ЕЛЕКТРОННЕ РІШЕННЯ ДЛЯ АВТОМАТИЗАЦІЇ ПРОЦЕСІВ РОБОТИ КУРАТОРІВ АКАДЕМІЧНИХ ГРУП - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

ЕЛЕКТРОННЕ РІШЕННЯ ДЛЯ АВТОМАТИЗАЦІЇ ПРОЦЕСІВ РОБОТИ КУРАТОРІВ АКАДЕМІЧНИХ ГРУП

07.12.2023 17:41

[1. Информационные системы и технологии]

Автор: Аксинті Михайло Іванович, магістрант, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, м.Чернівці


Вступ. Метою є розробка веб-застосунку на платформі .NET з використанням Entity Framework, ASP.NET MVC для автоматизації процесів роботи кураторів академічних груп та перевіряючого. 

Аналіз проблеми. Інформатизація суспільства у всіх сферах призводить до того, що і всі навчально-виховні процеси освітніх закладів необхідно перевести в електронний формат, зокрема заповнення журналу куратора академічної групи. При порівнянні письмового та електронного заповнення журналів, зрозуміло, що в користь електронного є маса переваг, деякі з них:

1.Доступ до даних з будь-якого місця, тобто, у випадку потреби термінового знаходження адреси студента чи телефона батьків не потрібно шукати журнал, а просто зайти в свій кабінет веб-застосунку для роботи кураторів.

2.Доступ до даних не тільки для кураторів. Це корисно, оскільки не тільки кураторам треба знати інформацію про студентів, а й іншим учасникам системи – перевіряючому, деканату, директорату, завідувачу катедрою …

3.Зручність роботи для кураторів, оскільки робота не прикріплюється до фізичного розташування журналу, тобто заповнювати електронний журнал можна з будь-якого місця маючи лише доступ до інтернету.

4.Зручність роботи перевіряючого, оскільки простіше виконати перевірку всіх даних в одному місці – в кабінеті веб-застосунку, чим «шукати журнали» по всіх катедрах, деканатах, відділах.

Запропоноване технічне рішення. Веб-застосунок розроблений в середовищі розробки Microsoft Visual Studio  на об’єктно-орієнтованій мові програмування C# з використанням фреймворку Entity Framework та технології ASP.NET MVC для розробки веб-застосунків. Це дало змогу побудувати веб-застосунок на архітектурному шаблоні MVC; працювати з даними БД на рівні моделей застосунку, а не на рівні таблиць.

Веб-застосунок на рівні перевіряючого, після авторизації, дозволяє виконувати контроль за роботою куратора, зокрема: переглядати організаційно-виховні заходи групи, переглядати звіти кураторів, переглядати дані про студентів: адреси, телефони, батьків, змінювати групу для перегляду даних.

Веб-застосунок на рівні куратора дозволяє заповнювати дані про академічну групу , зокрема: додавати організаційно-виховні заходи групи, додавати звіти за навчальний семестр, додавати дані про студентів: адреси, телефони, батьків, додавати групу.

Проект побудований на архітектурному шаблоні MVC. Цей шаблон передбачає поділ системи на 3 частини: модель даних, вигляд (представлення, інтерфейс користувача) та модуль керування (контролери). Застосовується для відокремлення даних (моделі) від інтерфейсу користувача (представлення) так, щоб модифікації інтерфейсу користувача мінімально впливали на роботу з даними, а модифікації в моделі даних могли б виконуватися без змін інтерфейсу користувача (рис. 1).

Мета вибору такого шаблону – гнучкий дизайн програмного забезпечення, який полегшує подальші зміни чи розширення програм, а також надає можливість повторного використання окремих частин програми. Крім того використання шаблону сприяє впорядкованості структури і робить їх зрозумілішими за рахунок зменшення складності.

Модель є центральним компонентом шаблону та відображає поведінку застосунку, незалежну від інтерфейсу користувача. Модель стосується прямого управління даними, логікою та правилами. 

Представлення являє собою представлення інформації, отримуване на виході. Одночасно можуть співіснувати декілька представлень однієї і тієї ж інформації, наприклад гістограма для керівництва компанії та таблиці для бухгалтерії. Контролер отримує вхідні дані та перетворює їх на команди для моделі чи вигляду. Модель інкапсулює ядро даних та основний функціонал їхньої обробки і не залежить від процесу введення чи виведення даних. Вигляд має кілька взаємопов'язаних областей, наприклад різні таблиці і поля форм, в яких відображається інформація.

У методи контролера входить відстеження визначених подій, що відбуваються в результаті дій користувача. Контролер дає можливість структурувати код шляхом групування пов'язаних операцій в окремий клас. У типовому MVC-проєкті може бути користувацький контролер, який містить групу методів, пов'язаних з керуванням даними користувача, таких як реєстрація, редагування профілю, авторизація та зміна пароля.

Зареєстровані події перетворюються в різні запити, що спрямовуються компонентам моделі, відповідальним за відображення даних. Відокремлення моделі від даних дає можливість незалежно використовувати різні компоненти для відображення даних. Отже, якщо користувач через контролер внесе зміни до моделі даних, то інформація, представлена 1-им або кількома візуальними компонентами, буде автоматично змінена відповідно до змін, що відбулися.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення