ІННОВАЦІЙНІ АСПЕКТИ ДЕВЕЛОПМЕНТУ НЕРУХОМОСТІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ІННОВАЦІЙНІ АСПЕКТИ ДЕВЕЛОПМЕНТУ НЕРУХОМОСТІ

30.04.2024 13:22

[2. Економічні науки]

Автор: Тимкович Оксана Ігорівна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри соціального забезпечення та управління персоналом, Львівський національний університет імені Івана Франка, м. Львів; Іздебський Володимир Ярославович, магістр, Львівський національний університет імені Івана Франка, м. Львів


ОRCID: 0000-0003-3262-0768 Тимкович О.І.

Нагальна проблема прискорення інноваційного розвитку будівельної галузі полягає у створенні сприятливих умов для активізації діяльності малого бізнесу, що відрізняється високим рівнем адаптації до мінливих умов ринку, гнучкістю та здатністю реагувати на зміни внутрішнього та зовнішнього середовища. Зміна вимог до організації будівельного виробництва, перехід на європейські стандарти у будівництві (особливо в сфері енергоефективного будівництва, модернізації та реконструкції будівель та споруд), зростання обсягів інноваційних потоків, постійне удосконалення методів і підходів до управління, поява нових товарів і послуг та інші фактори ставлять перед підприємствами будівельного сектору інноваційні за змістом задачі їх розвитку [1]. 

У той же час саме цей сектор економіки відкриває колосальні можливості для впровадження безлічі різноманітних видів інновацій: в проектуванні інноваційних будівель і споруд; впровадженні нових будівельних технологій; застосуванні сучасних методів організації виробництва; втіленні нових способи управління будівництвом і ін. Найбільш значущими в останні роки є нові енергоефективні технології та нові будівельні матеріали, які пов'язані з енергозбереженням, використанням вторинної сировини та техногенних відходів. За сучасних вимог будівельний комплекс України перетворився в один з критично важливих, що пов’язано з потребами зниження енергоспоживання та підвищення енергоефективності діючих та нових споруд.

Згідно результатів статистичного спостереження, проведеного Державним інститутом комплексних техніко-економічних досліджень Міністерства промислової політики України, одним з основних факторів, що значно перешкоджає впровадженню передових інноваційних технологій – обмеженість фінансування. Цей фактор визначили як головний 44% малих будівельних підприємств. 

Також однією з важливих проблем впровадження інноваційних технологій малими будівельними підприємствами відзначається дефіцит налагодженої функціональної інформаційної системи (непрозорість інформації про головних учасників інноваційному ринку, організаційно-правові умови праці, стан національної підтримки інноваційної діяльності).

Однією з проблем для впровадження інноваційних технологій на вітчизняних підприємствах є поглиблення економічної кризи, викликаної збройними заворушеннями, що в свою чергу призводить до довготривалої нестабільності і зриву потоку інвестицій в українську економіку [2]. 

Девелопмент у будівництві –  це складна та багаторівнева система управління проектом від генерування ідеї та моделювання варіантів щодо розвитку об’єкта нерухомості до реалізації девелоперського проекту в цілому.

Якщо розглядати девелопмент як діяльність, направлену на високий інвестиційний потенціал майбутнього об’єкта, то ключовими компетенціями в управлінні проектом є:

- перевірка бізнес-концепції на життєздатність;

- аналіз цільової аудиторії;

- оцінка кон’юнктури ринку, ключових конкурентів;

- розуміння локальних та часових трендів;

- оцінка інвестиційної привабливості проекту; 

- фінансове моделювання, аналіз доходів та витрат на реалізацію проекту; 

- інвестиційне забезпечення.

Регіональний аспект впливу девелопменту полягає в тому, що розвиток нерухомості веде до якісної зміни не тільки самих об'єктів нерухомості, але і їх оточення. Ефективність визначається збільшенням ринкової вартості і прибутковості розташованої на території нерухомості, зростанням податкових та інших надходжень до державного бюджету і, найголовніше, поліпшенням добробуту населення на даній території (поява нових робочих місць, розвиток об'єктів соціальної інфраструктури, благоустрій території тощо) .

Макроекономічний аспект визначається високим мультиплікаційного ефекту ділової активності в сфері нерухомості. Інвестиції в нерухомість ведуть до зростання активності в цілому ряді суміжних галузей економіки: у виробництві будівельних матеріалів, житлово-комунальному господарстві, виробництві споживчих товарів тривалого користування, в кінцевому рахунку, забезпечуючи приріст валового продукту і зайнятість в країні.

Найважливішою особливістю є і той факт, що девелоперська діяльність має на меті обов'язкове досягнення позитивного економічного ефекту проекту для його учасників, на відміну від традиційного введення в дію об'єкта будівництва.

Якщо майбутній об’єкт пов’язаний із комерційними цілями, то враховується: економічна інфраструктура, аналіз конкурентного середовища, позиціонування об’єкту на місцевому ринку,  доступність  для  користувачів  і  т.  ін.  При  виборі варіанта місця розташування слід також враховувати варіанти  технічних  рішень,  зокрема:  об’ємно-планувальних; функціонального зонування; організації внутрішніх  комунікацій;  архітектурного  та  інтер’єрного дизайну; вибору будівельних матеріалів, конструкцій та інженерного обладнання; позиціонування проекту в  контексті  громадського,  культурно-історичного  та екологічного  середовища.  Усі  зазначені  компоненти мають відображати потреби Забудовника і відповідати нормативним вимогам. В  результаті  порівняння  декількох  варіантів  приймається остаточне рішення щодо «концепції» будівництва об’єкту.

Список використаної літератури

1. Рашковський, О. А. Девелопмент як принципово нова концепція організації інвестиційного процесу. Інвестиції: практика та досвід. № 5. 2016. С.106-108.

2. Климчук М. М. Інноваційна платформа парадигми енергоощадного девелопменту: сучасні тренди та імперативи реалізації в Україні. The actual problems of regional economy development. № 2 (17). 2021. С. 260-273.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення