ВИЯВЛЕННЯ ФІШИНГОВИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ РЕСУРСІВ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

ВИЯВЛЕННЯ ФІШИНГОВИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ РЕСУРСІВ

11.10.2021 21:34

[1. Информационные системы и технологии]

Автор: Думчиков С.А., студент 6 курсу, факультет інформаційних технологій та комп’ютерної інженерії, кафедра захисту інформації, Вінницький національний технічний університет, м. Вінниця; Лукічов В.В., к.т.н., старший викладач, факультет інформаційних технологій та комп’ютерної інженерії, кафедра захисту інформації, Вінницький національний технічний університет, м. Вінниця


Фішинг – це популярна форма атаки соціальної інженерії, при якій зловмисник обманює жертву, видаючи себе за іншу особу або ресурс. Електронні листи і повідомлення зі шкідливими вкладеннями або скомпрометованими URL-адресами, що перенаправляють на шкідливі веб-сайти, є одними з найпоширеніших векторів атак, які використовуються при фішингу. Технологічний прогрес надав фішерам більш досконалі інструменти для запуску небезпечних і витончених атак. У звіті Phishlabs про тенденції в області фішингу за 2018 рік [1] згадується, що цілі фішингових атак перемістилися з приватних осіб на підприємства. Що ще гірше, у фішерів тепер є доступ до безкоштовних SSL-сертифікатів. Майже половина всіх фішингових веб-сайтів в даний час використовує протокол HTTPS, який був одним з основних індикаторів легітимності веб-сайтів [2]. В іншому звіті, опублікованому APWG в першому кварталі 2019 року, говориться, що кількість фішингових атак збільшилася на 30% в порівнянні з попереднім кварталом і що основними цілями були служби «Програмне забезпечення як послуга» і веб-пошта [3].

За останнє десятиліття дослідники ідентифікували і класифікували особливості, що проявляються з векторів фішингових атак різними способами. В деяких статтях ознаки класифікуються з точки зору типу атаки, деякі класифікуються на основі того, як і де вони з’являються у векторі атаки [4], [5]. Однак, наскільки відомо, ніхто не дав систематичної класифікації, яка незалежна від підходів до виявлення і охоплює всі можливі особливості, які можуть бути добуті з векторів атак. Вектори фішингу, наприклад веб-сайти, URL-адреси, представляють собою спеціалізовані стрічки. Тому, такі категорії мови чи логіки як синтаксис, семантика і прагматика можуть бути ефективно використані для класифікації їх атрибутів. Побудова класифікації потребує детального огляду інформаційних джерел, розуміння потенційних проблем та можливостей, а також систематичного і детального підходу. Класифікація, що представлена на рисунку 1, має основні компоненти веб-сторінки в якості других рівнів. Кожний компонент далі розбивається на такі групи: синтаксис, семантика і прагматика.




Рисунок 1 – Вигляд класифікації сайтів на основі посилань та веб-сторінок

Синтаксичні функції вектору залежать від формату і синтаксичної коректності вектору URL-адреси чи веб-сайту. Наприклад, у правильно побудованій URL-адресі домен верхнього рівня (.com, .net, .ua) з’являється лише один раз. Однак це не завжди так у випадку шкідливої URL-адреси. Ця проблема зв’язана з синтаксисом URL-адрес, тому розглядаємо позицію домену верхнього рівня як синтаксичну особливість. Досліджуючи вміст веб-сайту, можемо підрахувати усі теги, що являється ще одною синтаксичною особливістю.

Семантичні функції зосереджені на значенні та інтерпритації текстового вмісту в URL-адресах та веб-сайтах. Прикладом семантичної функції для веб-сайту може бути значення елементів HTML, наприклад кількість прихованих об’єктів.

Прагматичні функції не мають прямого відношення до синтаксису чи семантиці URL-адреси чи веб-сайту. Наприклад, відключення натискання правої кнопки миші на веб-сайтах – це метод, що використовується зловмисниками для попередження перегляду і збереження вихідного коду користувачами. Це не має відношення ні до синтаксису вмісту HTML, ні до його семантики. Таким чином, це відноситься до категорії прагматичних функцій. Іншими прикладами прагматичних функцій є відомості про реєстрацію веб-сайту, термін дії веб-сайту і т.д.

Представлено класифікацію сайтів для виявлення фішингового вмісту. На відміну від поділу фішингового ресурсу за вектором та типом фішингової атаки, дана класифікація охоплює особливості, які можуть бути добуті з вектору атаки. Майбутня робота включає пошук способів визначення будь-якого типу фішингових сайтів якнайшвидше.

Література:

1. The 2018 Phishing Trends & Intelligence Report. URL: https://info.phishlabs.com/2018_phishing_trends_and_-intelligence_report-0.

2. Patrick Nohe. HTTPS Phishing: 49% of Phishing Websites Now Sport The Green Padlock. URL: https://www.thesslstore.com/blog/https-phishing-green-padlock/.

3. A.-P. W. Group. Phishing Activity Trends Report-1st Quarter 2019. URL: https://docs.apwg.org/reports/apwg_trends_report_q1_2019.pdf.

4. M. Vijayalakshmi, S. Mercy Shaline, Ming Hour Yang, Raja Meenakshi U. Web phishing detection techniques: a survey on the state-of-the-art, taxonomy and future directions. URL: https://doi.org/10.1049/iet-net.2020.0078.

5. J. Mao, W. Tian, P. Li, T. Wei and Z. Liang. «Phishing-Alarm: Robust and Efficient Phishing Detection via Page Component Similarity» in IEEE Access, vol. 5, pp. 17020-17030, 2017, doi: 10.1109/ACCESS.2017.2743528. URL: https://ieeexplore.ieee.org/abstract/document/8015116.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення