ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЙ НА ОСНОВІ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В АУДИТІ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЙ НА ОСНОВІ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В АУДИТІ

05.02.2024 14:09

[2. Экономические науки]

Автор: Нежид Юлія Степанівна, доктор філософії з менеджменту, старший науковий співробітник відділу обліку та оподаткування, ННЦ «Інститут аграрної економіки», м. Київ



Питання аудиту залишається вкрай актуальним у сучасному бізнес-середовищі. Аудит виступає потужним інструментом, який надає гарантію, що фінансова звітність підприємства є достовірною, в усіх своїх суттєвих аспектах відповідає вимогам стандартів та забезпечує довіру між зацікавленими сторонами, такими як інвестори, кредитори, акціонери та ін. Сьогодні ми живемо в епоху великої диджиталізації, коли технології впливають на соціум, економіку, науку та інші важливі аспекти суспільства. Велика частина економічної діяльності під впливом низки факторів тепер функціонує в електронному форматі.

Аудиторська сфера, як і інші сфери діяльності також перебуває під впливом процесів диджиталізації та переживає суттєві зміни, що формують для неї нові можливості та виклики. З впровадженням цифрових технологій аудиторам стає доступнішою автоматизація рутинних процесів, з’являється можливість використання аналітики та BIG DATA, штучного інтелекту, хмарних технологій тощо.

Погоджуємося з думкою С. Василішина, який досліджує трансформацію місії та назви професії бухгалтера й визначає, що повна диджиталізація рутинних процесів є не загрозою зникнення бухгалтерської професії, а потужним інструментом, який відкриває додаткові горизонти для людського фактора й створює необхідність підвищувати рівень кваліфікації фахівців у галузі обліку, аудиту та оподаткування [1].

На думку В. Жука, О. Канцурова та К. Мельник розширення змістовності теорії аудиту є об’єктивним процесом на який впливає цифрова економіка, яка, своєю чергою, змінює предметну функціональність аудиторської діяльності. Науковці вважають, що «у недалекому майбутньому ІТ-знання і навики увійдуть у предметну функціональність більшості аудиторів та будуть одними з визначальних в освітніх модулях їх підготовки» [2, с. 27].

Ключовим аспектом диджиталізації аудиту є застосування у своїй діяльності технології штучного інтелекту (ШІ), що насамперед пов’язано з необхідністю проведення оптимізації процесу обробки великих масивів даних, що є основою роботи аудиторів. На нашу думку, інтеграція ШІ в аудиторську діяльність є актуальною та перспективною в  контексті сучасних інноваційних тенденції, що дозволить підсилити її можливості, роблячи процес проведення аудиту більш ефективним, точним та адаптивним до змін у сучасному бізнес-середовищі. 

За оцінкою фахівців Kreston Ukraine, однієї з провідних аудиторських та консалтингових компаній України та світу, очікується, «що до 2025 р. 30% фінансових аудитів проводитиметься з використанням штучного інтелекту» [3].

Перспектива впровадження технології ШІ в аудиторську діяльність полягає у визначенні її переваг. До таких переваг варто віднести: підвищення ефективності та рівня автоматизації; ефективність обробки великих обсягів даних; виявлення тенденцій та відхилень в діяльності бізнес-суб’єктів; створення аналітичних моделей, що допомагають в прогнозуванні та моделюванні різних сценаріїв, що важливо для розробки бізнес-стратегії; забезпечує аналіз даних з високим рівнем об’єктивності, адже проводиться без упливу людського фактора; мінімізація допущення людських помилок; можливість адаптуватися до змін у бізнес-середовищі та впроваджувати нові алгоритми на основі отриманих даних, що дозволяє постійно вдосконалювати процеси; надає можливість проводити фінансові розслідування та виявляти факти фінансових махінацій тощо.

Проте, окрім переваг впровадження технології ШІ в аудиті може також супроводжуватися деякими недоліками та викликами. Серед яких варто виокремити наступні: висока вартість впровадження технології (обладнання, програмне забезпечення, навчання персоналу тощо); складність інтерпретації результатів деяких моделей ШІ, що може викликати труднощі під час формування висновків; використання штучного інтелекту може вплинути на конфіденційність та безпеку оброблюваних даних; потреба в спеціалізованих знаннях тощо. 

На нашу думку, важливим є врахування всіх визначених переваг та недоліків, щоб, в майбутньому, уміти чітко управляти ними в процесі впровадження технології ШІ та керуватися стандартами етики та безпеки даних в аудиті. 

Таким чином, можна підсумувати, що з врахуванням усіх визначених викликів і загроз штучний інтелект  дозволить змінити парадигму аудиторської діяльності, сприятиме підвищенню рівня довіри до аудиторів з боку користувачів аудиторських послуг та забезпечить високий рівень стандарту професії.

Література

1. Василішин С. Трансформація місії та назви професії бухгалтера під впливом запитів зміцнення економічної безпеки підприємств в умовах діджиталізації економіки. Ефективна економіка. 2020. № 7. URL: https://doi.org/10.32702/2307-2105-2020.7.58 (дата звернення: 04.02.2024).

2. Жук В., Канцуров О., Мельник К. Концептуальні основи аудиторського забезпечення сталого розвитку сільських територій: монографія. Київ: ННЦ «ІАЕ», 2021. 176 с.

3. Попов А. Використання технологій на основі штучного інтелекту в аудиті. Kreston Global. URL: https://kreston.ua/vykorystannia-tekhnolohiy-na-osnovi-shtuchnoho-intelektu-v-audyti/ (дата звернення: 03.02.2024).



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення