ІННОВАЦІНИЙ ФАКТОР ГУМАНІТАРНОГО РОЗМІНУВАННЯ В УКРАЇНІ ЗАВДЯКИ ГЕЛІКОПТЕРАМ / INNOVATIVE FACTOR OF HUMANITARIAN DEMINING IN UKRAINE DUE TO HELICOPTERS - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

ІННОВАЦІНИЙ ФАКТОР ГУМАНІТАРНОГО РОЗМІНУВАННЯ В УКРАЇНІ ЗАВДЯКИ ГЕЛІКОПТЕРАМ / INNOVATIVE FACTOR OF HUMANITARIAN DEMINING IN UKRAINE DUE TO HELICOPTERS

15.02.2024 13:01

[3. Технические науки]

Автор: Козка Андрій Вікторович, Науково-дослідницький Інститут, The Geneva International Centre for Humanitarian Demining GICHD; Бузько Олег В’ячеславович, генеральний директор ТОВ "Титан Аеро Інжиніринг"; Шаров Андрій Олександрович, директор з виробництва та співпраці з країнами ЕС ТОВ "Титан Аеро Інжиніринг", Україна


Гуманітарне розмінування - це процес виявлення, ідентифікації, видалення або знищення вибухонебезпечних предметів, які створюють загрозу для людей та навколишнього середовища (біосфери). Гуманітарне розмінування є актуальним та важливим етапом відновлення деокупованих територій України, які постраждали від російської агресії. Україна, нажаль сама замінована країна світу за висновками ООН та міжнародних експертів. В статті є фокус на вітчизняні українські технології у сфері авіабудування (гелікоптери) – які можуть якісно вирішити поставлені завдання як окремо так і разом з іншими рішеннями [1].

Humanitarian demining is the process of detecting, identifying, removing or destroying explosive objects that pose a threat to people and the environment (biosphere). Humanitarian demining is a relevant and important stage in the restoration of the de-occupied territories of Ukraine that suffered from Russian aggression. Ukraine, unfortunately, is the most mined country in the world according to the conclusions of the UN and international experts. The article focuses on domestic Ukrainian technologies in the field of aircraft construction (helicopters) - which can qualitatively solve the tasks both individually and together with other solutions[1].

Ключові слова: війна в Україні гуманітарне розмінування, гелікоптери, інноваційні рішення, проблеми розмінування.

Keywords: war in Ukraine, humanitarian demining, helicopters, innovative solutions, demining problems.

Постановка проблеми в конкретному вигляді та обгартування її актуальності для України станом на 2024-2034рр.

За даними Державної служби з надзвичайних ситуацій, на сьогоднішній день в Україні забруднено вибухонебезпечними предметами понад 7 тисяч квадратних кілометрів території, що становить близько 75-80% території країни. Розмінування найбільше потребують громади в 10 областях України, зокрема Донецькій, Луганській, Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій, Херсонській, Миколаївській, Одеській, Кіровоградській та Чернігівській. За оцінками експертів, очищення України від мін та вибухівок може зайняти від 10 до 15 років, а вартість робіт може сягати 1,5 мільярда доларів[3]. Однак, наразі Україна не має достатніх ресурсів, як фінансових, так і технічних, для виконання цієї величезної та складної задачі. Тому Україна залежить від міжнародної допомоги та співпраці у сфері гуманітарного розмінування.але в перспективі обов`язково повинно це питання вирішуватися також з вітчизняних спец.фондів.

Проблеми:

У процесі гуманітарного розмінування в Україні виникає ряд актуальих та важливих проблем, які ускладнюють та уповільнюють його реалізацію. До них належать:

1. Недостатня комплексна координація та інформаційна обмін між різними зацікавленими сторонами, такими як державні органи, міжнародні організації, донори, професіні оператори, місцеві громади тощо.

2. Низький рівень свідомості та освіти населення щодо небезпеки мін та вибухівок, а також профілактики та поводження з ними.

3. Відсутність національної стратегії та програми з протимінної діяльності, які б визначали пріоритети, цілі, показники, ресурси, терміни та відповідальність за гуманітарне розмінування.

4. Недостатній розвиток вітчизняного виробництва та інновацій у сфері розмінування, що призводить до залежності від імпортованого обладнання та технологій.

5. Висока складність та ризик роботи з мінами та вибухівками, особливо в умовах військового конфлікту, непередбачуваності ситуації та невизначеності місцезнаходження та типу вибухонебезпечних предметів.

6. Проблеми планування територій для будівництва  [4].

Інноваційні актуальні рішення станом виклики на сьогодення:

Для подолання цих проблем та підвищення ефективності та безпеки гуманітарного розмінування в Україні необхідно застосовувати інноваційні рішення, які б враховували специфіку ситуації та використовували сучасні технології. До таких рішень можна віднести:

- Створення Іноваційного Центру гуманітарного розмінування (ІЦГР), який займається збором та аналізом інформації, стратегічним плануванням, координацією процесу та міжнародним співробітництвом у сфері гуманітарного розмінування

- Використання гелікоптерів в інноваційних технологіях гуманітарного розмінування - це один з напрямків, який досліджується в Україні та інших країнах [7]. 

Гелікоптери можуть виконувати різні функції, такі як:

- Транспортування та доставка обладнання та персоналу для розмінування на віддалені та недоступні території.

- Обстеження та картографування забруднених вибухонебезпечними предметами земель за допомогою сенсорів, радарів, камер та інших пристроїв.

- Знешкодження мін та інших вибухонебезпечних предметів за допомогою роботизованих маніпуляторів, лазерів, водяних струменів та інших методів.

- Моніторинг та контроль якості процесу розмінування та його результатів.




Малюнок-1.Проект вітчизняного гелікоптера для гуманітарного розмінування.

Використання гелікоптерів в інноваційних технологіях гуманітарного розмінування може мати багато переваг, таких як:

- Збільшення швидкості та ефективності розмінування.

- Зменшення ризику для життя та здоров'я людей, які займаються розмінуванням.

- Забезпечення безпеки та доступності земель для повернення внутрішньо переміщених осіб, аграріїв, економічного розвитку та інших цілей.

Наша інноваційна ідея та компанія (ТОВ "Титан Аеро Інжиніринг" Україна)  планує почати власне виробництво обладнання для гуманітарного розмінування, включно з гелікоптерами. 

На нашу думку, найдоцільніше використовувати для цих цілей легкі вертольоти з двигунами, що працюють на автомобільному бензині (А-95), або квадрокоптери на електротязі. Також в Україні створено Державний центр гуманітарного розмінування, який має координувати діяльність усіх операторів протимінної діяльності в т.ч.спец.карта замінованих теріторій  [6].




Фото-1. Геликоптер якій координує гуманітарне розмінування в дії.

На сьогодні процес гуманітарного розмінування має варварський вигляд, технології не набагато відрізняються від технологій часів Другої світової війни (ХХ століття). Завдається непоправної шкоди біосфері- та навколишньому середовищу, екологія ґрунту знищується практично на 90%, водночас сам процес мінування значно пішов уперед (використання пластику, радіозв'язку, управління із супутників).

Великий науково-практичний досвід нашої участі в наукомістких проєктах переконливо показав, що в Україні є все необхідне:

• для створення науково-виробничої групи з розробки та впровадження спеціального обладнання для гуманітарного розмінування;

• бази для навчання та підготовки фахівців найвищого рівня в галузі розмінування;

• Впровадження інновацій комплексного методу розмінування аналогів якому немає у світі. 

• Сама функція нашого гелікоптера в перспективі багатопрофільна: координація процесу гуманітарного розмінування з воздуху, розмінування в складних умовах, переналаштування-трансформінг на умови т.зв. гелікоптера амфібії ( земля,вода,воздух) та інші особливості на виклики часу та завдань. Інші завдання у військовий та мирний час[5].

Додаткові інноваційні напрямки: 1)Робототехніка та автономні системи: Використання роботів для розмінування може значно знизити ризик для людей. Роботи можуть бути запрограмовані на виконання ризикованих завдань, таких як пошук і знешкодження мін.2)  Штучний інтелект (AI): AI може використовуватися для аналізу даних про міни та вибухонебезпечні предмети, а також для прогнозування ризиків. AI може допомогти у плануванні та управлінні процесом розмінування.3) 3D-друк: 3D-друк може використовуватися для виготовлення макетів мін та вибухонебезпечних предметів, що може допомогти у навчанні фахівців з розмінування.4) Інформаційні технології (ІТ): ІТ-рішення можуть використовуватися для координації зусиль з розмінування, а також для просвіти населення про ризики мін.5) Біотехнології: Біотехнології можуть використовуватися для розробки нових методів виявлення мін. Інше.

Переваги інновацій:

- Інновації мають значний потенціал для покращення гуманітарного розмінування. Завдяки інноваціям можна зробити розмінування більш безпечним, ефективним, гуманним та доступним.

Важливо:

- Підтримка розробки та впровадження інноваційних методів розмінування.

- Створення сприятливого середовища для інновацій.

- Забезпечення етичного використання інновацій.

Окремо потрібно зазначити співпрацю з міжнародними центрами гуманітарного розмінування (The Geneva International Centre for Humanitarian Demining (GICHD) та міжнародними компаніями які мають провідні технології щодо розмінування станом на 2024 рік та готові для співпраці на всіх рівнях для ефективного розмінування території України в т.ч.завдяки спільним інноваційним рішенням та гарантіям якості розмінування для перемоги та миру[8].

Література:

1. Попов М.О. Технологія дистанційного виявлення мін на основі аналізу матеріалів зйомки з безпілотних літальних апаратів: стан та перспективи: Стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 6 квітня 2022 року. Вісник НАН України. 2022, No5 -С 56 –62. https://doi.org/10.15407/visn2022.05.056

2. Про затвердження Порядку здійснення координації діяльності центру протимінної діяльності, центру гуманітарного розмінування та центру соціально-гуманітарного реагування секретаріатом Національного органу з питань протимінної діяльності. НАКАЗ 09.01.2023  № 9/3/5Зареєстровано в Міністерстві юстиції України24 січня 2023 р.за № 148/39204

3. Гайдарли  Г. С.  Розмінування  території  і  об’єктів  інженерними підрозділами Збройних Сил України у міжнародних операціях з підтримання миру  і  безпеки  (1992–2018).  –  Кваліфікаційна  наукова праця  на  правах рукопису. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата історичних наук за спеціальністю 20.02.22 – військова історія. – Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, Київ, 2020.

4. Інноваційні технології у плануванні територій.: мат-ли ІV  Міжнар.наук.-практ.конф. –Одеса : ОДАБА, 2023. –236с.

5. Інноваційні  основи  відновлення  та  розвитку  країн  після збройних  конфліктів :  інноваційний  вимір :  колективна монографія  /  за  ред. д.е.н. Омельяненка  В.  А.  Суми: Інститут стратегій інноваційного розвитку і трансферу знань.2022. 280с.

6. Інтерактивна карта замінованих територій України https://freewayua.com/korusna-informacija/karta-zaminovanykh-terytoriy-ukrayiny/

7. Україна розпочне виробляти техніку для гуманітарного розмінування. https://kurkul.com/news/32885-ukrayina-rozpochne-viroblyati-tehniku-dlya-gumanitarnogo-rozminuvannya.

8. The Geneva International Centre for Humanitarian Demining GICHD Innovation Conference 14TH TO 16TH NOVEMBER 2023, GENEVA, SWITZERLAND https://www.gichd.org/



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення