ПОБУДОВА ДІАГРАМИ ІСІКАВИ ДЛЯ СТРУКТУРНОГО АНАЛІЗУ ПРОЦЕСУ БУРІННЯ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

ПОБУДОВА ДІАГРАМИ ІСІКАВИ ДЛЯ СТРУКТУРНОГО АНАЛІЗУ ПРОЦЕСУ БУРІННЯ

29.09.2021 22:19

[1. Информационные системы и технологии]

Автор: Кропивницька В.Б., к.т.н., доцент, кафедра комп’ютерних систем та мереж, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, м. Івано-Франківськ; Кропивницький Д.Р., аспірант, кафедра автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, м. Івано-Франківськ


Сьогодні, проблема раціонального використання енергії та природних енергоресурсів набула особливої актуальності, адже вона стосується енергозбереження країни. Нафтодобувна промисловість є однією з самих значимих галузей не тільки України, але й світу. Для ефективного функціонування паливно-енергетичного комплексу України доцільно запровадити заходи, які знизять витрати енергії на процес видобування вуглеводнів, зокрема на буріння нафтових і газових свердловин.

Визначення раціонального режиму роботи бурових установок в процесі буріння є суб’єктивним фактором, що призводить до високих витрат енергоносіїв, низької продуктивності процесу. Тому доцільно визначити основні показники процесу буріння, які впливають його ефективність за рахунок оптимального використання енергії, необхідної для буріння свердловини. 

Розроблення заходів щодо забезпечення ефективного функціонування режимів роботи технологічного процесу буріння свердловин можливо здійснювати на основі побудови діаграми Ісікава, яка дозволяє графічно визначити ключові причинно-наслідкові взаємозв'язки між чинниками та наслідками проблеми дослідження. Така діаграма створює можливість визначати суттєві взаємозв'язки між різними факторами та виявляти чинники, які здійснюють найбільш значний вплив на значення проходки на долото, що є одним з найбільш важливих параметрів. 

Проаналізуємо взаємозв’язки показників ефективності процесу буріння свердловин за одним із найбільш важливих параметрів – проходкою долота [1].  

За результатами аналізування побудовано причинно-наслідкову модель технологічного процесу буріння за схемою Ісікави (рис. 1). 




Рис. 1. Причинно-наслідкова діаграма (діаграма Ісікави) визначення впливу основних чинників на процес буріння свердловин

Таким чином, причинно-наслідкова діаграма Ісікави дозволяє в простій і доступній формі систематизувати всі потенційні причини, які впливають на ефективність процесу буріння з точки зору зниження питомих витрат енергії та  виділити найважливіші.

Література:

1. Кропивницька В. Б. Взаємозв’язки показників ефективності процесу буріння свердловин з проходкою долота // Нафтогазова енергетика, 2017. №1(27). С. 15-22.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення