РИБНИЦТВО – ПЕРСПЕКТИВНИЙ НАПРЯМОК АГРОБІЗНЕСУ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

РИБНИЦТВО – ПЕРСПЕКТИВНИЙ НАПРЯМОК АГРОБІЗНЕСУ

08.09.2023 19:23

[3. Технические науки]

Автор: Єгоров Богдан Вікторович, доктор технічних наук, професор, Одеський національний технологічний університет, Одеса; Макаринська Алла Василівна, доктор технічних наук, доцент, Одеський національний технологічний університет, Одеса; Ворона Ніна В’ячеславівна, кандидат технічних наук, доцент, Одеський національний технологічний університет, Одеса


ORCID: 0000-0001-7526-0315 Богдан Єгоров

ORCID: 0000-0003-1879-8455 Алла Макаринська

ORCID: 0000-0001-6903-9016 Ніна Ворона


Виробництво комбікормів для риби продовжує зростати в усіх регіонах світу. Загальний приріст у 2022 році становить 2,72 %. Завдяки цьому збільшенню світове виробництво аквакормів, яке становило 51,5 млн тонн у 2021 році, досягло 52,9 млн тонн у 2022 році. Найбільша регіональна частка у виробництві аквакормів належить Азіатсько-Тихоокеанському регіону з 38,3 млн тонн [1].

Рибне господарство поділяється на рибальство, що передбачає вилов риби і водних тварин, та рибництво, завданням якого є збереження і поліпшення рибних запасів у природних і штучних водоймах. У світі (як і в Україні) рибальство та аквакультура відіграє та буде відігравати у найближчі століття значну роль у забезпеченні продовольчої безпеки населення планети. 

Світові об’єми виробництва водних біоресурсів постійно зростають та у 2022 році досягли значення 176 млн. т/рік. При цьому об’єм виробництва продукції морського промислового рибальства з 2000 року знижується. Між країнами-лідерами цей показник коливається, але Китай останні 20 років займає 1 місце. В Китаї споживання риби за прогнозами ФАО збільшиться до 38 % від загального об’єму світового споживання у 2030 році, що пояснюється стрімким ростом чисельності населення країни.

Понад 150 млн. тонн водних біоресурсів було використано для споживання людиною. Інші 26 млн тонн було спрямовано на виробництво рибного борошна та риб’ячого жиру (16 млн. тонн). У період з 1961 по 2022 рік загальносвітове споживання харчової рибопродукції зростало в середньому на 3,0 % на рік, що майже вдвічі перевищує темпи річного приросту населення світу (1,6 %) за той же період. Споживання рибопродукції на душу населення росло приблизно на 1,4 % на рік – з 9 кг у 1961 році до 22 кг у 2022 р [2].

З даними Державної служби статистики в Україні з 2014 року об’єми виробництва риби знизилися майже вдвічі. Це обумовлено недостатнім зарибленням водойм; неналежним станом запасів основних промислових видів риб в Азово-Чорноморському басейні; недостатньою кількістю риболовних суден, їхній незадовільний технічний стан тощо. 

В Україні середньорічне споживання риби приблизно 13 кг/людину. Фонд споживання в основному складається з імпорту, на який негативно впливає нестабільна політична ситуація в країні з початку 2014 року та повномасштабна війна з 2022 року і дотепер. При цьому динаміка споживання рибної продукції в Україні позитивна і населення все більше віддає перевагу рибі і морепродуктам. На це впливає розповсюдження тенденцій правильного харчування та здорового способу життя. Однак, українці ще не досягли рекомендованої норми споживання Всесвітньої організації охорони здоров’я (20 кг).

Для забезпечення продовольчої безпеки планети за рахунок рибальства та аквакультури необхідно проводити зміни у політиці, управлінні, стимулювати інновації та інвестиції у галузь. Сьогодні, в умовах формування ринкових відносин, на фоні значних витрат на корми, годівля риби має ґрунтуватися на ретельних розрахунках, логічним завершенням яких має стати економічна доцільність.

Література

1.International magazine for animal feed & additives industry. World Compound Feed Market [Веб-сайт]. URL: https://www.feedandadditive.com/world-compound feed-market/.

2.Загальний огляд світового рибальства та аквакультури (по матеріалах ФАО 2022 р.) // Мегалодон. Інформаційно-аналітична платформа розвитку рибного господарства: [Веб-сайт]. Одеса, 2023. URL: https://fishindustry.com.ua.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення