КОМПОЗИТНЕ ПАЛИВО НА ОСНОВІ ОСАДІВ СТІЧНИХ ВОД - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

КОМПОЗИТНЕ ПАЛИВО НА ОСНОВІ ОСАДІВ СТІЧНИХ ВОД

07.05.2023 18:46

[1. Інформаційні системи і технології]

Автор: Кравченко Володимир Іванович, кандидат технічних наук, доцент, Херсонський державний аграрно-економічний університет, м. Кропивницький



В Україні гострою залишається проблема утворення та накопичення осадів стічних вод (ОСВ). Так, наприклад, тільки на каналізаційних очисних спорудах м. Кропивницький щорічно утворюється до 3600 т  мулу, а в цілому по країні додається до 3 млн. т нових осадів, які призводять до забруднення довкілля і тому потребують утилізації та переробки [1].

Пряме спалювання ОСВ в енергетичних установках не застосовується переважно через невідповідність вимогам нормативів за вмістом токсичних компонентів у складі мулового осаду.

Зважаючи на наявні економіко-екологічні проблеми, одним  з ефективних способів утилізації ОСВ може бути створення палива у вигляді пелет або брикетів. Для зменшення викидів токсичних елементів при спалюванні мулового осаду, доцільно використовувати його для виробництва палива шляхом попереднього змішування та приготування композитів, що включають різні види рослинних відходів (тирси, соломи, лушпиння соняшника, опале листя тощо) та вуглецевмісні матеріали, наприклад, місцеві види палива (буре вугілля), побутові відходи, зокрема, поліетилентерефталат (ПЕТФ), які не можуть бути повторно використані. При використанні в енергетиці гранульованого і брикетованого палива можна підвищити ефективність процесів спалювання та газифікації, та уникнути негативних сторін сумісного спалювання різних палив, які виникають при застосуванні їх у вигляді сипкої сировини [2].

Враховуючи, що теплота згоряння сухого ОСВ має близько 12 МДж/кг [3], тому створення та застосування композитного палива на його основі, наприклад, з використанням рослинних  відходів з теплотворною здатністю до 20 МДж/кг [4], підвищить його енергетичну цінність у 1,5 рази. Застосовуючи такий енергетичний ресурс, Україна щорічно може додатково одержувати до 2,0  млн. т. у. п., зокрема, використання мулових відходів каналізаційних очисних споруд у м. Кропивницький дасть можливість отримувати 2300,0 т. у.п.

Створення композитного палива на основі ОСВ не вимагає складних технічних рішень і може стати успішною альтернативою рослинним пелетам та традиційним видам палива. Його вартість передбачається значно нижчою ніж аналогічне брикетоване або гранульоване паливо іншого виду за рахунок зменшення витрат на сировину. При застосуванні такого виду палива в енергетичних установках можна досягти синергетичного ефекту внаслідок зменшення негативного впливу на довкілля та суспільство, завдяки утилізації ОСВ та побутових відходів, а також більш ефективного використання ресурсу рослинних відходів. 

Література

1.Шквірко О. М., Тимчук І. С., Мальований М. С.  Адаптація світового досвіду утилізації осадів стічних вод до екологічних умов України // Науковий вісник НЛТУ України. 2019. Т. 29. № 2. С.82-87.

2.Клименко В. В., Кравченко В. І., Боков В. М., Гуцул В. І. Технологічні основи виготовлення біопалива з рослинних відходів та їх композитів: монографія /за ред. В.В. Клименка. Кропивницький: ПП «Ексклюзив-Систем». 2017. 162 с. - URL: http://dspace.kntu.kr.ua/jspui/bitstream/123456789/6980/1/MonographyKlym.pdf

3.Хруник С.Я., Мазурак О.Т., Саницький М.А., Рецько К. Енергетичне використання осадів стічних вод у цементній промисловості. // Львівський політехнічний університет. 2013. С. 457-461. - URL: https://science.lpnu.ua/sites/default/files/journal-paper/2017/jun/4758/81-457-461.pdf.

4.Клименко В. В., Кравченко В. І.  Газифікація твердих біопалив та обґрунтування конструкції газогенераторів для її провадження // Конструювання, виробництво та експлуатація сільськогосподарських машин. 2013. № 43(2). С. 113-119. - URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Zmntz_2013_43%282%29__22.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення