ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ В УКРАЇНІ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ В УКРАЇНІ

29.09.2021 22:23

[1. Информационные системы и технологии]

Автор: Лапець О.В., студент, кафедра комп’ютерних наук та інженерія програмного забезпечення, Університет митної справи та фінансів, м. Дніпро; Мала Ю.А., студент, кафедра комп’ютерних наук та інженерія програмного забезпечення, Університет митної справи та фінансів, м. Дніпро; Рудовіл Є.А., студент, кафедра комп’ютерних наук та інженерія програмного забезпечення, Університет митної справи та фінансів, м. Дніпро


Швидкий розвиток інформаційних технологій призвів до зростання відносної важливості окремих аспектів суспільного життя. На сьогоднішній день, однією з основних цінностей для суспільства взагалі й окремої людини зокрема стала інформація. 

На забезпечення інформаційної безпеки мільйони підприємств по всьому світові витрачають чимало грошей. Це обумовлено поступовим зростанням рівня інформаційної злочинності. Але аналізуючи сучасний стан та тенденцій розвитку вітчизняного інформаційного простору слід зазначити, що рівень інформаційної безпеки в Україні, за окремими показниками, дуже низький.

З розвитком комерційної та підприємницької діяльності збільшилась кількість спроб несанкціонованого доступу (НСД), а проблеми її захисту значно підвищили потребу у фахівцях із захисту інформації.

За опублікованими даними, порушення захисту комп’ютерних систем через НСД відбувається лише у 2 % випадків. У 3 % – через укорінення вірусів, у 20 % – за технічних відмов апаратури мережі, ще у 20 % – через цілеспрямовані дії персоналу та у 55 % – через помилки персоналу обумовлені недостатнім рівнем кваліфікації. 

Таким чином, незважаючи на важливість захисту інформації від НСД, все ж таки, більших збитків може нанести саме персонал.

Останнім часом набувають особливої актуальності підприємства, що займаються забезпеченням охорони та захисту, в тому числі й інформації. Охоронні підприємства є об’єктивним досягненням сучасного суспільства, без котрих неможливо в наш час почуватися безпечно та забезпечувати надійне та всебічне збереження майна та інформації. На сучасному етапі розвитку України як незалежної держави особливого значення набуває рівень регулювання охоронних підприємств. На сьогодні в Україні сформована певна нормативно-правова база, на основі якої здійснюється охоронна діяльність. Але її аналіз свідчить про те, що вона значною мірою застаріла, суперечлива, містить багато прогалин, не відповідає сучасній практиці охоронної діяльності, науковим розробкам в цій сфері. У нашій державі немає закону, який би охоплював усі можливі аспекти здійснення охоронної діяльності, повноваження суб'єктів охоронної діяльності, гарантії правового і соціального захисту персоналу охорони, гарантії прав замовників охоронних послуг, фізичних і юридичних осіб під час здійснення охоронної діяльності, порядок контролю над її здійсненням, а також загальні принципи взаємодії суб'єктів охоронної діяльності з державними органами правопорядку і боротьби із злочинністю. Процес створення єдиної комплексної системи забезпечення безпеки, що охоплює державні правоохоронні органи та недержавні охоронні структури відстає від темпів криміналізації економіки країни і потребує інтенсифікації. На даний час в Україні тема захищеності охоронних підприємств ще не знайшла належного наукового дослідження, тому практично не існує сформованих наукових організацій, які б займалися дослідженням даної проблеми так, як цього вимагає життя. Ефективне регулювання безпеки охоронних підприємств, як і будь-якої іншої сфери діяльності можливе лише за наявності комплексної системи нормативних документів, що охоплює державний, галузевий (відомчий) і виконавчий (охоронного підприємства) рівні. На практиці ж є лише документи державного рівня. Але і вони не охоплюють всі необхідні аспекти проблеми захисту підприємництва у сфері охоронної діяльності. Нормативних документів інших рівнів практично немає. 

Такі підприємства є найбільш вразливими, бо мають велику кількість персональних даних та конфіденційної інформації, котрою бажає заволодіти зловмисник. Тому виникає необхідність перегляду підходів до забезпечення інформаційної безпеки таких підприємств та передбачає необхідність створення відповідних систем її захисту.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення