ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЛЯ УПРАВЛІННЯ РОБОЧИМИ ПРОЦЕСАМИ В ЛІКАРНЯХ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЛЯ УПРАВЛІННЯ РОБОЧИМИ ПРОЦЕСАМИ В ЛІКАРНЯХ

12.11.2023 19:44

[1. Інформаційні системи і технології]

Автор: Іванійчук Богдан Іванович, магістрант, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, м.Чернівці


Вступ. Мета роботи полягає у побудові веб-сервісу для управління процесами медичного відділення з можливістю веб-доступу, що працює під керуванням веб-сервера. Створений продукт призначений для допомоги медичному персоналу, для нагадування, обліку медичних заходів, які мають бути виконані персоналом поста медичного відділення.

Аналіз проблеми. Впровадження інформаційних технологій у всі сфери людської діяльності призводить до якісних змін. Зокрема, впровадження в заклади медичних послуг дозволила б відмовитися від суттєвої кількості паперової роботи, запровадити швидке знаходження документів, спільну для персоналу роботу над документацією, тощо. А після початку медичної реформи ринок медичних ІТ-систем динамічно розвивається, що вимагає створення різного роду програмних продуктів для надання медичних послуг.

Масове використання медичних ІТ-систем для України є новим, тому немає вже сталих рішень. Проведений аналіз схожого програмного забезпечення показав, що існуючі на ринку екземпляри – дорогі або малофункціональні, тому є актуальним розвиток програмного забезпечення, яке могло б поширюватися у вигляді відкритого ПЗ. У мережі Інтернет існують альтернативні розробки подібного ПЗ з аналогічним функціоналом:

1)ІС «ЕМСІМЕД» (посилання на інформацію на програмний продукт: https://www.mcmed.ua/ua/about);

2)«Медсистеми» (посилання на інформацію на програмний продукт: http://www.medsystem.kz/);

3)«Doctor Eleks» (посилання на інформацію на програмний продукт: https://doctor.eleks.com/ehealth/).

Розглянувши схожі програмні продукти, можна зробити висновки, що на ринку присутня схожих подібних продуктів, які частково повторюють функціонал розробленого програмного продукту, але вони також мають множину недоліків. Зокрема, «ЕМСІМЕД» є загальною медичною системою, що включає більше тридцяти модулів: Поліклініка, Стаціонар, Профогляд,

Останнє дуже ускладнює її обслуговування. При цьому ПЗ «Медсистеми» досить широко використовується, але має іноземне походження. 

Недоліками наведених програмних продуктів є:

–не врахована потреба скорочення функціоналу ПЗ;

–висока ціна;

–відсутність багатоплатформності у двох з трьох;

–недостатність функціоналу для шаблонізатора медичних призначень.

Запропоноване технічне рішення. Результатом публікації є створена веб-система для управління робочими процесами медичного відділення, в тому числі процесами планування. Дана веб-система розроблена на базі PHP-фреймворку Laravel. Тестування веб-системи показало його працездатність та відповідність технічним вимогам.

Дана веб-система є завершеним програмним продуктом, але у майбутньому може бути розширена через додавання нового функціоналу, наприклад підсистеми діагностики для внесення інформації про пацієнтів. У магістерській роботі проведені усі потрібні роботи по проектуванню архітектури веб-системи, проаналізовані вимоги до неї, проведений опис реалізації, кодування та тестування програмного забезпечення.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення