РОЛЬ ІННОВАЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ В УКРАЇНСЬКОМУ СУСПІЛЬСТВІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

РОЛЬ ІННОВАЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ В УКРАЇНСЬКОМУ СУСПІЛЬСТВІ

10.10.2023 20:59

[1. Інформаційні системи і технології]

Автор: Бєляєва Олена Павлівна, кандидат наук з державного управління, Сумський державний педагогічний університет ім. А.С. Макаренка, м. Суми; Кравченко Андрій Валерійович, аспірант кафедри бізнес-економіки та адміністрування, Сумський державний педагогічний університет ім. А.С. Макаренка, м. Суми; Ніколаєнко Леонід Анатолійович, аспірант кафедри бізнес-економіки та адміністрування, Сумський державний педагогічний університет ім. А.С. Макаренка, м. Суми; Холод Олександр Борисович, аспірант кафедри бізнес-економіки та адміністрування, Сумський державний педагогічний університет ім. А.С. Макаренка, м. Суми


ORCID: 0000-0002-7246-4694 Олена Бєляєва

Інноваційні проекти у багатьох асоціюються з корисним, проривним і новаторським. І дійсно усі нововведення кардинально змінюють наше життя. Проте шлях до змін та перетворень лежить через довгу та кропітку діяльність. Інноваційні проекти – це спеціально сплановані та організовані ініціативи, спрямовані на впровадження нових ідей, технологій, продуктів або послуг з метою вдосконалення, розвитку і досягнення конкретних цілей у різних галузях життя суспільства. Проекти можуть включати в себе створення нових продуктів, вдосконалення існуючих процесів, реформування підходів до вирішення проблем або впровадження нових методів та технологій. Важливість інноваційних проектів визнається в багатьох сферах, таких як: освіта, наука та економіка та особливу увагу слід приділяти управлінню інноваційною діяльністю. 

Розглянемо інноваційні проекти і їх користь та управління ними, щоб довести їх неоціненно високу роль у різних сферах життя сучасного розвиненого суспільства. Говорячи про розвиток освіти, потрібно відмітити, що інноваційні проекти в освіті дозволяють поліпшити навчальні методики, дозволяють розробляти і впроваджувати нові, більш ефективні методи навчання. Наприклад, використання онлайн-платформ, інтерактивних уроків та віртуальної реальності може робити навчання більш доступним та цікавим. Відбувається зміна ролі вчителя. Інновації дозволяють вчителям стати наставниками та фасилітаторами навчання, а не тільки постачальниками інформації. Вони можуть стимулювати критичне мислення, творчість та самостійність здобувачів освіти. Можливість глобального доступу до освіти відбувається завдяки інтернет мережі та онлайн-навчання, інноваційні проекти розширюють можливості для освіти у всьому світі. Вони допомагають подолати географічні обмеження та забезпечують доступ до якісної освіти.

Більш детально розглядаючи вплив інноваційних проектів на науку, можна сказати, що відбувається активне сприяння проведенню досліджень та експериментів. Інноваційні проекти фінансують та підтримують наукові дослідження в різних галузях економічного розвитку. Даний факт дозволяє науковцям використовувати передові технології та обладнання для вирішення складних проблем та удосконалювати технічний прогрес. Саме завдяки інноваційним проектам відбуваються технологічні прориви. Спроби знайти нові технології ведуть до технологічних проривів, які можуть покращити наше життя. Прикладами є винахід інтернету, генної редакції та розвиток штучного інтелекту та ін. Інноваційні проекти сприяють взаємодії різних галузей науки. Відбувається процес міждисциплінарної взаємодії. Це може призводити до створення нових областей досліджень та вирішення складних проблем.

Говорячи про інноваційну проектну діяльність в розвитку економіки потрібно відмітити, що відбувається активне стимулювання підприємництва завдяки професійним управлінським рішенням. Інноваційні проекти сприяють створенню нових підприємств і ринків. Вони можуть викликати «стартап-бум» та створити нові можливості для бізнесу, надати можливість збільшити робочі місця, задовольнити потреби населення [6].

За допомогою інвестицій у інновації відбувається потенціальне підвищення продуктивності праці. Інновації можуть покращити процеси виробництва та надання послуг, що призводить до зниження витрат, економії робочого часу. Відбувається розвиток нових ринків. Це дозволить залучати нових споживачів. Наприклад, розвиток гібридних та електричних автомобілів створив новий ринок для зеленої технології.

Загалом, інноваційні проекти відіграють ключову роль у впровадженні змін та сприяють удосконаленню розвитку суспільства. Інноваційні проекти є основними каталізаторами для прогресу в освіті, науці і економіці [1].

Інноваційні проекти в сучасному суспільстві відіграють важливу роль також у системі публічного управління. Впровадження ІТ в адміністративні системи має потенціал зробити державне управління в поєднанні з громадським більш ефективним, прозорим та доступним. До переваг у впровадженні ІТ в адміністративних системах можна виділити:

а) підвищення ефективності: ІТ можуть автоматизувати багато адміністративних процесів, зменшуючи таким чином ризик помилок і збільшуючи швидкість обробки інформації. Наприклад, системи електронного документообігу можуть спростити прийняття рішень та швидкість реагування на надзвичайні ситуації;

б) підвищення прозорості та відкритості: ІТ можуть підвищити прозорість діяльності органів державної влади. Електронні платформи для публічної інформації, звітності та участі громадян можуть допомогти знизити рівень корупції та підвищити довіру до влади;

в) зручність для громадян: впровадження електронних послуг дозволяє громадянам звертатися до державних органів онлайн, заощаджуючи час та зусилля. Наприклад, електронні системи подачі податкових декларацій та доступу до медичних послуг можуть значно спростити дії громадян [7].

Потрібно пам’ятати про недоліки впровадження ІТ в адміністративних системах:

а) зростання обсягів електронних даних несе ризики для безпеки. Урядові системи повинні бути належним чином захищені від кібератак та зловмисних дій, щоб зберегти конфіденційність та цілісність інформації;

б) не всі громадяни мають доступ до ІТ, комп'ютерів або інтернету. 

На сучасному етапі ми маємо приклади успішного впровадження IT в державному управлінні в інших державах, є чому вчитися:

а) Естонія визнана одним з лідерів у впровадженні електронного урядування. Інтернет-голосування, електронні номери посвідчень особи (e-Residency) та електронний доступ до медичних інформаційних систем – це лише деякі з її інновацій. 

б) Сінгапур запровадив систему «розумна нація» для оптимізації управління містом шляхом інтеграції різних аспектів міського управління, таких як транспорт, житло та охорона здоров'я, за допомогою ІТ. 

в)ІТ-ринок Польщі насичений як місцевими, так і іноземними компаніями. Як і в Україні, тут зростають і сервісний, і продуктовий напрями, з’являється велика кількість нових стартапів. Це динамічне мультикультурне середовище. Сьогодні у Польщі, населення якої 38 млн людей, працює близько 430 тисяч ІТ-талантів, є понад 60 тисяч компаній, а обсяг ринку за минулий рік експерти видання Computerworld оцінили у $17,5 млрд.

За останні роки у Польщі значно зріс попит на фахівців із досвідом, збільшилася кількість пропозицій щодо віддаленої роботи. Війна в Україні змусила чимало українських компаній розглядати Польщу як новий плацдарм для розвитку бізнесу. Відповідно найближчим часом конкуренція за технічні таланти тільки посилюватиметься.

Отже, впровадження інноваційних проектів, інформаційних технологій в систему публічного управління – це процес, який покращує якість послуг, підвищує прозорість і спрощує взаємодію між урядом і громадянами нашої країни. Однак при цьому необхідно також приділяти увагу питанням безпеки та доступності. Щоб дійсно сприяти створенню сучасної та ефективної управлінської системи з урахуванням потреб громадян.

Список літератури

1.Бєляєва О.П. Кравченко А.В. Вплив інформаційних інновацій на розвиток економіки України. // Теорія і практика сучасної економіки. Матеріали ХXІІІ Міжнародної науково-практичної конференції. 2022 рік: збірник тез. Черкаси. 2022. С.90-91

2.Волкова О.І. Економіка і організація інноваційної діяльності: підручник / О.І. Волкова, та ін. Київ: ВД «Професіонал», 2004. 960 с.

3.Державне управління: навч. посіб. / А. Ф. Мельник, О. Ю. Оболенський, А. Ю. Васіна, Л. Ю. Гордієнко та ін. Київ: Знання-Прес, 2009. 267с.

4.Електронне урядування : Опорний конспект лекцій / С. В. Дзюба, І. Б. Жиляєв, С. К. Полумієнко,І. А. Рубан, А. І. Семенченко; Київ, 2012. 266 с.

5.Краснокутська Н. В. Інноваційний менеджмент: навч. посіб. / Н. В. Краснокутська. Київ: КНЕУ, 2003. 502 с.

6.Стойко І.І. Інноваційний менеджмент: навч. посібник / І.І. Стойко, П.Д. Дудкін. Тернопіль: ТДТУ. 2008. 160с.

7.Йохна М. А., Стадник В.В. Економіка і організація інноваційної діяльності: навч. посіб. Київ: ВЦ «Академія», 2005. 400 с

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення