АНАЛІТИЧНА ОЦІНКА БЮДЖЕТНИХ ПОКАЗНИКІВ У 2021 РОЦІ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

АНАЛІТИЧНА ОЦІНКА БЮДЖЕТНИХ ПОКАЗНИКІВ У 2021 РОЦІ

13.09.2021 23:17

[2. Экономические науки]

Автор: Єремян О.М., к.е.н., доцент, доцент, кафедра обліку, аудиту і оподаткування, Херсонський національний технічний університет, м. Херсон; Періновська О.С., здобувач першого (бакалаврського) рівня спеціальності 071 «Облік і оподаткування», Херсонський національний технічний університет, м. Херсон


Бюджет на 2021 рік опубліковано 6 січня 2021 року. У ньому повинні передбачатися: зростання національної економіки і підвищення доходів населення, посилення обороноздатності країни, підтримка аграрного сектора і будівництва доріг, децентралізація і енергоефективність, розвиток людського капіталу: освіти, науки, медицини, культури. У табл. 1 наведемо динаміку зростання показників у 2021 і 2020 роках у порівнянні. 


Таблиця 1

Динаміка зростання показників бюджету у 2021 і 2020 роках








*Показник буде виконаний після того, як запрацює ринок землі (з 1 липня 2021 р.)

Аналіз наведених показників свідчить про те, що ніякого зростання економіки немає, а тільки проїдання.

Зростання ВВП в порівнянні з минулим роком нереально виріс на 24,3%. Як і раніше нічого не говорить про те, що країна почне працювати і поповнювати бюджет відновленими підприємствами за рахунок сплати ними податків. Підвищення показника безробіття на 8,2% (з 9,2 до 8,5) крім причини в пандемії короновірусу також говорить про те, що підприємства не відновлюються. А поповнення бюджету йде з нашої кишені (ПДВ у вартості товарів, ПДФО, ВЗ із зарплати, ЄП ...). І більшою частиною ми живемо в борг за рахунок виконання вимог від МВФ, які народ заганяють в могилу підвищенням тарифів. 

Позитивним спостерігається зростання витрат на фінансування медицини на 43,6% і освіти на 17,2%. Однак, підвищення цих витрат не буде направлено на створення нових робочих місць. Частина зростання з'їсть інфляція, а залишок піде на боротьбу з коронавірусом. Про покращення матеріальної бази особливо для реалізації медичної реформи: комп'ютеризація, автомашини і їх утримання і т.д) поки не йдеться. Тут допоможе тільки благодійність.

Виросли дотації ПФУ на 17,9%, проте тут швидше за все буде економія, так як короновірус косить в першу чергу пенсіонерів, а нових пенсіонерів через безробіття стає все менше.

Скоротилися на 2,4% витрати на дороги, але найбільше засмучує скорочення витрат на субсидії на 7,3% по відношенню до фактично зекономленої суми 2020 року. Обіцяні витрати ПФУ на збільшення пенсій пенсіонерам старше 80 (500 грн.) або 65 (400 грн.) років будуть компенсовані зменшенням для них субсидій, так як дохід таких пенсіонерів виросте і вони втратять на субсидію право. Відбувається перекачування грошей з однієї статті бюджету в іншу для популізму. 

Двократне зростання зарплати (з січня по листопад включно і в грудні) поповнить казну податками та ЄСВ, але задавить ще хоч якось дихаючі підприємства. Хоча те, що зростання зарплати поповнить скарбницю місцевих податків ПДФО і місцевими податками (у т.ч. ЄП), а значить на місцях з'явиться за рахунок децентралізації більше грошей і, може бути, місцева влада хоч щось зроблять за додаткові гроші для своїх земляків, якщо не розкраде.

Прожитковий мінімум зріс на 9,3%. Позитивним є те, що це на 1,3% більше, ніж у 2020 році (8%). Однак фактичний прожитковий мінімум в 2 рази вище того, що в бюджеті, бюджетний сильно занижений, а цей обман призводить до злиднів населення.

До того ж зростання прожиткових мінімумів почнеться не з початку року, а з 2-го півріччя. Це говорить про те, що дуже багато показників, пов'язаних з прожитковим мінімумом, залишаться на рівні кінця минулого року.

Отже, в бюджеті є невеликі зрушення в бік збільшення видаткової частини, а дохідна частина сформована за рахунок наших кишень і кредитів: розвитку країни немає, країна не працює, самостійно нічого не створює, а тільки імпортує за курсом долара те, що Україна може налагодити виробляти у себе і набагато дешевше. А курс долара в бюджеті зростає на 7,8%, значить і ціни імпортного товару виростуть.

Література:

Закон України «Про Державний бюджет України на 2021 рік». Затверджено Верховною Радою України №1082 – IХ від 15.12.2020р. – [Електронний ресурс]. Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1082-20#Text 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення