ЗАСТОСУВАННЯ ЧАТ-БОТІВ У ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

ЗАСТОСУВАННЯ ЧАТ-БОТІВ У ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ

18.01.2024 16:31

[1. Информационные системы и технологии]

Автор: Матюха Вікторія Анатоліївна, викладач англійської мови, Чернігівський інститут інформації, бізнесу і права ЗВО «Міжнародний науково-технічний університет ім. акад. Ю. Бугая», м. Чернігів



У сучасному світі, що швидко розвивається та переповнений технологічними досягненнями, вивчення іноземних мов вимагає нових, інноваційних підходів. Один із таких підходів, що активно впроваджується в освітньому процесі, — використання чат-ботів у вивченні англійської мови. Ця інтерактивна технологія надає можливість студентам і викладачам спілкуватися в режимі реального часу, використовуючи природні мовні конструкції. В даному контексті, використання чат-ботів стає не тільки засобом автоматизації, але й важливим інструментом для розвитку комунікативних навичок, поглиблення лексичного запасу та покращення вимови. Розглянемо, як саме чат-боти можуть сприяти ефективному вивченню англійської мови та впливати на якість навчання у сучасному освітньому середовищі.

Чат-бот — це програма, що призначена для автоматизованої комунікації з людьми.  Вона створена на основі нейронних мереж і технологій машинного навчання, призначена для спілкування в аудіо- або текстовому форматі [1]. Використовують чат-боти для виконання конкретних завдань, таких як отримання інформації, здійснення розрахунків, або для розваги.

Чат-боти, доступні користувачам цілодобово, надають можливість вивчати мову у будь-який зручний час. Крім того, використання чат-ботів стимулює практику англійської мови у віртуальних умовах реального спілкування, сприяючи поліпшенню навичок у вимові та розумінні мови.

Розглянемо основні характеристики чат-ботів Duolingo Max  та Chat GPT, які сприяють подоланню мовного бар'єру в англійській мові та можуть підвищити впевненість під час взаємодії з носіями мови.

Duolingo Max 

Відомий застосунок для вивчення мов Duolingo запустив власну навчальну програму Duolingo Max на основі GPT-4. Цей ресурс допомагає користувачам вивчати граматику та збільшити словниковий запас за допомогою повторення [3]. Duolingo продовжує активно розвивати свій чат-бот, працюючи над додаванням нових функцій [4]. Спілкування з ботом надто нагадує діалог у месенджері з реальною людиною.

Варто зазначити, що застосунок має операційну систему iOS. Також має версію для Android, проте там поки що недоступна ця навчальна програма. В застосунку вже доступна взаємодія з ботами, такими як шеф-кухар піцерії Роберто, водій Рене та офіцер Ед. Наразі бот запустили для англійської, французької, німецької та іспанської мов, але невдовзі зʼявляться й інші. 

Chat GPT

Chat GPT був презентований 30 листопада 2022 року компанією Open AI, яка вже мала досвід створення нейромереж для виконання інших задач [5].

Завдяки вражаючій точності та різноманітності відповідей, взаємодія з цим ботом дійсно нагадує спілкування з реальною людиною. Варто зазначити, що чат-бот має операційну систему iOS та Android. Розглянемо основні можливості GPT під час вивчення англійської мови.

По-перше, це переклад слів та фраз, а також пояснення граматичних правил. Крім цього, важливо прописати в запиті для якого саме рівня потрібно знайти переклад та пояснення правил. 

По-друге, це різноманітні вправи та тести для розвитку навичок читання, аудіювання, письма та говоріння. Також GPT може надати перелік корисних онлайн-ресурсів, підручників та додатків для поглибленого вивчення англійської мови.

Для того, щоб створити запит GPT потрібно чітко і правильно сформулювати питання, на яке хочете отримати відповідь. Створіть передумови, аби штучний інтелект правильно вас зрозумів [2]. Наведемо приклади запитів, які можна сформувати чат-боту, аби краще дослідити світ англійської мови:

• What is the difference between Present Perfect and Present Perfect Continuous?

• What resources can I use when learning English?

• Create an exercise to practice using the Present Perfect Tense.

• Write a few sentences about human memory using B2 vocabulary.

• Find the synonyms for the word «important» in different contexts. Use Collins Dictionary and  Cambridge Dictionary.

Висновки

Отже, чат-боти – це інноваційний та ефективний інструмент у процесі вивчення англійської мови. Однією з ключових переваг є їхня здатність надавати інтерактивні можливості для навчання, що дозволяє користувачам отримувати миттєву зворотню відповідь та реалістично практикувати мовні навички у різноманітних ситуаціях. Реалізація такого підходу сприяє підвищенню мотивації та ефективності навчання.

Варто пам’ятати, що при виборі чат-бота для вивчення англійської мови слід враховувати індивідуальні потреби, рівень знань, а також конкретні цілі користувача. Такий персоналізований підхід сприяє оптимізації процесу навчання та досягненню високих результатів. 

Література:

1. Нейромережа – що це таке, як працює та навіщо потрібна. URL: https://termin.in.ua/neyromerezha/

2. Т. Білокінь. How to learn English with ChatGPT : prompts and tips. URL: https://tetianabilokin.com/en/how-to-learn-english-with-chat-gpt/

3. 8 чат-ботів, які допоможуть вивчати англійську мову. URL: https://cambridge.ua/uk/blog/chat-boty-dlya-izucheniya-angliyskogo-yazyka/

4. Introducing Duolingo Max. URL: https://blog.duolingo.com/duolingo-max/

5. Introducing ChatGPT. URL: https://openai.com/blog/chatgpt



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення