МЕТОДИКА АНАЛІЗУ ДІЛОВОЇ АКТИВНОСТІ, ЯК СКЛАДОВОЇ ОЦІНКИ ФІНАНСОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

МЕТОДИКА АНАЛІЗУ ДІЛОВОЇ АКТИВНОСТІ, ЯК СКЛАДОВОЇ ОЦІНКИ ФІНАНСОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА

03.09.2021 22:03

[2. Экономические науки]

Автор: Дуброва Н.П., канд. екон. наук, доцент, кафедра фінансів, банківської справи та страхування, Дніпровський державний аграрно-економічний університет, м. Дніпро; Колєсов В.С., магістрант, кафедра фінансів, банківської справи та страхування, Дніпровський державний аграрно-економічний університет, м. Дніпро; Таранова Ю.А., магістрант, кафедра фінансів, банківської справи та страхування, Дніпровський державний аграрно-економічний університет, м. Дніпро;


В процесі діяльності підприємства важливим напрямом є оцінка його потенційних можливостей, зокрема фінансових. Як зазначають В. М. Марченко та А. І. Бондар «потенційні фінансові можливості – це оцінена здатність підприємства до прирощення обсягу фінансових надходжень в результаті реалізації запланованих заходів, спрямованих на ефективне використання всіх видів ресурсів, повнішу реалізацію знань, здібностей, компетенцій, зростання іміджу, підвищення кредитоспроможності та інвестиційної привабливості підприємства» [2]. Таким чином фінансовий потенціал являє собою використання потенційних фінансових можливостей з метою досягнення максимального позитивного фінансового результату.

Оцінка фінансового потенціалу підприємства дозволяє знайти потенційні можливості та резерви покращення ефективності діяльності, що в сучасних умовах господарювання є актуальним. Така оцінка «дає можливість розкрити кількісний зв'язок з різними соціально-економічними факторами» [1] та планувати реалізацію фінансового потенціалу підприємства  з метою зростання його економічної ефективності.

Як зазначають українські дослідники не існує єдиної методики оцінки фінансового потенціалу підприємства. В основному оцінюється фінансовий потенціал за допомогою методів та інструментів фінансового аналізу. В основному використовуються коефіцієнти ліквідності (платоспроможності), рентабельності та фінансової стійкості. Ми пропонуємо ще використовувати і коефіцієнти ділової активності, які вказують на рівень ефективності використання ресурсів підприємства.

В табл. 1 та 2 наведений алгоритм розрахунку показників ділової активності за методикою В.О. Подольської та О.В. Яріш [4].




Використовуючи дані наведені у табл. 1 розрахунок показників ділової активності здійснюється за алгоритмом наведеним у табл. 2. Важливим етапом в оцінці фінансового потенціалу підприємства є розрахунок коефіцієнтів оборотності, які характеризують активну частину засобів, а саме: оборотність дебіторської заборгованості та запасів. Дані коефіцієнти оборотності «повинні мати тенденцію до збільшення, оскільки чим скоріше обертаються активи, запаси, оборотні активи, основні засоби, повертаються кошти від дебіторів, тим більший розмір прибутку вони формують для підприємства і тим ефективніше працює підприємство, здійснюючи активну господарську діяльність» [5].




Також важливою є оцінка ділової активності підприємства на основі аналізу коефіцієнтів оборотності за пасивною частиною активів, до яких відносять: коефіцієнт оборотності капіталу (власного капіталу) та кредиторської заборгованості. 

В рамках аналізу ділової активності важливим етапом є оцінка тривалості операційного і фінансового циклів. Тривалість операційного циклу являє собою кількість днів протягом якого погашається дебіторська заборгованість та монетизуються матеріальні запаси. Тоді як тривалість фінансового циклу  не включає тривалість сплати кредиторської заборгованості. І в разі позивного значення даного показника «підприємство скорочує строк погашення кредиторської заборгованості (тобто вчасно сплачує свої борги) на відміну від періоду погашення дебіторської заборгованості, який зростає» [3], а при негативному – «підприємство має недолік грошових коштів: накопичується кредиторська заборгованість та збільшується строк її сплати, у той же час зменшується строк погашення дебіторської заборгованості» [3].

Отже, наведені показники ділової активності дають можливість визначити ресурсний стан суб’єкта господарювання та оцінити його фінансовий потенціал.

Література:

1. Марченко В. М. Методичний підхід до оцінювання фінансового потенціалу підприємства / В. М. Марченко, А. І. Бондар // Сучасні проблеми економіки і підприємництво. – 2017.– №20. – С. 142–149.

2. Марченко В. М. Оцінювання фінансового потенціалу підприємства на прикладі ПРАТ «СКФ Україна» / В. М. Марченко, А. І. Бондар// Ефективна економіка. - 2018. - № 5. -URL: http://www.economy. nayka.com.ua/?op=1&z=6364.

3. Мєшкова Н.Л. Оцінка ділової активності підприємства на мікрорівні / Н. Л. Мєшкова // Глобальні та національні проблеми економіки. – 2015. – Вип. 5. – С 508-511.

4. Подольська В.О. Фінансовий аналіз: навч. посібник /В.О. Подольська, О.В. Яріш. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 488с. 

5. Фаріон В. Я. Аналітична оцінка ділової активності та рентабельності підприємств / В. Я. Фаріон // Інноваційна економіка. - 2013. - № 10. - С. 27-33.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення