ОГЛЯД IT-СЕКТОРУ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ОГЛЯД IT-СЕКТОРУ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ

07.11.2023 20:18

[2. Економічні науки]

Автор: Сміленко Микола Юрійович, аспірант, Заклад вищої освіти Університет економіки та права «КРОК», м. Київ



IT-галузь є однією з провідних галузей економіки України, і за останні роки відзначається стрімким зростанням. Такий висновок можна зробити зі збільшення частки експорту комп'ютерних послуг у ВВП (частка експорту комп'ютерних послуг у ВВП зросла з 1,7% до 3,5%, див. рис. 1 та зростання кількості ІТ-фахівців на ринку праці, збільшення кількості IT-фахівців усіх форм власності, зокрема, фізичних осіб-підприємців (ФОП) і найманих працівників. Спостерігається ріст кількості ФОПів у сфері IT, але співвідношення найманих працівників і ФОПів залишається практично незмінною (за останні 6 років, кількість IT-фахівців зросла на 116%, досягнута завдяки зростанню активних ФОПів)[5].





Рис. 1: Обсяг експорту комп’ютерних послуг, млрд дол. США [2]


IT-технології відіграють важливу роль у різних секторах економіки, оскільки допомагають автоматизувати процеси та підвищити продуктивність. Більшість українських компаній мають найманих IT-фахівців або вибирають зовнішніх експертів (більш ніж 21% українських компаній у 2021 році мали найманих IT-фахівців, а близько 15% залучали експертів ззовні). Війна в Україні призвела до втрати висококваліфікованих IT-спеціалістів як серед інженерів, так і серед вищого рівня керівників (CMO, CEO, CFO) [3, 4]. Ця втрата кадрів має важливий вплив на розвиток галузі, адже людський капітал є основною складовою успіху IT-компаній (після початку війни, від 17% до 20% фахівців виїхали закордон (від 50 до 60 тис. осіб), з них левова частка - висококваліфіковані спеціалісти).


Внаслідок втрати кадрів та інших чинників, ринок праці в IT-галузі став більш конкурентним і вимагає від кандидатів більш високого рівня навичок та вмінь (hard & soft skills).


Внаслідок військової агресії Росії кількість активних IT-компаній скоротилася з 5 тисяч до 2 тисяч [2]. Більшість IT-компаній в Україні зазнали змін у структурі та бізнес-моделі через втрату кадрів та впливу інших факторів (в період з 2021 року по листопад 2022 року, кількість активних на ринку праці компаній скоротилася з 5 тисяч до 2 тисяч). Кількість активних компаній на ринку зменшилася, і це може призвести до збільшення конкуренції на одну вакансію та зміни умов праці. Також спостерігається релокація працівників та зріст віддаленої роботи: більшість IT-фахівців були змушені переїхати через війну, а також у зв'язку з цим змінився підхід до роботи, з більшістю фахівців, які працюють віддалено (у 70% компаній більше 75% фахівців працюють віддалено після початку повномасштабної війни).


Висококваліфікований кадровий ресурс є важливим фактором розвитку IT-галузі в Україні. Традиційні вищі навчальні заклади випускають значну кількість бакалаврів, але існує потреба в додатковій IT-освіті, яка часто надається ІТ-школами та курсами. Багато фахівців отримують додаткову освіту в інших сферах перед вступом в IT. Однак, якість цієї освіти залишається нерегульованою, що може створювати ризики для ринку праці.


На мою думку, вище перелічені тенденції розвитку індустрії найближчим часом призведуть до:


•стагнація розвитку ринку надання послуг в сфері IT послуг;


•зростання вимог (hard & soft skills) до працівників індустрії;


•підвищення конкуренції серед тих, хто як працює, так і знаходиться в активному пошуку маючи рівень знань junior – middle;


•переповнення ринку пошуку роботи молодими, або не досить кваліфікованими інженерами ( junior-middle) 


•унеможливлення світчерів потрапити до індустрії


•стагнація росту заробітних плат (ринок буде належати компаніям, які будуть демпінгувати оплату праці)


•збільшення кількості аутсорсингових компаній, та закриття продуктових компаній (що розробляли внутрішньо-український продукт) 


•підвищення вимоги щодо знання англійської мови (не нижче intermediate)


Ключові слова: it-фахівці, галузь, ФОП, кадровий ресурс, виклики, релокація


Список використаних джерел:


1.Dashboard of tech ecosystem of Ukraine [Електронний ресурс] // Tech Ecosystem. – 2022. – Режим доступу до ресурсу: https://uatechecosystem.com/dashboard 


2.Do It Like Ukraine [Електронний ресурс] // IT Ukraine Association. – 2022. – Режим доступу до ресурсу: https://itukraine.org.ua/files/reports/2022/DoITLikeUkraine2022.pdf .


3.Пак Н. Функціонування ринку праці в Україні в умовах війни / Н.Т. Пак, М.Т. Фолюш // Молодий вчений. – 2023. – № 4 (116). – С. 160–167 DOI: https://doi.org/10.32839/2304-5809/2023-4-116-32


4.Черьомухіна О. Ринок праці під час війни: стан та перспективи / О. Черьомухіна, Ю. Чалюк // Економіка та суспільство. – 2022. – №.46. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-46-24


5.Офіційний сайт державної служби статистики України: статистична інформація / Використання інформаційно-комунікаційних технологій на підприємствах: електронна торгівля, аналіз «великих даних», фахівці та навички у сфері ІКТ, використання 3D друку. 2021. URL: https://www.ukrstat.gov.ua (дата звернення: 05.09.2023)


Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення