ПРОГНОЗУВАННЯ НАСЛІДКІВ ДЛЯ ЖИВИХ ІСТОТ ПРИ АВАРІЇ НА АМІАКОПРОВОДІ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

ПРОГНОЗУВАННЯ НАСЛІДКІВ ДЛЯ ЖИВИХ ІСТОТ ПРИ АВАРІЇ НА АМІАКОПРОВОДІ

07.02.2022 14:38

[3. Технические науки]

Автор: Амеліна Л.В., аспірантка, кафедра «Гідравліка та водопостачання», Український державний університет науки і технологій, м. Дніпро


У доповіді розглянуто аміакопровод «Тольятті – Одеса» як джерело небезпеки для людини і запропоновані методи прогнозування наслідків аварій на цьому об’єкті підвищеної небезпеки державного значення.

Аміакопровод «Тольятті – Одеса» був повністю побудований у 1981 році минулого століття. З огляду на це існує вірогідність аварій на такому об’єкті (зношеність труб та обладнання, корозія, людський фактор і т.і.) [1, 2]. У випадку аварії чи вибуху газоповітряної суміші «аміак і повітря», в атмосферу можуть потрапити різні уламки: частини обладнання, трубопроводів та таке інше і нанести поранення людям чи тваринам.

Для розрахунку розміру зони ураження та глибини проникнення уламка в тіло живої істоти була розроблена комп’ютерна програма EuD.exe, яка визначає дальність польоту уламка. Для проведення розрахунків за допомогою цієї програми, необхідно задати наступні дані: α – кут вильоту уламка; щільність матеріалу уламка; початкову швидкість уламку; діаметр приведеної кулі; висоту викиду уламка; коефіцієнт опору; розрахунковий шаг за часом; щільність м’яса тварини (людини).

Було проведено декілька обчислювальних експериментів за допомогою даної програми для випадку, якщо б утворився вибух суміші аміаку і повітря на території насосної станції аміакопроводу біля с. Башмачка. Далі на рисунку показана зона можливого ураження людини при викиді уламка сталі, що має приведений діаметр 1 см. Вважалося, що викид уламка відбувається на висоті 2 м, на території насосної станції. Початкова швидкість уламка приймалась 150 м/с. Кут α, під яким уламок виходить з зони вибуху визначався методом Монте – Карло. Було визначено, що діапазону вильоту уламка α ≈ (15°÷30°) відповідає найбільша вірогідність – 37%.

 

Рисунок 1 – Зона ураження при розльоті уламків після вибуху на насосній станції, що перекачує аміак (результати розрахунку для кута вильоту α = 30°).

Також були отримані дані щодо глибини проникнення уламка в тіло на границі зони ураження, що була розрахована. При розрахунку розмірів рани в тілі за розрахункову висоту приймалась висота   = 1,6 м (середнє значення живота людини). Для цієї висоти визначався кут «входу» уламку в тіло та швидкість його польоту перед входом у тіло. Як вже говорилося раніше, це є початковими даними для розрахунку руху уламку в тілі. Відзначимо, що час t = 0 відповідає моменту удару уламка об тіло.

Таблиця 1 Глибина проникнення уламка в тіло




Якщо прийняти, що товщина людини є біля 0,4 м, то ми бачимо з табл. 1, що приблизно за 0,007 с у людини буде наскрізна рана в тілі. Для моменту часу 0,03 с така наскрізна рана буде в крупній тварині (наприклад, в корові).

Література:

1. Шиян В.Д., Лисиченко Г.В. Магістральні трубопроводи в проблематиці забезпечення екологічного імперативу. Проблеми техногенно-екологічної безпеки. С.4–9. URL: http://tes.igns.gov.ua/materials/3n/Shiyan.pdf (дата звернення: 05.02.2022).

2. Побережний Л.Я., Яворський А.В., Цих В.С., Станецький А.И., Грицанчук А.В. Підвищення рівня екологічної безпеки трубопроводних мереж нафтогазового комплексу України. Наук.-техн. журнал «Техногенно-екологічна безпека». 2017. №1. С. 24–31.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення