ВИЗНАЧЕННЯ УЗАГАЛЬНЕНОГО КОЕФІЦІЄНТА ТЕХНІЧНОГО СТАНУ ГАЗОПЕРЕКАЧУВАЛЬНОГО АГРЕГАТУ НА ЗАСАДАХ НЕЧІТКОЇ ЛОГІКИ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

ВИЗНАЧЕННЯ УЗАГАЛЬНЕНОГО КОЕФІЦІЄНТА ТЕХНІЧНОГО СТАНУ ГАЗОПЕРЕКАЧУВАЛЬНОГО АГРЕГАТУ НА ЗАСАДАХ НЕЧІТКОЇ ЛОГІКИ

29.09.2021 21:48

[1. Информационные системы и технологии]

Автор: Заячук Я.І., к.т.н., доцент, кафедра комп’ютерних систем і мереж, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, м. Івано-Франківськ; Лазорів А.М., асистент, кафедра комп’ютерних систем і мереж, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, м. Івано-Франківськ


Газодинамічні характеристики відцентрових нагнітачів компресорних станцій є нестабільними, залежать від умов експлуатації та їх технічного стану, що зумовлює нечітку природу задачі оптимального керування процесом компримування природного газу. Значний вплив на ідентифікацію технічного стану газоперекачувальних агрегатів мають, зокрема, оксиди азоту і вуглецю у вихлопних газах.

На основі експериментальних досліджень з метою побудови математичної моделі визначення технічного стану газоперекачувального агрегату були сформовані вхідні та вихідні параметри такі як: продуктивність нагнітача, витрата паливного газу, тиск і температура газу на вході й тиск і температура на виході відцентрового нагнітача, температура продуктів згоряння на виході із турбіни низького тиску (ТНТ), частота обертання вала нагнітача, температура та тиск навколишнього середовища, віброшвидкість та віброприскорення, швидкість накопичення продуктів спрацювання в моторній оливі, концентрації оксидів азоту і вуглецю у вихлопних газах.

До параметрів таких як швидкість накопичення продуктів в моторній оливі, коефіцієнт технічного стану за політропним коефіцієнтом корисної дії, коефіцієнт технічного стану газотурбінного двигуна за потужністю, віброшвидкість та вібропереміщення, які визначають технічний стан ГПА, додано індекс концентрації окисів азоту і вуглецю у вихлопних газах.

Всі параметри, які характеризують технічний стан ГПА, були розбиті на п’ять термів. Шляхом опитування експертів побудовані усереднені функції належності [1]. З використанням отриманих даних, було побудовано базу знань.

Була отримана формула, яка дає змогу обчислити узагальнений коефіцієнт технічного стану ГПА при фіксованих значеннях факторів впливу  




де  - функція належності виходу , що приведена до інтервалу  - максимальне та мінімальне значення вихідної величини y.

На засадах нечіткої логіки було знайдено розв’язок системи нечітких логічних рівнянь.  

Співвідношення (1) дає змогу побудувати універсальний нечіткий апроксиматор визначення технічного стану ГПА [2], програмна реалізація якого дозволила зробити такі висновки. Основною причиною погіршення технічного стану ГПА є підвищення віброшвидкості і вібропереміщення та низький коефіцієнт технічного стану нагнітача за політропним ККД та коефіцієнт технічного стану ГТД за потужністю. В той же час швидкість накопичення продуктів спрацювання в моторній оливі та індекси оксидів азоту і вуглецю у меншій степені впливають на узагальнений показник технічного стану.

Література:

1. Пашковський Б. В., Горбійчук М. І. Визначення кількості термів для нечіткого опису індексів концентрації оксидів азоту і вуглецю у вихлопних, як параметрів узагальненого показника технічного стану газоперекачувального агрегату. Методи та засоби неруйнівного контролю промислового обладнання: матеріали V наук.-практ. конф. студентів і молодих учених (Івано-Франківськ, 24-25 лист. 2015). Івано-Франківськ, 2015. С. 156-157.

2. Gorbiychuk, M., Pashkovskyi, B., Moyseenko, O., & Sabat, N. Solution of the optimization problem on the control over operation of gas pumping units under fuzzy conditions. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. Information technology. Industry control systems. 2017. Vol. 5, No 2(89) Р. 65-71.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення