ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ДІЯЛЬНОСТІ ТРАНСПОРТНИХ БІРЖ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОНАННЯ ЗОВНІШНЬОТОРГОВЕЛЬНИХ ОПЕРАЦІЙ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ДІЯЛЬНОСТІ ТРАНСПОРТНИХ БІРЖ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОНАННЯ ЗОВНІШНЬОТОРГОВЕЛЬНИХ ОПЕРАЦІЙ

08.12.2023 00:07

[3. Технічні науки]

Автор: Лебідь Ірина Георгіївна, кандидат технічних наук, професор, Національний транспортний університет, Київ; Дрига Ілона Олександрівна, студентка, Національний транспортний університет, Київ; Збаращенко Поліна Андріївна, студентка, Національний транспортний університет, Київ; Тарасенко Дар’я Костянтинівна, студентка, Національний транспортний університет, Київ


ORCID: 0000-0003-0707-4179 Iryna Lebid

Актуальність дослідження зумовлена потребою у впровадженні у практичну діяльність фахівців транспортної галузі онлайн ресурсів, здатних надавати повну та актуальну інформацію від вантажовласників про товари, що потребують доставки. В свою чергу автомобільні перевізники розміщують дані про наявність вільних транспортних засобів і їх можливість виконання доставки за вказаними маршрутами.  Повнота, якість та актуальність інформаційного наповнення транспортних бірж є визначальними чинниками для ефективної організації співпраці суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, що матиме вплив на тривалість і вартість доставки товару у міжнародному сполученні.

Метою роботи є проведення оглядового аналізу існуючих транспортних бірж з метою надання рекомендацій для суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності у доцільності співпраці з ними, враховуючи якість інформаційного наповнення онлайн ресурсу та його репутації серед існуючих користувачів.         

Основний текст. Транспортна біржа – це он-лайн платформа для пошуку та розміщення пропозицій по вантажах та транспорту. На транспортних біржах реєструються перевізники, експедитори, торгові компанії, виробники та інші організації різних форм власності. За допомогою транспортних бірж компанії можуть знайти для себе партнерів. Найбільш відомими в Україні є автомобільні транспортні біржі, такі як: Trans.eu, Della.ua, Cargo.lt, Lardi-trans.com, Degruz.com, Cargofy.ua. Для того, щоб стати користувачем будь-якої з наведених платформ, необхідно пройти необхідну реєстрацію. Обов’язковою умовою є надання персональних даних (як фізичної особи), даних компанії (свідоцтво про держреєстрацію, індивідуальний податковий номер, тощо). Після перевірки службою безпеки кожного ресурсу, факту й умов існування цього підприємства з доступних джерел, її допускають до роботи з ресурсом. Проте, кожен ресурс відрізняється своїм інтерфейсом, функціями, послугами, які може надавати, ціновою політикою. Розглянемо більш детально принципи роботи кожного ресурсу:

Головна сторінка Trans.eu [1] надає нам доступ до вибору (пошуку) типу пропозиції за такими критеріями, як вільний вантаж, вільний транспорт, місце завантаження, місце розвантаження, тип кузова та дата публікації. Є можливість додати пропозицію для вже зареєстрованих користувачів, або ж зареєструватися. Для зареєстрованих користувачів передбачено більше функцій, таких як перегляд статистичних даних та розрахунок відстаней, відстеження в режимі реального часу для експедиторів, сортування пропозицій для перевізників. Розширена система фільтрів та сповіщень. Окрім місця і дати завантаження і розвантаження є дані про тоннаж, тип кузова, спосіб завантаження, наявні сертифікати, тип вантажу і ціну. Ці фільтри можна легко зберігати та налаштовувати. Месенджер, який надає можливість здійснювати пошук по всій базі користувачів платформи. Що дозволяє просто і швидко вступати в діалог з потенційними контрагентами. Він має три вкладки: нещодавні розмови, контексти (згруповані основні теми розмов) і контакти. Можливість виставлення та перевірки відгуків проконтрагента. Після завершення формальностей і розвантаження, перевізник має 120 днів, щоб виставити оцінку та додати коментар. 

На сайті Degruz.com [2] для вантажоперевезень містяться відомості про вантажі, які необхідно перевезти, із зазначенням їх ваги, обсягу, маршруту, відстані, пропонованої вартості перевезення та терміну виконання замовлення. У цьому розділі сайту для перевізників та далекобійників України, після проходження реєстрації та авторизації, доступна контактна інформація про вантажовласника або диспетчера, який організовує доставку вантажу. Доступна повна інформація про транспортні засоби перевізників, що пропонують послугу доставки вантажів, включаючи тип та об`єм кузова, вантажопідйомність машини, пункт відправлення та можливий маршрут перевезення, а також контактні дані для замовлення цього транспорту. Платформа містить відомості про транспортні підприємства та індивідуальних перевізників України – вони наведені окремо по областях країни, типу автотранспорту та пріоритетних напрямках роботи. Також тут можна знайти інформацію про професійних диспетчерів та експедиторських компаній для бажаючих скористатися їхніми послугами. Є онлайн-калькулятор визначення відстаней між початковою та кінцевою точкою маршруту, а також витрати пального та коштів на його купівлю. У цьому розділі можна вибрати найшвидший і найкоротший маршрут, дізнатися, через які міста він проходитиме, а також визначити приблизний час перебування в дорозі. Окрім того, біржа містить калькулятор собівартості перевезень. Однією з відмінних особливостей сервісу Degruz є розділ статистики цін. У цьому розділі можна отримати поточну інформацію про вартість вантажних перевезень як в Україні, так і на міжнародних напрямках на основі пропозицій прямих перевізників, які розміщують запити про вільний транспорт на сайті для пошуку завантажень.

Доступні послуги пошуку вантажів на Della.ua [3], вільного та попутного транспорту як в межах України так і міжнародні перевезення загалом. Окремо можна переглянути пропозиції щодо вантажів з конкретної країни: Польщі, Німеччини, Франції, Туреччини, тощо. Доступними є статистичні дані цінової політики на вантажоперевезення та карта розрахунку відстаней, актуальний курс валют, он-лайн підтримка. Для деяких розділів є платні послуги, наприклад розміщення та підтримка в верхніх рядах повідомлень про запит, реклама.

Lardi-Trans.com [4] забезпечує безкоштовний доступ до ознайомлення з існуючими замовленнями, статистичними даними та розрахунком відстаней. В платній версії доступний перегляд контактів в замовленнях по всім можливим направленням. Інтегрована в платформу система електронного документообігу дозволяє замінити паперовий документообіг більш зручним електронним, підвищити ефективність та прискорити взаємодію з партнерами. Lardi-Trans формує для кожного підприємства Паспорт надійності, який сформовано на основі відгуків та претензій від підприємств з якими вони співпрацювали та містить усю необхідну інформацію для ухвалення рішення про співпрацю. Пошук за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб (ЄДР) дає можливість отримати докладний звіт щодо потрібного підприємства, що сформовано на основі даних про його діяльність. В розділі «Страхування» можна отримати страховий поліс ОСЦПВ та поліс «Зелена карта» на вказаний e-mail, роздрукувати його для пред’явлення у пункті пропуску, оплата та оформлення повністю он-лайн. Також є доступ до сторінок компаній, автоповтор замовлень, тендери та АРІ (Application Programming Interface) при максимальній кількості працівників, що будуть підключені до системи від 5 робочих місць. Для всіх користувачів платформи Lardi-trans - безкоштовний додаток.

Головна сторінка Cargo.lt [5] надає доступ до вибору типу пропозиції за такими критеріями, як знайти чи додати вантаж або транспорт із зазначенням місця завантаження і розвантаження, типу вантажу, типу пакування, завантаження, специфікацію транспорту. Можна переглядати статистичні дані та розрахунок відстаней, брати участь в аукціоні, є карта, дошка оголошень, система сертифікації менеджерів і компаній, вкладка вакансій в сфері логістики з можливістю створити своє резюме, новини, реклама, послуга стягнення боргу та надання юридичної консультації. Також можна завантажити додаток і Cargo.Messenger прямо з сайту.

Інформація Cargofy.ua [6] відразу розділена за призначенням: вантажовідправникам, перевізникам та диспетчерам про вимоги та послуги, що надаються і те, як їх отримати. Є функція миттєвого розрахунку ціни на перевезення вантажів, за допомогою якою можна відразу перейти до публікації оголошення, проведення аукціону. Програма автоматично показує всі можливі варіанти доставки, в тому числі і пропозиції від сотень самозайнятих перевізників, транспортних та кур'єрських компаній, дозволяючи вам вибрати найбільш вигідний варіант за ціною та термінами доставки. Доступна опція відстеження замовлення, блог, знижки на пальне, запчастини,  страхування, реклама, новини. Є мобільний застосунок. Підприємство працює безпосередньо з перевізниками та має у штаті власних диспетчерів.

Висновок. В результаті проведеного дослідження встановлено, що онлайн-інструментів, такі як транспортні біржі, надають будь-якому українському підприємству транспортної галузі можливість проводити точний і своєчасний аналіз стану транспортного ринку, його актуальних проблем, оцінювати умови розвитку та можливості, що є необхідним для досягнення збільшення обсягів перевезень, підвищення економічної ефективності їх діяльності, забезпечення якості перевезень. Такі платформи забезпечують прозорість та конкуренцію на ринку вантажоперевезень, що сприяє формуванню більш вигідних умов та вибору оптимального за ціною перевізника. Крім того, вони спрощують процес пошуку та встановлення партнерських відносин між власниками вантажів та перевізниками. Для максимальної ефективності їх використання необхідно звернути увагу на надійність та репутація біржі, різноманітність пропозицій, зручний інтерфейс та функціональність. Враховуючи появу нових транспортних технологій, швидкий розвиток соціальних мереж та загальну автоматизацію процесу транспортування вантажів, транспортні біржі повинні постійно розвивати надійність, різноманітність своїх послуг, видозмінювати, удосконалювати та створювати нові сервіси на вже існуючих майданчиках, намагатися привернути увагу іноземних інвесторів, виходити на світовий ринок.

Література

1. https://ttrans.eu/ua/

2. https://degruz.com/

3. https://della.ua/

4. https://lardi-trans.com/

5. http://www.cargo.lt/

6. https://cargofy.ua/

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення