ПСИХОЛОГІЯ КОЛЬОРОВОГО ВПЛИВУ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

ПСИХОЛОГІЯ КОЛЬОРОВОГО ВПЛИВУ

15.09.2021 20:24

[1. Информационные системы и технологии]

Автор: Корбан Ю.В., викладач спеціальних дисциплін, Відділення «Живопис», Комунальний заклад «Одеський художній коледж ім. М.Б. Грекова, м. Одеса; Корбан Г.В., викладач спеціальних дисциплін, Відділення «Живопис», Комунальний заклад «Одеський художній коледж ім. М.Б. Грекова, м. Одеса


Сприйняття кольору – складний і активний процес осмислення отримуваної про нього інформації, пробуджує бажання створювати на полотні картини художні образи, відповідні колірним гармоніям навколишнього світу і відбувається у взаємозв'язку асоціативних, конструктивних, семантичних, інформаційних і синтаксичних зв'язків у процесі пізнання своєрідності кольору, його жорсткості, ніжності, м'якості і агресивності.

Сприйняття кольору впливає на емоційний стан особистості студентів в процесі їх живописної творчості. Через відсутність методики оцінки рівня емоційного стану студентів при колірному сприйнятті виникає необхідність у проведенні теоретичних і експериментальних досліджень, спрямованих на встановлення психологічних особливостей впливу колірного сприйняття на емоційний стан особистості студентів.

Як зазначалося раніше, вплив кольору на емоції пов'язано з необхідністю пошуку найбільш досконалих методів оцінки рівня емоційного стану студентів у процесі колірного впливу і сприйняття. Вважаємо, що цей рівень і є показником оцінки розвитку художнього сприйняття кольору, в процесі якого змінюється психоемоційний стан особистості, що впливає на механізм розвитку творчих здібностей, що проявляються в художньому застосуванні кольору, ритму, світла, тіні і контрасту у формуванні образного мислення живописними засобами, де образ зіставляється з прекрасним, духовним і гармонійним ідеалом. Індивідуальний рівень емоційного стану впливає на емоційно-естетичну, художньо-образну і колірну виразність художнього твору. Сприйняття кольору, що впливає на емоційний стан особистості студентів, і його механізми базуються на відомих колірних моделях і колірних системах, покладених в основу міжнародних стандартів у галузі кольорознавства.

Оцінка рівня психологічного стану особистості студентів дозволяє: 

• найбільш повно розкрити індивідуально-творчі здібності особистості кожного студента; 

• використовувати оптимальні рівні виразних кольорових характеристик, як інструменту впливу та сприйняття кольору на емоційний стан особистості студентів; 

• гармонізувати колірний образ художнього витвору; 

• визначити якість і кількість колірного наповнення при 

розкритті художнього образу витвору. 

Вплив кольору на стан особистості студентів представимо у вигляді системи (рис.1), яка дозволяє виділити основні елементи системи, визначити їх властивості, встановити між ними зв'язки і з'ясувати пріоритетні відносини.




Рисунок 1 – Загальна схема впливу кольору на стан особистості студентів

Література:

1. Корбан Ю.В. К проблеме построения минимального суммарного цветового восприятия / Юрий Викторович Корбан // Науковий вісник. – Одеса: ПНПУ ім. К.Д. Ушинського. - 2015. - №1. – С.69-76. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення