборацій у фінтех-екосистемі.

Законодавчі обмеження, слабка капіталізація та сконцентрованість на вузьких нішах – переважно платіжні сервіси та онлайн-кредитування сповільнюють розвиток фінтех-ринку України. 

Ключовими завданнями України для побудови сталої фінтех-екосистеми повинні бути: повномасштабна діджиталізація, розуміння слабких сторін поточної діджитал-інфраструктури, збільшення кількості діджитал-спеціалістів фінансового ринку, створення умов для виходу глобальних фінтех-брендів на український ринок, збільшення відсотка фінансово-освіченого населення, зменшення відсотка тіньової економіки в секторі малого та середнього підприємництва.

Література:

1. Deloitte «What makes a successful fintech hub in the global fintech race» URL: https://www2.deloitte.com/uk/en/pages/financial-services/articles/what-makes-successful-fintech-hub-in-global-fintech-race.html

2. Что такое FinTech? URL: https://finacademy.net/materials/article/fintech

3. Що таке фінтех і як він впливає на ваше життя вже сьогодні? URL: https://www.epravda.com.ua/projects/fintech/2018/12/5/641431/

________________ 

Науковий керівник: Данькевич А.П., к.е.н., доцент, кафедра фінансових ринків та технологій, Державний податковий університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення