ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ РИНКУ ПРАЦІ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ РИНКУ ПРАЦІ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ

25.10.2023 00:33

[2. Экономические науки]

Автор: Гельман Валентина Миколаївна, доктор економічних наук, доцент, професор кафедри управління персоналом та маркетингу, Запорізький національний університет, м.Запоріжжя; Курченко Микита Михайлович, бакалавр спеціальності економіка, Запорізький національний університет, м.Запоріжжя


ORCID: 0000-0002-2227-3865 Валентина Гельман

У сучасному світі цифровізація економіки є одним із головних трендів, що впливають на ринок праці. Ця трансформація позначається на всіх аспектах життя та економіки, змінюючи спосіб виробництва, споживання та взаємодії між людьми. У зв’язку з цим ринок праці також зазнає значних змін.

Цифрова економіка – економічна система, яка ґрунтується на інформаційних технологіях. Її використання допомагає значно підвищити ефективність і продуктивність виробничої діяльності та цінність товарів і послуг.

Цифровізація економіки представляє собою процес впровадження та застосування інформаційно-комунікаційних технологій та засобів у виробничих, розподільних, обмінних та споживчих процесах товарів та послуг [1].

Цифрова економіка базується на інформаційно-комунікаційних технологіях, таких як Інтернет, смартфони, мобільні та бездротові мережі, оптичні мережі, Інтернет речей (IoT), хмарні сховища та хмарні обчислення, сервіси спільного доступу, додатки та криптовалюти. Масштаби та вплив цифрової економіки визначаються тим, як люди користуються цими технологіями [2]. 

Було проаналізовано розповсюдженість Інтернету по всьому світу. Так на рис. 1 відображена кількість тих, хто користується цією мережею. З січня 2018 року кількість користувачів мережі Інтернет почала стрімко зростати. Так за 5 років показник збільшився на 1,139 млрд осіб. 

Відповідно, мережа Інтернет дозволяє створити простір для бізнесу та залучати велику кількість користувачів з країни або навіть і світу. Тож з цифровізацією популярною стала дистанційна форма роботи, що дає можливість залучати фахівців з будь-якого куточка світу.





Рис. 1. Кількість користувачів Інтернету у 2018-2023 рр. (млрд осіб)

Джерело: створено авторами за даними [3]

На рис. 2 зображено зміну у відсотках кількості населення, яке користується Інтернетом. Попри те, що населення за останні 5 років активно збільшувалося, відсоток тих, хто користується мережею теж стрімко зростав. Так, з рис. 2 видно, що відсоток користувачів Інтернетом лише за останні 5 років збільшився на 11,4% (з 53% до 64,4%). 






Рис. 2. Відсоток користувачів Інтернетом у 2018-2023 рр.

Джерело: створено авторами за даними [3]

Тож тенденції розвитку ринку праці тісно пов’язані з цифровізацією економіки. Наприклад, затребуваними є фахівці у галузі інформаційних технологій. Необхідні й кадри, які зможуть розробляти, підтримувати та удосконалювати програмне забезпечення. Окрім того, затребувані і ті, хто буде захищати дані, які знаходяться в мережі Інтернет.

Однак варто розуміти, що цифровізація має як позитивний, так і негативний вплив на ринок праці (табл. 1).

Таблиця 1. Вплив цифровізації на тенденції розвитку ринку праці






Вплив цифровізації на ринок праці має деякі аспекти: цінуватимуться творчість та креативність, фахівці у галузі інформаційних технологій, а також ті працівники, які мають критичне мислення та здатні до особистісного розвитку, оскільки такий персонал роботами замінити не представляється можливим. Звісно, деякі професії можуть зникнути або попит на них може значно скоротитися у зв’язку з автоматизацією процесів, наприклад це професії касирів, адміністраторів.

Таким чином, цифровізація спонукатиме людей розвиватися, ставати більш обізнаними, унікальними та креативними.

Вже у найближчі п’ять років ринок праці стрімко зміниться. Так, наприклад, 85% опитаних командою «Work.ua» організацій вважають використання нових технологій і розширення цифрового доступу найімовірнішими тенденціями трансформації бізнесу протягом 2023-2027 рр. Понад 75% підприємств планують запровадити технологію аналізу великих даних, хмарні обчислення та штучний інтелект [6].

Що стосується впровадження роботів (рис. 3), то дані Міжнародної федерації робототехніки показують, що кількість промислових роботів на 10 000 працівників у різних країнах продовжувала швидко зростати протягом останніх п’яти років. Щільність роботів майже подвоїлася за цей період і склала в середньому 126 промислових роботів на 10 000 працівників. Сьогодні 34% бізнес-завдань виконуються машинами, а решта 66% виконується людьми [5].






Рис. 3. Річні установки промислових роботів у світі (тис. одиниць)

Джерело: створено авторами за даними [7]

Тож у найближчі роки в тренді будуть професії у сфері цифрової економіки. Користуватимуться попитом і «зелені» вакансії, тобто ті, що пов’язані із зеленою економікою та виконанням цілей сталого розвитку. Цифровізація економіки сприятиме цьому процесу.

Отже, цифровізація економіки — це процес, який свідчить про еволюцію суспільства. Вона створиє велику кількість нових робочих місць, робить ринок праці більш гнучким, але в свою чергу вимагатиме від працівників аналітичного, творчого мислення, обізнаності з інформаційних технологій. Швидкий темп розвитку технологій і цифрова трансформація вже зараз формують майбутнє суспільства і ринку праці. Освоєння нових технологій та навичок стає необхідністю для успішного функціонування та адаптації до змін в сучасному світі.

Література

1.Самойлович А. Г. Організаційно-економічне забезпечення цифровізації регіональних економічних систем : дис. … д-ра філософії : 073 / Нац.ун-т «Чернігівська політехніка». Чернігів, 2023. 302 с.

2.Øverby H., Audestad J. A. Introduction to Digital Economics. Cham : Springer International Publishing, 2021. URL : https://doi.org/10.1007/978-3-030-78237-5 

3.Global Digital Insights. DataReportal : official site. URL: https://datareportal.com/reports/?tag=Global+Overview 

4.Туль С. І. Трансформація світового ринку праці в умовах діджиталізації : дис. … канд. екон. наук : 08.00.02 / Донецьк. нац. ун-т ім. В.Стуса. Вінниця, 2019. 279 с.

5.Братко О. С., Мазур Н. С. Трансформація світового ринку праці в умовах розвитку цифрової економіки. Міжнародні відносини. Серія "Економічні науки". Спеціальний випуск «Діджиталізація сучасної системи міжнародних економічних відносин»: зб. тез Міжнар. наук.-практ. конф. 21 лист. 2019 р. Київ : Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Інститут міжнародних відносин, Центр досконалості Жана Моне, 2019. № 20. Т. 1-2. С. 55-57. URL: http://journals.iir.kiev.ua/index.php/ec_n/article/view/3767 

6.Що буде з ринком праці за 5 років – глобальні тренди. 2023. Work.ua : онлайн-портал з пошуку роботи та надання вакансій.. URL: https://www.work.ua/articles/analytics/3108/ 

7.Müller C. World Robotics 2023 – Industrial Robots. International Federation of Robotics (IFR) : official site. 2023. URL: https://ifr.org/free-downloads/  

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення