ОЦІНКА УПРАВЛІННЯ КРЕДИТНИМИ РИЗИКАМИ БАНКУ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

ОЦІНКА УПРАВЛІННЯ КРЕДИТНИМИ РИЗИКАМИ БАНКУ

13.09.2021 23:36

[2. Экономические науки]

Автор: Юхименко К.В., студент, 3 курс, 3 група, факультет міжнародної торгівлі та права, Київський національний торговельно-економічний університет, м. Київ


Функціонування установ банківської системи України сьогодні відбувається в досить складних економічних умовах, коли забезпечення стабілізації фінансового ринку ускладнюється політичною ситуацією, гострим дефіцитом інвестиційних ресурсів, внутрішніми проблемами всіх фінансових установ. Однак усі суб’єкти ринку повинні здійснювати свою операційну діяльність за будь-яких умов, застосовуючи при цьому найрізноманітніші методи зниження як зовнішніх, так і внутрішніх ризиків. Оцінка управління кредитними ризиками банку набуває особливої актуальності в умовах нестійкого економічного середовища.

Серед багатьох банківських ризиків найважливіше значення має кредитний. Кредитний ризик – це наявний або потенційний ризик для надходжень та капіталу, який виникає через неспроможність сторони, що взяла на себе зобов’язання, виконати умови будь-якої фінансової угоди із банком (його підрозділом) або в інший спосіб виконати взяті на себе зобов’язання [1, с. 20]. Кредитний ризик відноситься до ймовірності збитків через неможливість позичальником здійснити платежі за будь-яким видом боргу. Управління кредитним ризиком - це практика пом’якшення збитків шляхом розуміння достатності резервів капіталу та збитків за кредитами в будь-який момент - процес, який давно є проблемою для фінансових установ [3].

Важливим напрямом розробки методів управління кредитним ризиком банку є оцінка його рівня. У зв'язку з тим, що кредитний ризик має певні особливості, його оцінка проводиться на підставі не тільки кількісного, а й якісного аналізу

Якісний аналіз є одним з найскладніших видів аналізу і вимагає значної бази знань та досвіду у даній сфері економічної діяльності. Головною метою цього виду аналізу є – визначення чинників ризику, областей цього ризику, після чого розпізнання всіх можливих ризиків у складі кредитного. Його слід використовувати у двох випадках: 

• визначення можливих джерел кредитного ризику, оцінка якісних показників кредитоспроможності позичальника та аналіз відповідності параметрів кредиту положенням кредитної угоди; 

• визначення суб'єктивної складової кредитного ризику, виявлення інтересів суб'єктів ризику тощо. 

Кількісний аналіз ризику, а саме кількісне, або так зване числове визначення ступеня окремих ризиків й ризику неповернення кредиту в цілому, що є також досить суттєвою проблемою. Коли проводиться експертна оцінка, будь-який банк під час оцінки кредитного ризику використовує свої методи. Проте використовуються і загальні для всіх банків принципи. Процес оцінки кредитного ризику може бути розподілений на три етапи: 

• попередня оцінка ризиків; 

• якісна оцінка кредитного ризику; 

• прийняття рішення про видачу (невидачу) кредиту. 

На етапі попередньої оцінки здійснюється оцінка кредитоспроможності позичальника, ймовірність виконання ним умов кредитної угоди, а також масштабу втрат банку у разі реалізації ризику [2].

Такий вид аналізу базується на певному переліку методів, до яких відносять: статистичні методи, метод коефіцієнтів, метод експертних оцінок та інші. Але найбільш вживаним методом оцінки рівня кредитного ризику є метод експертних оцінок, який включає в себе обробку й аналіз результатів опитування експертів щодо ймовірності настання небажаної події, яка може сприяти зростанню збитків банку за кредитною операцією або кредитним портфелем у цілому. 

Отже, враховуючи особливості швидкого розвитку банківської системи України та постійне розширення коло банківських послуг, необхідно відзначити, що кредитування залишається основною операцією для банків, тому кредитний ризик є домінуючим серед інших банківських ризиків. Банківська справа вимагає досконалої оцінки кредитних ризиків для зміцнення платоспроможності та стійкості банків на ринку.

Література:

1. Методичні вказівки з інспектування банків “Система оцінки ризиків”, затверджені Постановою НБУ від 15.03.2004 № 104. – С. 20.

2. Вовк В. Я. Кредитування і контроль [Електронний ресурс] // В. Я. Вовк. – Режим доступу : http://pidruchniki.ws/

3. Credit Risk Management [Електронний ресурс] // SAS – Режим доступу до ресурсу: https://www.sas.com/el_gr/insights/risk-management/credit-risk-management.html#:~:text=Credit%20risk%20management%20is%20the,a%20challenge%20for%20financial%20institutions.&text=But%20banks%20who%20view%20this,exercise%20are%20being%20short%2Dsighted.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення